Kultúra
2017. 03. 27. - Ádám Bánóczki

A randizás halott?

Biztosan mindenki emlékszik még azokra az időkre, amikor még kézzel írtuk meg kiszemeltünknek, hogy mit is érzünk iránta valójában, vagy amikor még görcsösen túlterveztük, hogy kápráztathatnánk el az első randin, hogy legyen folytatása a dolognak, de a romantikus esti séták és a közös mozizások hallatán is biztos fel tudunk idézni egy-egy szép emléket. Mára már sokak számára ismeretlennek tűnhet ez a viselkedésforma, hisz a szokások felborultak, és a randizás régen még használt íratlan szabályai látszólag eltűntek. Ennek oka nem más, mint az internetes társkeresők megjelenése a mindennapjainkban. De mi is az igazi probléma, amit ezek az ismert applikációk eredményeznek számunkra ezzel ellehetetlenítve a hagyományok fenntartását?

Az internet megjelenése óta számos olyan alkalmazás született már, ami azt a célt szolgálja, hogy megkönnyítse a mindennapjainkat a rohanó világban. Nincs ez másképp a randizással és a társkereséssel sem. Ezek a kezdetben még közép és idősebb korosztály számára tervezett applikációk mára már a fiatalabb generációt is teljesen meghódították. Nem beszélve arról, hogy az okostelefonoknak köszönhetően már nem csak az online felületeken keresztül, hanem mobil alkalmazásként is elérhetővé váltak mindenki számára. A kezdetektől napjainkig már megszámlálhatatlan változatával találkozhattunk ezeknek, mégis bátran jelenthetjük ki, hogy talán az egyik legközkedveltebb mind közül mégiscsak a Tinder, ami évről évre egyre több felhasználót szippant magába, és a népszerűsége napjainkig is töretlenül ível felfelé a piacon.

A Tinder még 2012 elején látott napvilágot, de Nyugat-Európában csak 2013 közepére bővelkedett annyi felhasználóval, hogy igazi értelmet nyerjen a használata. Napjainkra viszont már kétségtelen, hogy szinte a világ minden területére berobbanó alkalmazás már sok millió felhasználót tudhat magáénak. Az igazi sikert valószínűleg az applikáció egyszerűsége és játékossága hozta meg, aminek segítségével megragadja a figyelmet és teljesen behálózza az embert. Facebook profilunk segítségével gyorsan és egyszerűen regisztrálhatunk, mivel ezen adatainkra épül minden, de a diszkréciót fenntartva semmilyen megosztása és megjelenése nem történik személyes profilunkon az itt véghez vitt regisztrációnknak, így nem kell tartanunk, hogy olyanok is láthatják hol tevékenykedünk éppen, akiknek nem szeretnénk ezt tudtára adni. Emellett számtalan olyan tulajdonsággal rendelkezik ami még kedvezővé teheti az emberek számára a program használatát. Ilyen például, hogy mi magunk szabályozhatjuk milyen területen belül szeretnénk böngészni jövendőbeli potenciális partnereink után, amit akár a közvetlen környezetünktől indulva kilométeres sugarú körre is kiterjeszthetünk. Másik fontos tulajdonsága az applikációnak, hogy nem kaphatunk kéretlen üzeneteket, hisz nem vehetjük fel csak úgy valakivel a kapcsolatot bármilyen szimpatikusnak is találjuk első körben, mindenképp szükségünk van az ő visszajelzésére is, hogy megszülessen az a bizonyos „match” és elkezdődhessen a jobb esetben hosszú órákon tartó és izgalmakban gazdag ismerkedés.

Az eddigiek alapján jogosan merülhet fel a gondolat bárki fejében, hogy ebben az elsőre tökéletesnek látszó virtuális világban egyszerűen és gyorsan elérhetjük céljainkat, ám hiba lenne ezt feltételezni anélkül, hogy megismerkedtünk volna a dolgok árnyoldalával is. A Tinder erkölcstelenül a külső tulajdonságokra fekteti a hangsúlyt és a használati felülete alapján is hamar kiderül, hogy főként eszerint várja el döntésünket arról, mennyire szimpatikus számunkra az éppen véletlenszerűen felugró partnerünk. Idővel nyilvánvalóvá vált, hogy az itt tevékenykedő felhasználók nagyobbik része nem az öröklétig tartó szerelemhez, hanem sokkal inkább egyéjszakás kalandhoz keres partnert magának, amit később felmérések alá is támasztottak. Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a párkeresés teljesen személytelenné válik, hisz úgy rangsoroljuk adott esetben napi több száz megjelenő jelöltünket, mint a kis gyerekek a potenciális játékszereiket és csak várunk, hátha „horogra akad valaki”. Ez persze nem azt jelenti, hogy rekord gyorsasággal ágyba is tudnánk bárkit bújtatni, de tény, hogy lényegesen felgyorsítja a randizás folyamatát és egyszerűbb utat biztosít céljaink elérése felé, ami alapjában véve borítja fel a randizás ősi hagyományait.

Tagadhatatlan, hogy az interneten való partnerkeresés hétköznapivá válása sokban megváltoztatja az emberek ismerkedésről és randizásról alkotott nézeteit, de azzal sem szállhatunk vitába, hogy a jövőben valószínűleg még nagyobb meglepetést fog okozni számunkra. Bárhogy is legyen, úgy gondolom abban mindenképp kiegyezhetünk, hogy számtalan kapcsolat épült már fel az internetes társkeresés módszerei és lehetőségei alapján, ám jó pár köszönhette már ennek a bukását is.

További cikkek
Top