Gazdaság
2018. 10. 31. - Márk Lukács

A Tesla és Elon Musk – botrány botrány hátán

 

Manapság ki ne hallott volna már legalább egyszer a Tesla-ról, mint az elektromos autók úttörőjéről, illetve annak vezetőjéről Elon Musk-ról, akit sokan csak az ,,Igazi Vasemberként” emlegetnek, hiszen: milliárdos, feltaláló és több meghökkentő üzleti vállalkozást is sikerre vitt már. Musk azonban rendkívüli hírneve és mondhatni celeb státusza ellenére sokszor meggondolatlan, így az ő és a Tesla sajtója sem mindig a legpozitívabb. Ebben a cikkben a mostanában kirobbant Tesla botrányokat mutatnám be nektek.

Ki is Elon Musk?
A Teslát nem mutatnám be, mivel mindenki tudja mivel foglalkozik a cég, sőt jó eséllyel már mindenki látott a cég által gyártott autót is, viszont a vezetője személye annyira érdekes és szerteágazó, hogy egy kicsit jobban bemutatnám kezdésként. Musk 1971-ben a dél-afrikai Pretoriában született, majd 17 évesen Kanadába költözött, mert el akarta kerülni a sorkatonai szolgálatot. Fizikát és közgazdaságtant tanult az egyetemen, majd két diploma után otthagyta Kanadát, és az USA-ba költözött. A kaliforniai Stanford Egyetemre felvételizett, ám szinte azonnal, két nap múlva ott is hagyta. Állítása szerint azért, „hogy fontosabb problémákkal foglalkozzon, amik befolyásolják az emberiség jövőjét”. Nevéhez olyan dolgok és cégek fűződnek, mint a Zip2, az X.com, a PayPal, a SpaceX, a Tesla, Inc, a SolarCity, a The Boring Company vállalkozások és a Hyperloop megtervezése. Ezekből az információkból már tisztán látható, hogy emberünk nem éppen egy hétköznapi és átlagos cégvezér, de az tény, hogy üzleti érzéke egyszerűen zseniális.
Most pedig jöjjenek az ebben az évben történt főbb botrányok a teljesség igénye nélkül, melyek komolyan befolyásolták/befolyásolják a Tesla ,,életét”, mint látni fogjátok ezek szinte kivétel nélkül Musk-hoz és az ő sajátos viselkedéséhez kapcsolódnak.

Szabotázs
Június közepén robbant az első botrányszagú hír, Musk szerint szabotázs történt a Tesla-gyártás során: egy volt alkalmazott feltörte a cég számítógépes rendszerét, hogy titkos információkhoz jusson, és aláássa a Tesla biztonságosságáról szóló híreket. Ezzel kapcsolatban a cégvezér eléggé érdekes hangvételű emaileket írt a vállalat dolgozóinak, amivel csak tetézte a felháborodást. Elvégre is, Musk már csak ilyen, ez nem is annyira meglepő sztori. Az ügy végül megoldódott, és a Tesla beperelte a szivárogtatót, akit végül jogi értelemben sarokba is szorítottak.

Élő adásban gyújtott rá egy füves cigarettára
Az eset szeptember elején történt, és kétségkívül nem tartozott Musk legzseniálisabb ötletei közé. A jointtal a műsorvezető, Rogan kínálta meg a Tesla vezérét, aki annyit árult el erre, hogy korábban egyszer már kipróbálta a marihuánát. Egyébként az adás alatt bemutatta a lángszóróját, és beszélt arról is, hogy az elektromos repülőgép szerinte biztonságosabb volna, mint a mostaniak. A füvezéssel nyilván sokak szimpátiáját kivívta, ám a műsort követően két vezetője hagyta ott az elsőként elektromos autókat gyártó céget. Musk viselkedése egyre aggasztóbb a befektetők számára a Wall Streeten, és azt szeretnék, ha lenne mögötte egy stabil helyettes, aki összefogja a vállalatot és annak működését.

Twitter-bejegyzés miatt börtön?
Végül pedig a legfrissebb és talán az eddig legkomolyabb Tesla/Musk botrányról ejtenék pár szót. Itt már konkrétan tőzsdei csalással vádoljak az üzletembert, melyért akár börtönbüntetésre is ítélhetik, az már más kérdés, hogy valószínűleg nem fogják, hiszen túl nagy név. Egy 23 oldalas, vádiratnak is beillő keresetet nyújtott be az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) Elon Musk ellen, aki egy másfél hónappal ezelőtti tweetjében meglebegtette: 420 dolláros árfolyamon visszavásárolná a Tesla részvényeit és ehhez már befektetőt is talált. A SEC szerint Musk egyetlen potenciális pénzügyi partnerrel sem tárgyalt, csupán spekulált, amikor mindezt közhírré tette. A felügyelet javasolja Musk eltiltását a vállalat vezetésétől. A cég tőzsdei részvényei mindennek hatására azonban, 11 százalékot zuhantak, összességében pedig a részvények 30 százalékkal érnek kevesebbet, mint egy éve, amikor a Tesla árfolyama átlépte a 387 dollárt.

Összességében tehát kijelenthető, hogy Musk egy zseniális elme és üzletember is egyeben, illetve eddig szinte minden vállalkozását sikerre vitte. Azonban veszélyes játékot űz, melynek egyre többen hangot is adnak, hogy ez hová vezet, azt még megtippelni sem lehet, hiszen Elon Musk-ról van szó.

További cikkek
Top