Gazdaság
2013. 09. 06. - Egergo

A szír konfliktus – 1.rész

 

Elő információk: Szíriát északról Törökország, nyugatról Irak, délről Jordánia, keletről Libanon, valamint a Mediterrán tenger veszi közre. A közel keleten található országok etnikailag nagyon kevertek és vegyesek. Több, nagyobb vallási felekezet is él az adott országokban.

200px-Flag_of_Syria.svgAz előzmények egészen 2011 márciusáig nyúlnak vissza, mikor is az arab világban egy liberalizációs folyamatnak induló tüntetés sorozat indult meg. A demonstrációk a rossz életszínvonal, valamint a társadalmi változások igényeire próbáltak rámutatni.

A tunéziai események hatására (Jázminos forradalom) a szír polgárok szimpátiatüntetéseket szerveztek, melyek később kormányellenes megmozdulásokba csaptak át.  A megmozdulások célja kezdetben csak a reformok bevezetésére irányultak, majd később e cselekmények hiányában azonnali hatállyal a Bassár el-Aszad rezsim távozását követelték.

 

A konfliktus

 

Szíriában a fegyveres konfliktushoz a tüntetések elleni erőszakos fellépés vezetett. A rendfenntartók brutális módszereinek köszönhetően elszabadultak az indulatok, melynek köszönhetően több ezer fő vonult utcára, tüntetők egy szélsőségesebb csoportja pedig felgyújtotta a Baasz Párt (hosszabb nevén: Arab Szocialista Baasz Párt) irodáit. Ennek hatására éles lőszereket vetett be a rendfenntartók tábora. Ezen megmozdulásoknak köszönhetően a tüntetések átterjedtek a többi városra, így a fővárosra, Damaszkuszra is. A kormány a damaszkuszi tüntetések hatására a katonaságot mozgósította. Március 29-én az addigi miniszterelnök lemondott, majd Ádel Szafar politikust kérte fel a kormányalakításra.

Április 21-én az elnök, – kedélyjavító intézkedés gyanánt- feloldotta az 50 éve érvényben lévő rendkívüli állapotot, melynek hatására ”Óriási tüntetések” kezdődtek. A rendőrség ígéretét megszegve brutálisabb lépésekhez folyamodott, éles lőszer használata alatt 10 tüntetőt öltek meg. A hadsereg támogatásával a páncélos alakulatok bevonultak Banijaszba és Homaszba. A hadsereg brutális fellépésének köszönhetően, mint egy 5000 ember menekült Törökországba.

 

Az ellenállás

 

2012. novemberétől Rijád al-Aszad tábornok vezetésével megalakult az SZSZH. A gerilla hadsereg kezdetekben könnyű fegyverzetekkel rendelkezett, azonban a környező országok, -főként török- segítségek hatására gyorsan kinőtte magát. A kormány, valamint a felkelő gerillák sorai között rengeteg külföldi található: kurd, csecsen, afgán, arab, valamint európai polgárok találhatóak. Egyes források szerint a magyar zsoldos katonák száma megközelítheti a 100 főt.

Ramadan_Massacre

A háromfrontos háború

 

Ahogy cikkünk elején említettem Szíria etnikailag és vallásilag nagyon összetett. Ezen tény egyik legfontosabb szempont a polgárháborúk idején. Ebből az okból kifolyólag az összes vallási felekezet, valamint etnikai kisebbség próbál előnyt kovácsolni, mindenki a saját vitorlájába akarja befogni a legnagyobb szelet. Szíriában a két (főként) jelenlévő vallás a keresztény, valamint az iszlám. Azon tény, hogy a keresztények a kormánypárthoz, az iszlamisták pedig a lázadók seregeit erősíti, erősen szektariánus jelleget ad a kialakult helyzetnek. A kormánypárt -régi vezetés- a régi katonaság, nemzetvédelmi erők, Irán, a Hezbollah, valamint az ”iraki síita harcosok” támogatását élvezi. A felkelők és a gerilla csapatok: Szabad szíriai hadsereg, Szíriai Iszlamista felszabadító front, Al-Nusza Front, Szíriai Iszlamista front, Törökország, és Jordánia támogatását élvezik. A kétfrontos háború amúgy is véres és könyörtelen harcaihoz az is rájön, hogy 2012 nyarán az ország északkeleti részén a lázadó, függetlenségükért harcoló kurd milíciái is beavatkoztak a harcokba, mint harmadik fél.

 

A háború kiszélesedése: A kurdok.

 

Syria-CIA_WFB_MapSzíria északi részét nagy számban lakta kurd népcsoport. A kurdok nem csak szír területeken vannak jelen. Lakhelyük Kurdisztán, mely nem önálló ország, elnevezése Irak, Irán, Törökország, Szíria találkozásánál lévő kurdok lakta területből adódik. A kurdok, mint ország nagyon rövid ideig -szovjet erő segítségével- élvezhették autonóm államuk létjogosultságát. Miután a szovjet vezetés kivonta csapatait Kurdisztánból, Irak azonnal benyújtotta igényét és katonailag annektálta kurdisztán olajmezőit. Ennek hatására rengeteg kurd menekült Törökország, Szíria, valamint Irán határain túlra.

Az adott témánk nagysága miatt cikkünk folytatódni fog a közeljövőben.

lead kép forrása: origo.hu

További cikkek
Top