Gazdaság
2014. 01. 26. - MGabor

A szomszéd fűje mindig zöldebb – avagy legális drogkereskedelem az USA-ban

Hosszan kígyózó sorok és hóesés sem tudta eltántorítani a január elsején Colorado-ba zarándokolókat  útjukat pedig nem az Esthajnalcsillag vezette, hanem az, hogy életükben legalább egyszer legálisan vásárolhassanak füvet. A világon elsőként, a lakosság népszavazáson döntött a 64. alkotmánymódosításról, miszerint az államban legális a marihuána forgalmazása. Még Hollandiában is formailag tiltott, csak megtűrt kategóriát képvisel az ügy.

A leglelkesebb, első vásárló Sean Azzariti egy Irakot és Afganisztánt megjárt veterán tengerészgyalogos volt, aki akkor kezdett el füvet szívni, amikor a háborúból hazatérve poszttraumás stressz zavarára egy xanax-klonopin-adderall kombinációt írtak fel.

Sean-Azzariti-legal-weed

„Csak ránéztem és tudtam, hogy nem szabad bevennem, mert drogfüggővé válnék. A kannabisz megmentette az életemet”

A kivétel erősíti a jogszabályt

Jogi, társadalmi és gazdasági kísérlet a marihuánafogyasztás engedélyezése Colorado államban. Amerikában különös jogi helyzet állt elő, hiszen az 1970-es törvény szövetségi szinten tiltja a könnyű drogok használatát. A washingtoni Igazságügyi Minisztérium azonban tavaly augusztusban közölte Colorado-val, hogy utat enged a kísérletnek és eltekintenek a jogszabály alkalmazásától, amennyiben a következő feltételek teljesülnek: a fiatalkorúak (21 éven aluliak) nem juthatnak kannabiszhoz, meg kell akadályozni, hogy más államokba is átkerüljön a vásárolt anyag, illetve el kell kerülni, hogy közegészségügyi problémát okozzon.

Welcome-to-Colorado-Marijuana-Green-Rush-750x471

Mindennek megvan az ára

A legális fű nem olcsó mulatság. A boltokban 3,5 gramm marihuánáért átlagosan 70 dollárt kérhetnek el, így a grammonkénti ára 4200 forintra jön ki. A magas ár annak köszönhető, hogy az állam 25%-os különadót vetett ki a könnyű drog kereskedelmére. Becslések szerint így 67 millió dolláros (14 milliárd Ft) adóbevétel születhet, aminek nagy részét utak és iskolák építésére fogják felhasználni. Ez valószínűleg nem is túlzó, hiszen már az első nap közel egymillió dollár adózott bevétel folyt be az üzletekben. Más kérdés, hogy a magas ár mennyiben kedvez a feketepiaci kereskedelemnek…

Pro és Kontra

A liberalizálás ellenzőinek egy része a fű káros élettani hatásait hangoztatja, mások pedig azt, hogy a fiatalok körében sem lehet majd korlátozni a drog fogyasztását és vannak, akik államuk renoméját féltik, nem szeretnék, hogy Colorado gyönyörű tájai és aspeni síparadicsoma háttérbe szoruljon és helyette csak a kábítószer melegágyaként ismerjék a sziklás hegyvidéket. Az alkotmánymódosítást támogatók azzal vágnak vissza, hogy Amerikában évente több ezren halnak meg alkoholmérgezésben, a fű pedig még egyetlen halálos áldozatot sem követelt eddig. A tiltással szembeni szabályozott piac előnyeit pedig az 1933-as szesztilalom feloldása mutatja meg, ami a feketekereskedelem visszaszorulását eredményezte és jelentősen megdobta az államok adóbevételét.

Kettős a mérce

A rendszerben elég furcsa ellentmondást mutat, hogy a fű használata legális, de ettől még a munkáltatók rendszeres drogteszteket tarthatnak és ha “elzöldül” a tesztcsík, akkor kirúghatják munkavállalóikat. Mason Tvert, a 64. alkotmánymódosításért folyó kampány egyik vezetője szerint viszont ez kettős mérce, mert például a munkaidőn túli alkoholfogyasztásért csak azt rúghatják ki, akinek ez befolyásolja a teljesítményét.

WeedMotivation_main_0224

Hogyan tovább?

A kísérlet kimenetelét számos állam figyeli, például Alaszka, Arizona és Oregon már aláírásokat is gyűjtenek, hogy az idei kongresszusi választásokkal egy időben népszavazást tartsanak a kérdésről. Az elnök liberális hozzáállása ezen nyilatkozatából világossá válik:

„Mint ahogy azt alaposan feltárták, gyerekként én is szívtam füvet. Szerintem ez egy olyan rossz szokás és bűn is egyben, amely nem különbözik nagyban a cigarettától, amelyet ifjúkoromtól felnőtt életem nagy részén át szívtam… Nem hiszem, hogy (a marihuána) veszélyesebb lenne, mint az alkohol.”

Barack Obama

A Gallup közvélemény-kutató intézet eredményei szerint tavaly októberben a lakosság 58%-a támogatta a marihuánafogyasztás törvényesítését.

Gallup Marihuna Graphic 2013

Ezen tényezők számbavételével lehetségesnek tűnik, hogy Amerika egész területén legálissá teszik a füvezést. Vajon Európa is beáll a sorba?

Szerinted jó döntés lenne Magyarországon is legalizálni a marihuána fogyasztást/kereskedelmet?

Nagyon okos döntés lenne
Gazdaságilag jó, társadalmilag negatív lépés lenne
Megnőne a feketekereskedelem
Minden szempontból hibás döntés lenne
További cikkek
Top