Szubjektív
2015. 01. 13. - Hűvös-Récsi Bence

A nagy [K]ülkeres csiga teszt

Napjainkban az emberiség sok problémával néz szembe: afrikai vírusok, globális felmelegedés, szegénység, de a külkeres diákok előtt álló nehézségek is néha áthidalhatatlannak tűnnek. Már csak 1 kiírt vizsga van, de neked még 3 kéne? Lehetetlennek érzed, hogy ennyi idő alatt megtanulj több száz oldalt? Reggelente az iskolába menet van, ami még – ha csak pár percre is, – de elfeledteti velünk ezeket, és úgy érezzük magunkat, mint egy vállalat  igazgatója, akinek fontos stratégiai döntést kell meghoznia: mit reggelizzünk? A túrós táska, a virslis párna, a sajtos rolád és a többi zseniális nevű finomság mellett van egy aduász, ami rendre nyeri ezt a megmérettetést, ez pedig a kakaós csiga!

Szeretetem a csiga iránt természetesen gyermekkorhoz köthető, és bárhol jártam a világban, kerestem a reggeliként kiválóan funkcionáló édességet. Tapasztalataim szerint a világ sok országa sajnos nem is tud erről a csodáról, de ez legyen az ő bajuk.
Nálunk azonban akad bőven, szinte minden boltban, pékségben megtalálható, minden ízvilágra egy-egy megfelelő darab.

Legédesebb hungarikumunk

Az ismert reggeli péksüteményt régen csak csokoládés tekergének hívták, és egy gödi cukrászmester találta fel. A 33. születésnapjára készítette barátainak, ami a legenda szerint véletlenül a boltba is kikerült, azonban a vevőknek annyira tetszett, hogy ott is ragadt a polcokon. Mindez 1908. január 10-én történt. (Ünnepnapot neki!)
Igazi hungarikummá nőtte ki magát az évtizedek alatt, gyermekek és felnőttek ezrei ébrednek vele, és népszerűségét mára már az is jelzi, hogy az internet is lecsapott rá.

„Honnan tudod, hogy igazán szeret? A kakaós csiga közepét is neked adja.” Paulo Coelho

A nagy teszt

A világhálón sokféle “profi” értékelés-véleményezés található a legjobb csigákról, így én inkább egy személyesebb tesztet szerettem volna. A Külkeren és környékén fellelhető összes csigát próbáltam beszerezni, hogy megnézzük, nekünk főiskolára járó diákoknak, ha kedvünk van hozzá, hol érdemes venni.
Kettőt-kettőt a Keleti-pályaudvaron és a Mátyásföld, repülőtér HÉV megállónál, négyet a 45-ös busz vonalán, és még hatot az Örs vezér terénél vásároltam, tehát összesen 14 csiga vett részt a megmérettetésen.

Gondoltam a koleszosokra, az autósokra és az egészséges életmódot folytatókra is, de sajnos a szerencse most nem kedvezett nekik: sem az iskola büféjében, sem a MOL-kúton, de még a Mátyásföldi Repülőtér megálló közelében található Norbi Update boltban sem volt kapható semmi, amit ki tudtunk volna próbálni.

Mivel egy ember véleménye nem ad reális képet, így segítségül hívtam öt Online-tagot. Az értékelésnél három szempontot vettünk figyelembe. Az első szempont a kakaó és a tészta kombinációja, tehát maga az íz. A következő az ár-érték arány, végül pedig a kinézetet vizsgáltuk. Egytől ötig pontoztunk, a cikkben az értékeléseket a vásárlások helye szerint különítettük el.

Keleti-pályaudvar

Lipóti Pékség

A bolt könnyedén megközelíthető: ha valaki metróval jár be, a Keletiben egyből a mozgólépcsővel szemben található. Hátránya, hogy az iskolához közel lakók nem fognak beutazni egy csigáért. Főleg nem egy ilyenért, hiszen a csiga puha volt és ráadásul még kifejezetten íztelen is. Ennyi pénzért többet várna az ember egy ilyen feltörekvő pékségtől.

