Közérdekű
2019. 07. 21. - Hegyi Péter

A legjobb sorozatok idén nyárra

 

A vizsgaidőszak végeztével fújtunk egy nagyot, élveztük a jól megérdemelt pihenést, lenéztünk egy-két fesztiválra és mire észbe kaptunk, a nyár fele már el is ment. Nem elég, hogy ilyen gyorsan szalad az idő, de idén az időjárás sem tesz a kedvünkre, szinte minden hétre jut egy kiadós zápor vagy zivatar, de többször előfordult, hogy napokon keresztül borús maradt az ég és esett az eső. Ilyenkor a legjobb visszatérni kedvenc sorozatainkhoz, vizsgaidőszak-módba kapcsolni és ágyban fekve megnézni pár részt (vagy évadot…).

Idén nyáron több, izgalmas új széria mellett sokak kedvencei folytatódnak egy-egy új évaddal. Bár a legtöbb újdonság nem éppen könnyű esti vígjáték vagy sitcom, de az idei szünidő olyan sorozatokat tartogat, amelyeket kár lenne kihagyni. Kezdjük is a listát, először a vadi új sorozatokkal!

Új megjelenések

Bár nem nyáron, hanem még májusban jelent meg az HBO 5 részes minisorozata, a ’Csernobil’, néhány szót mégis ejtenék róla, hiszen mégiscsak minden idők legmagasabbra értékelt alkotása lett az IMDb-n. A széria a történelem legsúlyosabb ember által előidézett katasztrófáját dolgozza fel, őszinte hangvétel, sötét stílus és remek színészi játék emelte a nézők kedvencévé. Bemutatja a tudósok felkészületlenségét, a szovjet hazugságokat, olyan részleteket feltárva melyről a többség eddig nem tudott. Igazi „must watch” sorozat mindenkinek, külön érdekesség, hogy a hírek szerint készül róla egy orosz gyártású változat is, mely a másik oldalról mutatja be a sorozatot és (természetesen) az amerikaiakat tartja hibásnak.

Az amerikai kritikusok által az idei év legfontosabb filmsorozatának tartott ’When They See Us’ a Netflix új, igaz történeten alapuló bűnügyi műsora. A négy részes széria egy 1989-ben történt esetet mutat be, amikor öt amerikai tinédzser életét tették tönkre. Egy áprilisi estén egy nagyjából 20-25 fős, tizenévesekből álló társaság a Central Parkba tart, ahol véletlenül egy megerőszakolt és félholtra vert nőre találnak. A helyszíni razziát követően a rendőrök beviszik néhányukat és ötüket bűntettel vádolják meg. A sorozat az ő történetüket, küzdelmeiket, életüket mutatja be.

Az egyik legizgalmasabb új cím az ’Eufória’ június 16-án jelent meg, az első négy részt már nézhetitek is HBO GO-n. A sorozat egy izraeli dráma változata, ami igaz történeten alapul. Főszereplői középiskolás tinédzserek, a széria ezen korosztály életét és problémáit (szex, drogok, függőség) mutatja be – a gyártótól megszokott őszinteséggel. Az eredmény elképesztően sötét, néha gyomorforgató és végig nyomasztó. A vizuális megoldások, az operatőri munka tökéletesen illik ehhez a hangulathoz, a naturalista látványvilág mégsem túlzó, valódi problémákat mutat be, valódi jellegükben.

Új évadok

Az egyik legjobban várt folytatás, a ’Stranger Things’ harmadik évada július 4-én jelent meg. Az első két évad elsöprő sikere után két hosszú évet kellett várni, hogy a Duffer testvérek elkészüljenek az új részekkel. A ’Stranger Things’ nyolc epizóddal tért vissza a képernyőkre és idén sem okozott csalódást. A már megszokott vicces, izgalmas és ijesztő stílust viszi tovább, igazi retro hangulatot keltve. A hawkinsi fiatalok legújabb hátborzongató kalandjait nem érdemes kihagyni.

Egy másik nagy sikerű netflixes sorozat, az ’Orange Is The New Black’ idén kapja meg hetedik, befejező évadját. A rajongóknak alig pár napot kell várnia, hiszen július 26-án jelenik meg világszerte. Az utolsó évad bemutatja, hogyan szakad el Piper a börtöntől és mi történik vele a kinti világban. Akik régóta követik a sorozatot tudhatják: a szereplők életében felesleges happy endinget várni – legalábbis az eddigiek alapján.

Az HBO 2017-ben minisorozatnak indította a ’Hatalmas kis hazugságok’ című krimi-szériát, de az elsöprő sikert követően idén nyárra elkészült a második évad is. Az új évad néhány hónappal később, az első évad kezdete után pont egy évvel, a gyerekek első iskolai napján folytatódik. Bár az új évadban nincs olyan direkt kérdés mint az első évadban volt a gyilkossággal kapcsolatban, a korábban elkövetett bűntény olyan feszültséget kelt a tengerparti kisváros lakói között, amelyből biztosan érezzük: előbb-utóbb újabb bűntett történik.

Szintén elkészült a ’Szolgálólány meséje’ folytatása. Az első évad Margaret Atwood regénye alapján készült és a rajongók és kritikusok szerint egyaránt kiválóra sikerült. A második évad aztán viszonylag kevés eredeti ötletet hozott, annál több volt a felesleges, indokolatlan fordulat, melyek csak erőltetetté tették a sorozatot. A harmadik évad (az eddigi részek alapján) ugyanolyan nyomasztó és igazságtalan, mint a korábbiak, de hogy az alkotók képesek lesznek-e valami újat is mutatni, az egyelőre nem derült ki.

Megjelent továbbá a ’Black Mirror’ ötödik évadja is, bár kissé kivételnek számít, hiszen mint tudjuk, ez a sorozat nem összefüggő részekből áll, minden epizód egy külön történet, csak a mondanivaló köti össze őket. A különbség a korábbi részek és az újak között, hogy most nem a jövőbe, hanem a pár évvel ezelőtti múltba utazunk, ahol megjelenik a VR és a MI-al rendelkező robotok a háztartásokban. A három epizód pedig ezek kezdetleges megjelenésére és az ezzel való ismerkedésre épít.

Az itt említetteken kívül persze jelentek meg és fognak is megjelenni még izgalmas új sorozatok, új évadok, azt mindenesetre láthatjátok, hogy ha az idő borúsra fordul Nektek akkor is akad mivel elütni az időt.

Jó sorozatozást kíván a Külker Online csapata!

További cikkek
Top