Gazdaság
2022. 05. 26. - Bence Cserhalmi

A Terra Luna-botrány a kriptopiacon

Amikor kriptovalutákról van szó, kétféle emberrel találkozhatunk: a bizakodókkal és a kételkedőkkel. Az elmúlt hónapokban, hetekben nagy valószínűséggel az utóbbiak tábora erősödött, hiszen október óta egy lefele ívelő trendben találhattuk magunkat, aminek a szomszédunkban zajló háborús helyzet okozta rossz pénzügyi hangulat sem kedvezett.

Ennek a helyzetnek a közepén következett be egy héttel ezelőtt a kriptopiac elmúlt időszakának mélypontja. De mielőtt a probléma kiváltóokáról beszélnék vessünk egy pillantást a Bitcoin Fear & Greed Indexére, azaz a félelem és kapzsiság indexére, ami azt mutatja meg, milyen a piaci hangulat: A 100-as skála május 6. óta 25 alatt tartózkodik, ami extrém piaci félelmet jelent, magyarán nagyon sokan válnak meg befektetéseiktől a további áreséstől való félelem miatt. A Bitcoin történetében már volt korábban példa hasonlóra, és extrém kapzsiságra is egyaránt. Míg a nagy tömegek a félelem idején adnak el, és kapzsiság idején vásárolnak, addig Warren Buffet szerint mindig érdemes ezzel ellentétesen vásárolni vagy éppen eladni.

Bitcoin Fear & Greed Index. www.alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/

Nézzük is meg, mitől rettent meg a piac és mi idézte elő a 30-40% vagy akár ennél is extrémebb zuhanásokat. A problémát a Terra Luna kriptoprojekt – ökoszisztéma okozta. Itt kettő, egymáshoz rögzített kriptovaluta gyakorlatilag teljesen megsemmisült. A Luna 99%-os, és a hozzá kapcsolódó Stablecoin, a UST pedig 75%-os zuhanást élt meg. Ez az ökoszisztéma egy stablecoin rendszer alapját szolgálta, azaz egy olyan rendszert hozott létre, ami kivédi a kriptopénzek volatilitását. A konstrukció különösen vonzó, 20%-os kamatozást biztosított, ami szakértők, de még a Luna alapítója szerint is hosszútávon fenntarthatatlan lett volna. Ezzel a vonzalommal építették ki felhasználóibázisukat, felkúszva a top kripto és stablecoinok közé. Ezután már alacsonyabb kamatokat szerettek volna bevezetni, ha az már nem befolyásolta volna a felhasználóbázisuk méretét különösebben. Erre azonban már nem tudtak sort keríteni.

Az első stablecoinok úgy érték el a FIAT pénzekhez való stabilitásukat, hogy minden banki tranzakció mögött volt valódi fedezete egy bankban a stablecoin kiállítójának. Az újgenerációs stablecoinok azonban egy algoritmus alapján hoznak döntéseket az árfolyam fenntartása érdekében. Az UST stablecoin (TerraUSD) fix 1$-os árfolyamát a dinamikus arbitrázs rendszerrel hozzákötött kriptovaluta, a LUNA adta. Például amennyiben az UST értéke 1.01$-ra emelkedik, úgy az algoritmus lévén továbbra is 1$ értékű LUNA-t lehetett 1.01$-t érő UST-re váltani. Ilyenkor a rendszer egyensúlya érdekében, a felhasznált LUNA-t kivonták a forgalomból, és a megszerzett 1.01$ értékű UST-t pedig átválthattuk dollárra, keresve ezzel 0.1 dollárt.

A folyamat mindkét irányba működött, illetve a nagyobb 1$-tól való eltéréseket is hamar visszahozta a rendszer, hiszen olyankor többen is nyerészkedtek rajta. Így az UST mindig 1$ körül tudott maradni. A LUNA árfolyama pedig rohamosan növekedett, és ekkor már több, mint 14 milliárd dollárra vonatkozott a 20%-os kamatot kínáló konstrukció.

A látszólag stabilnak hitt rendszert egy jól időzített, vasárnapi, 300 millió dollár értékű UST kiutalással kezdett megtörni. Ekkor más plaformokra, illetve más kriptopénzekre váltották át a UST-t. Az egész nem lett volna különösebb probléma, hiszen annak ellenére, hogy ez egy jelentős eladási nyomást helyezett a UST rendszerére az könnyű szerrel ki tudták volna védeni, ha a 3 milliárd dollár értékű tartalékát a Terra ekkor nem csoportosította volna át egy hétfőn induló másik projektje miatt. A pangó időszaknak számító hétvégi szerencsétlen egybeesés sokak szerint nem is annyira véletlen, inkább egy tervezett támadás volt a kriptopiacok ellen. Az eladások értéke miatt, a UST dollárhoz való stabil 1:1-hez köteléke szakadozni kezdett. Ez volt az a pont, ahol az algoritmus sem tudott megbírkózni a helyzettel és a UST, LUNA tulajok elkezdték kivenni pénzeiket a rendszerből. Az így létrejövő újabb és újabb eladások egy már jól ismert negatív öngerjesztőfolyamatot hoztak létre, melynek vége a stablecoin és a LUNA teljes összeomlása lett. Csütörtök reggel pedig már arra ébredtünk, hogy nem csak a Terra LUNA, de a kriptovilág más népszerű valutáit is magával húzta az eseménysor. A Terra vezetője szerint van esély a rendszer újjáélesztésére, de nem lesz egyszerű és rövid folyamat sem.

A kriptovilágban számos példát találunk féktelen nyereségekre és napok alatti meggazdagodásra, azonban az előző héten megláthattuk mindennek a másik oldalát is. Ha befektetésre adjuk a fejünket, mindig tájékozódjunk alaposan és csak annyi pénzt fektessünk be, amennyit nem sajnálunk elveszteni.

További cikkek
Top