Ára: 160 Ft

Értékelés

Kakaó+tészta: 1.5 pont

Kinézet: 3.25 pont

Ár-érték: 2.75 pont

Princess

Ugyancsak a Keleti pályaudvar, metrószint. A két mozgólépcső között található a bolt, de az Örsnél a metróból kifelé jövet is szembetalálkozik vele az ember. A márka nevéhez méltóan szerepelt, az egyik legjobb csigát kaptuk. Friss, finom, igazi kakaóval töltött mestermű. A márkát azonban meg kell fizetni.

Ára: 200 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 5 pont

Kinézet: 4.5 pont

Ár-érték: 4.5 pont

Örs vezér tere

Fornetti

Hatalmas csalódást okozott a magyar piac egyik legdominánsabb pékségének produktuma, a teszt végefelé kóstoltuk, így jöttek ki igazán a tulajdonságai a többi versenyzőhöz képest: az íze és az ára közepes, tésztája sem a legjobb, de legalább jól néz ki.

Ára: 175 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 2.75 pont

Kinézet: 4.25 pont

Ár-érték: 3.25 pont

BCS Cukrászat

A metró peronjaitól egyből jobbra fordulva egymás mellett három olyan bolt is található, ahol lehet csigát kapni. Közülük a legközelebbi a BCS. A kedvenced lesz, ha inkább motivál az íz, mint a kinézet, szereted, ha ropog a kakaós cukor a fogad alatt és a finom omlós tésztát preferálod. Mi szeretjük, és meg is találtuk a teszt egyik legjobbját.

Értékelés

Ára: 230 Ft.

Kakaó-tészta: 4.5 pont

Kinézet: 3.5 pont

Ár-érték: 4.25 pont

Pékáru

A pékség neve nem túl kreatív, az itt található csiga viszont a személyes top hármamban benne van. A zsűri által kiosztott pontok nem tükrözik a valós értékeit ennek a csodának, erre az egyetlen magyarázat az lehet, hogy a többiek sajnos nem értenek a kiválóság felismeréséhez. Véleményem szerint viszont kifejezetten finom volt, ráadásul az ára is elég kedvező a többihez képest.

Ára: 160 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 3.5 pont

Kinézet: 4 pont

Ár-érték: 3.75 pont

Fini-Mini Látványpékség

Ha ettetek már pizzás csiga aromájú kakaós csigát, és ízlett, megvan az új törzshelyetek!
A tésztája száraz,szinte már ehetetlen, kakaót talán elvétve tartalmaz, az ára pedig ehhez képest nagyon magas. Ez volt az egyetlen kakaós csiga, ami megmaradt, talán ennyit elég is tudni róla.

Ára: 180 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 1.25 pont

Kinézet: 1.75 pont

Ár-érték: 1.25 pont

Spar

Két helyet találhatunk az Árkádon belül, ahová betérhetünk reggelizni. Egyikük a Spar, amitől multi révén nem vár sokat az ember – így nem is csalódik nagyot.
Kicsit csúnya, kicsit száraz, de a tölteléke elfogadható. Az ára azonban a többihez képest nagyon is alacsony, talán ez az egyetlen előnye a Spar-os csodának.

Ára: 99 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 2 pont

Kinézet: 2.75 pont

Ár-érték: 2.5 pont

Aranycipó

Amellett, hogy olcsósága párját ritkítja, még nagyon finom is. A boltról annyit kell tudni, hogy gyönyörű, és persze a csiga mellett sok más finomságot is lehet itt kapni. Ugyan a fő tesztalanyra sem lehet panasz, – hiszen egy puha, ízes csigát kóstolhattunk – a hely kinézete és hangulata miatt nálam rendkívül előkelő helyen végzett.

