Közérdekű
2022. 07. 26. - Zita Hrabovszky-Veres

A napszúrás– megelőzése, tünetei, kezelése

A klímaváltozásnak köszönhetően most már sajnos egyre többször fog minket utolérni a kibírhatatlan 37-38 fok. Ilyenkor különösen oda kell figyelnünk arra, hogy a nap ellen megfelelően védekezzünk, mert a sugarai bizony komoly károkat tudnak okozni. A naptej felvitelét például ne vegyük félvállról, hiszen a bőrünk védelme talán az egyik legfontosabb. A leégés is egy igen kellemetlen érzés, a hosszú távú következményei viszont csak évek múlva fognak utolérni minket.

Azonban én most egy másik, viszonylag gyakran előforduló nyári esetről, a napszúrásról fogok beszélni. A napszúrás tipikusan egy olyan dolog, amivel az embert kiskorában rémisztgetik a szülők és nagyszülők. Ki ne emlékezne azokra a rémes kalapokra, amiket mindig a fejünkre nyomtak, vagy a kényszeres hajbevizezésre, nehogy „megcsípjen a nap”?

Mi is a napszúrás?

Nos, ami igazából csak egy apró, jelentéktelen riogatásnak tűnik, az valóban komolyabb, mint gondolnánk. Ez a jelenség nem más, mint az agyhártya steril gyulladása. Ez annyit tesz, hogy a gyulladást nem baktérium, vagy vírus okozza, hanem (a napszúrás esetén) a fejet és környékét hosszan és tartósan érő erős napsugarak. Mikor ez a gyulladás létrejön, az agyban duzzanat és vizenyő keletkezik, ami által pedig megnő a koponyaűri nyomás. Ez okozza a napszúrás közismert tüneteit: a szédülést, fejfájást, a hőemelkedést és a hányingert. Ilyenkor a szervezetünk hőszabályozása is felborul, amit fokozott hőleadással igyekszik rendbe hozni. Ez a nagymértékű hőleadás sok izzadással és folyadékveszteséggel jár együtt.

Hogyan kezeljük?

A fentebb említett tünetek általában nem rögtön jelentkeznek, hanem órákkal később. Ilyenkor a fej forró lesz, viszont a test többi része nem, innen könnyedén meg lehet különböztetni egy szimpla megfázástól, vagy egyéb betegségektől.

A legfontosabb napszúrás esetén, hogy hűvös helyen tartózkodjunk és kerüljük a meleg, napos, túl fényes helyeket. A lefolyása alatt ajánlott az ágynyugalom és a sok pihenés. A folyadékveszteséget mihamarabb pótolni kell, erre pedig a legjobb a víz, amit érdemes lassan, kortyonként meginni. Az alkohol és a koffein tartalmú italokat ilyenkor mindenképpen kerüljük. Csakúgy, mint bármikor máskor, ha lázasak vagyunk, itt is a hideg vizes borogatás nagyon jól tud jönni.

Szerencsére ez egy enyhe lefolyású, többnyire ártalmatlan betegség, úgyhogy a tünetek körülbelül egy nap alatt már el is múlnak. Ha azonban mégis fennállnak két napon túl is, akkor már orvoshoz kell fordulni további kivizsgálásra.

Megelőzése

A napszúrás egyébként a gyerekeket veszélyezteti a leginkább, mert a koponyacsontjaik még vékonyabbak, mint a felnőtteké, ezáltal sokkal könnyebben felmelegszik. Tehát nem véletlenül kellett azokat az elképesztően kényelmetlen pillanatokat átvészelnünk, mikor sapkában kellett strandolnunk.

A napszúrást megelőzni igazából nem egy nehéz feladat, mindössze pár egyszerű dolgot kell észben tartanunk: például, ami teljesen magától értetődő, hogy a legnagyobb kánikulában ne menjünk ki a tűző napra és ne töltsünk a meleg levegőn huzamosabb időt. Vagy, hogy a sapka a fejen, lehetőleg világos anyagból, tényleg nem hülyeség. Természetesen a megfelelő folyadékbevitel is a lista élén szerepel: a legjobb szomjoltó, főleg a nagy melegben, a víz, így akárhogyan is nézzük, a strandokon elfogyasztott italok nem éppen a legalkalmasabbak a napszúrás elkerülésére.

Mi a különbség a napszúrás és a hőguta között?

Ugyan a legtöbben egyként említik őket, ezek a szavak bizony nem szinonimái egymásnak. Mindkettőnek a hőség okozta károkhoz és a napsütéshez van köze, azonban a hőguta, a napszúrással ellentétben, egy súlyosabb állapot. Sőt, hőgutát akkor is kaphat az ember, ha nem is érte közvetlen napfény, csak a test túlmelegedett a nem megfelelő hőleadás miatt.

A napszúráshoz viszonylag hasonló tünetekkel jelentkezik, azonban itt még egyéb tünetekkel is találkozhatunk. A hőguta esetén a szervezet legyengül, a pulzusszám magasabb, a vérnyomás viszont alacsonyabb lesz. Egy szintén gyakran előforduló tünet a bőr felhevülése és hirtelen kimondottan szárazzá válása. Ezen kívül előfordulhat még zavart viselkedés és eszméletvesztés is. Míg a napszúrást otthoni kezeléssel egy nap alatt átvészeljük, a hőgutát bízzuk a szakemberekre. Ha ennek a jeleit észleli valaki magán, mindenképp forduljon orvoshoz, mert kezelés nélkül akár halált is okozhat.

Ezekre a dolgokra tehát meglepően komolyan oda kell figyelnünk, különösen így, hogy egyre nagyobb károsodást okozhatnak nekünk a nap sugarai. Legyetek óvatosak, használjatok sok fényvédőt és hidratáljatok megfelelően!

További cikkek
Top