Gazdaság
2017. 11. 19. - Mesi06

A vállalkozás indítás örömei és buktatói

Sokan álmodozunk arról, hogy egy nap majd jól menő vállalkozással rendelkezünk, ahol mindenki jókedvűen fütyörészve végzi a dolgát és a problémákat csak hallomásból ismerjük. Az élet azonban sajnos nem ilyen kiszámítható és rózsaszín, ezért összeszedtünk pár dolgot, amire érdemes lehet odafigyelni, ha saját vállalkozás indításán törjük a fejünket.

„Rengeteg dolog van, amit az ember nem lát előre, amit nem lehet bekalkulálni. Néha úgy érezzük, hogy egy beláthatatlan, soha véget nem érő folyamat a procedúra, ami megelőzi a boltnyitást, de ezt tudnunk kell kezelni, emlékezni kell arra, hogy miért is kezdtük el.”– osztotta meg velünk gondolatait Varga Balázs, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója, a november közepén az Andrássy úton nyíló spanyol UNOde50 ékszerbolt kapcsán.

„Számos olyan apróság van, amivel legszívesebben nem foglalkozna az ember, de döntéseket kell hozni, méghozzá gyorsan. Vannak olyan dolgok, amik semmiségnek tűnnek, például, hogy nem adták fel külföldről időben a matricát, ami a bolt üvegét fedné, de emiatt persze nem csúszhat a boltnyitás, ezért egy teljesen új koncepciót kellett kitalálnunk, amit szintén nem öt perc elintézni. Kreatívnak kell lenni, és tudni kell kockázatot vállalni.”

Sokszor van olyan, hogy az ember ötleteit visszadobják, hogy újra és újra elölről kell kezdenie. Nem nagy esély van arra, hogy elsőre minden az elképzeléseink szerint alakul. De aki vállalkozik, az tudja, hogy igazából mindennek 50-50% a valószínűsége. Vagy bejön, vagy nem.

A vállalkozók többsége viszonylag hamar felismeri, hogy le kell mondaniuk a tökéletességről alkotott elképzelésükről, mert ha mindig csak a hibátlan startra várnak, akkor valószínűleg sosem merik meglépni a business elindítását.

A vállalkozók tudják, hogy egy dolog pörög mindig vészesen, ez pedig az idő. Lehet, hogy amit csinálsz, az elején a te szemedben csak 6 vagy 7 pontot ér egy 10-es skálán, de ez mégis sokkal több, mint ha egy helyben maradnál a tökéletesség után ácsingózva. Lehet, hogy amíg nem vágsz bele, és nem kezded el felépíteni az üzleted, mások pont elhappolják a lehetőséget az orrod előtt, azután pedig ott állhatsz nagy duzzogva, mint egy kisgyerek, akinek kidurrantották a lufiját.

„Ahogy Mark Zuckerberg mondta: ,ha néha nem törnek el a dolgok, az azt jelenti, hogy nem mész elég gyorsan.’ Ha ez megijeszt, csak emlékezz arra, hogy minden vállalkozó ugyanazzal az idővel dolgozik. Ha ők túl lassan mennek, de te gyorsan cselekszel, vajon ki az, aki előbb célba ér?„– tette fel a kérdést Tai Lopez, befektető és számos multimilliárdos nagyságú cég tanácsadója. Valószínűleg ő azért tudhat valamit.

Tehát, amikre figyelned kell a saját vállalkozásod kapcsán:

1. Mérd fel magad!
Nem mindenki vállalkozó típus, amivel semmi baj nincs. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet jó az ötleted, de tudnod kell, hogy elég kitartóan ragaszkodsz-e az elképzelésedhez, és képes vagy-e arra, hogy vezetőként gondolkodj. Motivált vagy és magabiztos, képes vagy alkalmazkodni a helyzethez és gyorsan döntesz? Ha igen, akkor már tudod, hogy biztos alapra építhetsz.

2. Építsd fel az ötleted!
Ne csak azért indíts egy vállalkozást, mert menő ötletnek tűnik, és sok pénzt akarsz csinálni. Állíts össze egy olyan tervet, ami mögött tényleg tartalom van és amihez fel tudod használni az előzetesen szerzett tapasztalataidat.

3. Mérd fel a keresletet!
Ha már megállapodtál egy ötlet mellett, azt is gondold végig, hogy képes vagy-e elérni a célközönséged vele, vagy esetleg látod a piaci rést, amin be tudsz hatolni a termékeddel, szolgáltatásoddal.

4. Elő az üzleti tervvel!
Bombabiztos üzleti tervre lesz szükséged, ha azt szeretnéd, hogy az elképzelésed hallatán felcsillanjon a beruházók szeme, ezért áldozz időt és energiát arra, hogy minden pontot minél jobban kidolgozz!

Ez a pár tipp persze csak a minimum ahhoz, hogy belefogj a tervezgetésbe, de a legfontosabb, hogy tisztában légy azzal, hogy a befektetett munka mindig megtérül, még ha nem is rögtön.

További cikkek
Top