Ára: 160 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 3.75 pont

Kinézet: 4 pont

Ár-érték: 4.5 pont

Mátyásföld, repülőtér HÉV megálló

Erona Pékség

A nehéz hozzáférhetőség miatt (kb 100 méterre van a megállótól) ezt a boltot valószínűleg a külkeresek töredéke keresi csak fel az itt töltött évei alatt. Tettünk egy próbát, de a pudingszerű kakaón kívül nem sok jót találtunk. A középszerű reggeli egyetlen igazi pozitívuma, hogy ott helyben is el lehet fogyasztani, egy igazán kellemes, vidéki hangulatú környezetben.

Ára: 200 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 3.6 pont

Kinézet: 3.8 pont

Ár-érték: 3.5 pont

CBA

Próbánk idején már szárazak és vághatatlanok voltak az itt vásárolt termékek, ár-érték arányban átlagon aluliak. Igaz, hogy a legegyszerűbb, hiszen éppen útbaesik, de, ha tehetitek, inkább álljatok meg az Örsön, vagy legalábbis próbáljátok meg eltalálni azt a pillanatot, amikor épp friss csigák kerülnek a polcokra.

Ára: 200 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 3 pont

Kinézet: 3 pont

Ár-érték: 2 pont

 

45-ös busz vonala

Az iskolához tartozó megálló előtt elég eggyel hamarabb leszállni és máris négy csigából választhatunk. A Lidl-t leszámítva tipikus külvárosi boltok várnak itt minket.

Édenkert ABC – Pek Snack

Képzeljetek el egy átlagos kakaós csigát. Ez pont olyan. Ehető, éhesen talán még egész finomnak is gondolnád, mi viszont a sok jóval finomabb csiga után nem tudtunk rá igazán jó pontot adni. Viszont legalább kapunk hozzá pandás papírzacskót!

Ára: 150 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 2.75 pont

Kinézet: 3.75 pont

Ár-érték: 3 pont

Lidl

Kifejezetten olcsó aranyos kis csigák, de ha ízélményre vágyunk, akkor nem ajánlom.
A tölteléknek és a tésztának sincs sok köze a tökéletes csigához. Ugyan ízre nem egy főnyeremény, legalább a külseje elnyerte a tetszésünket.

Ára: 99 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 1.75 pont

Kinézet: 3 pont

Ár-érték: 3 pont

Pici ABC

Abszolút közönségdíjas. Furcsa, deformált valami, de ne ítéljünk külső alapján!
Nem nyerheti meg a legjobb csiga díját, de egy kóstolást megér mindenképp.
Mintha a nagyi készítette volna, kelt tészta, igazi kakaóporral benne. Isteni!

Ára: 130 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 4.2 pont

Kinézet: 4 pont

Ár-érték: 3.75 pont

Újszász ABC

Legendás bolt a Külkeresek körében, főleg a magas árai miatt, viszont a csigájuk nálam a csúcs. Fantasztikusan finom, az ára lenyelhető, és külsőre is csábító. Az iskola melletti buszmegállótól 50 méterre található. Itt sem sikerült a többieknek meglátni a csodát, de én azért azt ajánlom, hogy próbáljátok ki!

Ára: 180 Ft.

Értékelés

Kakaó-tészta: 3 pont

Kinézet: 3.75 pont

Ár-érték: 3 pont

 

Szoros versenyben  végül a Princess csigája emelkedett tekergő társai fölé. Érdemes viszont kipróbálni a BCS, Pékáru, Aranycipó vagy a nagyis Pici Abc kakaósát is.

A teszt a teljesség igénye nélkül készült, mindenkinek megvan a favoritja, tekintsd ezt a tesztet egy térképnek ami segít eligazodni, hogy hol találod a reggeli kincseket!

Jó kóstolgatást kívánunk!

 

Honnan szoktad beszerezni a reggelidet?

Otthon reggelizek
Megveszem az Örsön
Suliból
Nem reggelizem soha
Megelégszem más maradékával
További cikkek
Top