BGE
2021. 09. 26. - Feke Brigitta

A Rubik-kocka története

A híres Rubik-kocka mára már a Föld szinte minden pontján ismert találmány, melyet egy magyar elme, ifjabb Rubik Ernő játéktervező álmodott meg, aki júliusban ünnepelte 77. születésnapját. Az általa feltalált logikai kocka pedig a generációk váltakozásával egyediségének köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A Rubik-kocka elsősorban oktatási céllal készült, de mára már világszerte közkedvelt játékká nőtte ki magát.

A leghíresebb magyar találmány, a Rubik-kocka egy háromdimenziós logikai játék, elődjének a kétdimenziós, Sam Loyd által 1878-ban feltalált 15-ös tologatós rejtvényt tartják, mert ez hasonlított leginkább a Rubik-féle kockához. A játék feltalálója, Rubik Ernő 1975-ben igényelte a szabadalmaztatást, de csak 1977-ben kapta meg azt. A kocka először a „magic cube”, azaz a bűvös kocka elnevezést kapta és csak néhány évvel később, 1980-ban lett mai nevére keresztelve az Ideal Toy Corporation által.

A feltaláló, a Kossuth- és Széchenyi-díjas Rubik Ernő 1944-ben született Budapesten, diákéveit a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán töltötte, majd szobrászatot és belső építészetet tanult. Tanulmányai végeztével még 18 évig tanárként tevékenykedett az egyetemen. Valójában ide nyúlik vissza a Rubik-kocka története, ugyanis Rubik Ernő 1974-ben a diákjai számára szeretett volna egy alakzatot létrehozni, mely a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas, így történt, hogy megalkotta az úgynevezett bűvös kockát, ekkor még színek nélkül, a ma is ismert felületét pedig csak egy hosszú, 6 éves fejlesztés után kapta meg. Először csak maga a mozgás volt a lényeges Rubik Ernő számára, és a nyomon követés céljából festette különböző színűre a kocka oldalait. Így ismerte fel, hogy a találmány játékként is tökéletesen megállná a helyét.

Az első prototípus egy 2x2x2-es Rubik-kocka volt, mely még nem játékra lett kifejlesztve, hanem az előbb említett célra, azaz a testek térbeli relatív mozgásának szemléltetésére. A 3x3x3-as, 27 kockából álló elemet csak később hozta létre, melynek oldalai mind más színűek és minden irányba elforgathatóak a középpont körül. Ezek az oldalak a rendszertelen tekerés következtében összekeverednek, így a forgatások, valamint a kocka állásának lehetősége szerint 43 252 003 274 489 856 000 féle eltérő állást bizonyíthatnak a játék során. A játék célja, hogy az összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett szín összeállítást. A Rubik-kocka megőrizte tradícióját kinézetében és felépítésében egyaránt, ugyanis a játék mai napig manufakturális módszerrel készül. A kocka szíve-lelke a kereszt elnevezésű elem, amire a többi kis külső kocka is épül. Ezek egymást tartják össze és így lehetséges a 360 fokos mozgás.

A Rubik-kocka megjelenése óta évtizedek teltek el, de a játék iránti lelkesedés ma is hatalmas, napjainkban is megszervezik a Rubik-termékek kirakásán alapuló bajnokságokat. Az első Rubik-kocka-világbajnokság 1982. június 5-én volt, 2003 óta pedig kétévente kerül megrendezésre. A Rubik-kockát ma a legnagyobb magyar találmányok között tartják számon. Illetve a nagy népszerűségnek örvendő logikai játékból mára már népszerű sport is lett, melynek célja a kocka minél rövidebb időn belüli kirakása, aminek jelenlegi rekordja 4,22 másodperc. A sportból űzött játékok esetében azonban speciális és modernizált változatokat használnak a Rubik-kockából. Az egyszerűsítések könnyebbé teszik a forgatást, így a versenyzők értékes másodperceket spórolhatnak. A tradicionális és versenykockák mellett már hozzájuthatunk könnyített, kisebb, vagy akár egészen absztrakt kockákhoz, illetve látássérültek számára fejlesztett verzió is létezik.

A játék népszerűsége miatt nagyon hamar elterjedt, ezt az is bizonyítja, hogy csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vásároltak a kockából, ami azt jelenti, hogy minden tizedik ember rendelkezett egy ilyen játékkal, világszerte pedig több, mint 350 millió darabot adtak el belőle. A Rubik-kocka az élet rengeteg területén szolgált ihletként, mai napig inspirációként van jelen a divat, az építészet, a zene, a filmek, illetve a színdarabok világában is. A Rubik-kocka mellett számos más logikai játék is Rubik Ernő nevéhez kötődik, mint a Rubik-gömb, a Rubik-torony, a Rubik Gubanc, Rubik Twist és a bűvös dominók. Illetve már létezik egy Rubikubism nevezetű mozgalom is. Rubik Ernő könyvet is írt A mi kockánk címmel, mely Magyarországon tavaly szeptemberben jelent meg.

További cikkek
Top