Szubjektív
2016. 12. 21. - Boglárka Kiss

A last minute karácsonyi ajándékok ˝legjei˝


Inkább az őszinte semmi, mint a hazug valami? Van benne ráció, bár úgy gondolom, hogy a többség még mindig inkább választja a „bocs, nem akartam valami használhatatlan kacatot venni” helyett az idefele jövet dohányboltból összeválogatott karácsonyi csomagot. És ha már a 2. opciót választod, pár mondatban felsoroljuk, hogy mi az, amit ajánlatos a bevásárlólistádról kihúzni. Attól, hogy az utolsó pillanatra maradt az ajándékvásárlás, vagy csak nem akartál sokat foglalkozni az üggyel még nem kell, hogy az hasznavehetetlen, és fölösleges legyen.

Ruhadarabok

Emlékszünk mind, mikor még valóban rólunk szólt a karácsony kisgyermekként? A nagyszülők, nagynénik, nagybácsik átjöttek karácsony másnapján és hozták az ajándékokat, de mi csak egy dolgot reméltünk, hogy mikor a kezünkbe vesszük azt, nem egy összenyomható, puha dolog lesz. Hiszen ebben az esetben már tudtuk, hogy az egy, a már akkori ízlésünknek is biztosan ellentmondó pulcsi, vagy egy a napunkat bearanyozó zokni, esetleg egy a szülőknek biztosan mókás, számunkra annyira nem, vicces bojtos, rojtos, tarka-barka sapka lesz. A felnőtt korban persze már jobban tudunk örülni a ruhadaraboknak, de ez egy veszedelmes terep. Gondoljunk csak bele, hányszor kaptunk olyan darabot, amit valóban hordunk és nem a szekrény mélyén nyugszik, várva azt a pillanatot, hogy végre felöltsék. Más ízlését, ha csak nem ismerjük nagyon jól az illetőt, nem könnyű eltalálni, ezért inkább hanyagoljuk ezt a vonalat.

Kész ajándékcsomagok

Tudjuk jól mindenki kapott már ilyen „5 percem van, gyorsan veszek valamit a DM-ben ajándékot”. Amik persze fogyóeszközök és mindig szükség van rájuk, ilyen például: szappan, tusfürdő, dezodor, stb. és azt is érezzük, hogy milyen mélyen személyes és megható egy dupla tartályos, 0-24 órás védelmet biztosító wc illatosító…hmm semennyire? Ha már tényleg nincs más ötletünk, akkor még elfogadható egy drogériás kis karácsonyi mix, de ha van rá lehetőség, inkább kerüljük el.

Olcsó megoldások

Otthonról még bontatlan állapotban lévő, elsőre a ”hm ennek biztosan hasznát venné” gondolatot előidéző ajándék kacatok. Hiszen ki ne örülne, mondjuk egy pendrive-nak? Valljuk be erősen fogyóeszköz. Miután akkurátusan leszedted az ajándék csomagolását, valóban felcsillan a szemed, esetleg tényleg szükséged volt már rá, mert a tiéd már rég betelt, ajándékozód ezt észre is veszi, majd megnyugszik a szíve mikor látja, hogy örülsz neki.  Ebben a pillanatban konstatálod a 256 MB-os feliratot, mely világosan tudatja veled, mint az informatikában jártas embernek, hogy ez a pendrive legalább annyi idős, mint az a csalódottság, amit most érzel, kicsit a gyermekkori karácsonyokat felidézve, mikor az új Action Man helyett egy kötelező olvasmánnyal gazdagodtál.

Háztartási eszközök

Persze végül, de nem utolsó sorban, említsük meg a leghasznosabb konyhai eszközöket is. Háztartások elengedhetetlen tartozékai a csokifondü, az epercsumázó és a banánszeletelő. Ezeket lehet akár együtt is vásárolni, hiszen az eper és a banán feldolgozása után dobhatjuk is bele őket csokiáramlatba, de akár egy 3. kenyérpirító is jól jön a konyhában, ha már úgy is túl sok a hely. Nem mondom, hogy a konyhai eszközök rosszak és ne vegyük őket ajándékba, csak ehhez is megfelelő utánajárás szükséges, kivétel a fondü esetében, mivel annak mindenki örül.

A fent említett ajándékoknak sok esetben akár valóban örülhet az ember. A leírtak a többség tapasztalatai alapján születtek.

