BGE
2019. 08. 14. - Kovács Tímea

A legsikeresebb startupok Magyarországon

A startupok olyan gyorsan fejlődő, nagy potenciállal rendelkező vállalkozások, melyek valamilyen innováció segítségével kitűnnek a piacon lévő versenytársaik közül. Ezek a cégek a nemzetközi piacon is helyt tudnak állni, mivel egy eddig nem létező megoldást/alternatívát kínálnak egy adott problémára vagy hiányosságra. A gyors növekedés viszont magában rejti a kockázatot, így sok sikeresnek induló vállalat nem is éri el a kiteljesedését, és tőke hiányában kénytelen félre állni.

Magyarországon a startup fogalom bő tíz éve van jelen, külföldön is évtizedek óta virágzik. Vannak olyan startupok, amelyek bárki számára ismertek, ilyen például a Youtube, Facebook, Google, Microsoft, de említendő többek között a Prezi, NoSalty, Moly, Netpincér. A lista hazánkban is évről évre egyre hosszabb és világszerte egyre ismertebbek lesznek ezek a vállalkozások. Ezeknek a cégeknek nagy a tőkeigényük, így szükségük van támogatókra, üzleti angyalokra, hogy fedezni tudják a felmerülő kiadásaikat. Legtöbbször nem csak magyar, de külföldi befektetőket is szereznek, így erősítve a nemzetközi elismerést. Nagy verseny alakult ki a magyar startupok körében is, hiszen ezek az új cégek mind különböző szükségeket elégítenek ki, magas színvonalon. A lenti listából talán te is megismerhetsz olyan cégeket, amelyek még ismeretlenek lehetnek számodra, de a jövőben még sokat hallunk róluk.

  1. Bitrise

Ez a magyar cég 2014-ben indult és olyan szoftvert fejleszt, amely lényegesen könnyebbé és hatékonyabbá teszi a mobilalkalmazás-fejlesztők munkáját, más néven CI/CD (Continuous Integration and Delivery) típusú platformot hoztak létre. Így pénzt, időt és erőforrást spórol a technológiai vállalatoknak, illetve a fejlesztőknek az automatizált működésnek köszönhetően. A céget Balla Dániel, Benei Viktor és Birmacher Barnabás alapította, érdekesség, hogy közülük csak Dániel szerzett diplomát. A Bitrise jelentős platformokat támogat, ilyen például az Android, macOS és az iOS. Világszerte több mint százezer mobilos alkalmazás használja a Bitrise szoftverét, és a lista folyamatosan bővül, évente háromszorozza- négyszerezi árbevételeit. A mostani legnagyobb lépésük pedig, hogy felvásárolták a San-Francisco-London központú Outlyer nevű céget, melyet olyan szolgáltatók használnak, mint a BBC, vagy a Netflix. Természetesen ők is a támogatóikból élnek, nemrég pedig Ashton Kutcher is csatlakozott ebbe a körbe, mint angyal befektető, az összesen bevont tőkéjük pedig 1,1 milliárd forintra becsülhető.

  1. AlMotive

Az AlMotive Magyarországon az egyetlen önvezető autó, melynek a tesztelését engedélyezték a közutakon. A cég fő irányzata a számítógépes látás és navigáció fejlesztése az önműködő autókban, mindezt a lehető leggyorsabb és leggazdaságosabb módon kívánják elérni. Kishonti László 2015-ben alapította a céget, amely eredetileg az ADASworks nevet kapta. Az autókat a fejlesztések során meg akarják „tanítani” látni és felmérni az adott helyzetet, mindezt a rájuk szerelt kamerák segítségével. Az AlMotive nem használ drága radart, csak a kamerákra támaszkodik, ebben lényegesen eltérve versenytársaitól. Ez hordozza magában költséghatékonyságát, viszont ez számos problémát is felvet, például a ködben, vagy hóesésben való tájékozódást, amelynek megoldásán máig dolgoznak. Az AlMotive nemzetközi partnercégekkel rendelkezik, ilyen például a Volvo, és Magyarország mellett több országban futnak autóik. Franciaország és Kalifornia mellett idén már Kína, Japán, és az USA több állama is csatlakozott. Jelenlegi tőkéjük 14 millió forint körül mozog.

  1. Scipher Medicine

Ez az orvostudományi cég 2014-ben született, alapítója Barabási-Albert László. A cég célja, hogy segítsen a nehezen gyógyítható betegségek leküzdésében. Az alapító az IBM-nél dolgozta ki a hálózatelméletét, amelyet a Behálózva (Linked) című bestseller könyvében megosztott a világgal. Később ezt az elméletet használta fel a Scipher Medicine működésénél is. Azt ígérik, hogy rendszerük majd meg tudja jósolni, hogy a különböző nehezen gyógyítható betegségekre milyen ellenszer alkalmazható. Ehhez személyre szabott gyógyszereket fejlesztenek a pácienseknek, mivel a jelenleg alkalmazhatóak gyakran nem hatnak a betegekre. A gyógyításhoz az orvosoknak nem elég a test felépítését ismerniük, de bizonyos betegségeknél – főként szív- és érrendszeri, valamint az autoimunn – betegségek feltérképezésénél fontos ismerni a genetikai mutációk hálózatos működését is. A cég nemrég 8,5 millió dolláros támogatást kapott a termék fejlesztésre.

 

További cikkek
Top