Azonban, ha már az utolsó pillanatra hagytad a vásárlást, nem feltétlen kell egy rossz ajándékot venned, csak gondold át egy kicsit, hogy minek örülne a szeretted, akit szeretnél meglepni. Most következzenek a sorban azok a meglepetés típusok, amelyekkel a sikert biztosan elérheted!

Ajándékozz élményt!

Már egy korábbi cikkünkben írtuk, hogy miért is érdemes élményekre költeni a pénzünket. Nem tudunk mellélőni, ha egy színházjegyet, vagy mozijegyet adunk ajándékba! Ha az illető, akinek szánjuk az ajándékot közel áll hozzánk, és ismerjük, hogy milyen jellegű filmeket, darabokat szeret, akkor még kifoghatunk számára jegyeket egy olyan műsorra, amit még nem látott, és érdekelheti. Ide sorolhatjuk még a fesztiválokat is, amik árban persze húzósabbak, de a fesztiválélményt soha senki nem fogja elvenni tőle, és mindig tudni fogja, hogy „Igen, ezt tőle kaptam!”. Az élményekhez sorolhatjuk még a kirándulásokat. Ha tudod, hogy barátodnak szüksége lenne egy kiadós pihenésre, vagy szereti az extrém dolgokat, fizesd be egy kalandra, persze csatlakozz hozzá te is, így új helyeket fedezhettek fel és új dolgokat próbálhattok ki. Ezek sem minden esetben pénztárcabarátok, de meg lehet oldani olcsóbban is, például, ha nem a legtávolabbi ország az úti célotok, hanem országon belül maradtok. Lufieső eseményünkön is rengeteg olyan kupon talált gazdára, ami által élményt kaphattatok, így ezekkel is biztos, hogy boldog perceket, vagy órákat tudtok okozni szeretteiteknek.

Egyedi tervezés

Ha már nincs idő arra, hogy az internetről rendelj ajándékot, vedd a nyakadba a várost, és fedezz fel olyan helyeket, amikről eddig nem is tudtál! Budapest és a nagyobb városok, mind-mind tele vannak olyan üzletekkel, ahol egyedi ajándékot találhatsz. Barátod, vagy barátnőd biztos örülne, ha nem egy olyan pulcsit kapna, ami szembe jön vele az utcán, hanem egy olyat, amiről tudja, hogy csak kevés, vagy egyáltalán nincs több belőle a környéken. A kézzel készített ékszerektől kezdve a pulcsikon keresztül, a vintage ajándéktárgyakon keresztül bármit találhatsz ezekben a kis boltokban. Ha interneten utánanézel, biztos, hogy találsz te is egyet, ami közel van hozzád!

Készíts valamit!

Nincs is személyesebb, mintha azt a bizonyos egyedi ajándékot Te magad készíted el! Ezekhez csak az alapanyagokat kell beszerezned, amelyekhez nem kell túl mélyen a zsebedbe nyúlnod, viszont az elkészült ajándék garantált sikert arat! Ehhez pár ötletet szeretnék adni:

Szívesség-kuponkönyv

Nincs szükséged másra, mint lapokra, amelyeket egy könyvként összefűzöl. Beleírhatsz olyan dolgokat, amiket például a megajándékozott szeretne, mint például: Főzök neked kávét!, Összepakolok helyetted!, Ma én főzöm a vacsit!, Te választasz randihelyet!, stb. Biztosan nagyon örülni fog neki, főleg ha egy nehéz nap után nem neki kell megfőznie a vacsorát.

Grincsfa

Idén nagyon divatos otthondíszítő elem, azonban elég magas áron árulják őket. Ha magad készíted, pár száz forintból megúszhatod. Nincs másra szükséged, mint pár fenyő, vagy tuja ágra, drótra, amivel kötözni fogsz, egy „oázisra”, amibe bele tudod szúrni az ágakat, egy cserépre, amibe bele teszed, és díszítőelemekre. A díszítéshez szinte bármit használhatsz, narancsot, fahéjat, színes szalagokat.

Üvegbe zárt gondolatok

Olyan tippeket, tanácsokat, bölcsességeket és egyéb érdekességeket írj fel az ajándékozottnak, amelyek feldobják a napját. Egy kis befőttes üvegre lesz hozzá szükséged, majd ebbe beleteszed a kis cetliket (persze összehajtva, hogy ne látszódjanak az írások), majd az üveget ízlésesen díszítsd ki, és már kész is van az ajándék!

Reméljük sikerült pár hasznos tippet adnunk nektek a karácsonyi ajándékozáshoz!

Bogi & Ábel

További cikkek
Top