Gazdaság
2020. 05. 05. - Hegyi Péter

A koronavírus-válság nyertesei

Sokat hallunk a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság hatásairól, a fennálló helyzet nagy veszteseiről. Szórakozóhelyek, bárok és éttermek, kis- és középvállalkozások, részvénytársaságok, és így tovább, a listát bármeddig nyújthatnánk, a válság egyszerű átlagembereket és milliárdos befektetőket egyaránt érint. Azonban kevés szó esik a nyertesekről. Mai cikkünkben utána nézünk, hogy ki profitálhat a jelenlegi szituációból.

Ételfutár cégek

A koronavírus-járvány egyik nyertese a NetPincér anyacége, a Delivery Hero közel, ami megduplázta a rendelései számát és az árbevételét az első negyedévben. A cég várakozásai szerint a koronavírus-járvány után is fennmaradhat az otthonról rendelt ételek esetében ez a növekedés. A berlini székhelyű cég, mely 44 országban működtet étel-házhoz szállító szolgáltatást, 515 millió eurós eladást produkált az első negyedévben, ez 92%-os növekedést jelent, ráadásul 10%-kal nőtt az új felhasználók száma.

Hasonlóan magyarországi riválisához, a Wolt étel-kiszállító platformján is hirtelen megemelkedett a felhasználók száma, emellett az is megfigyelhető, hogy egyre több étterem elérhető ezeken a platformokon. Sok vendéglátó egység, mely eddig egyáltalán nem kínált házhoz szállítást, most ily módon próbálja csökkenteni veszteségeit.

Streaming-szolgáltatók

Az utóbbi napokban nagyot ment az egyébként szebb napokat is megélt Disney Amerikában. A koronavírus terjedése miatt az amerikai lakosság is kénytelen otthon maradni, a helyzet pedig a streaming-szolgáltatók malmára hajtja a vizet. Közülük eddig messze a Disney+ járt a legjobban: február óta közel megduplázta feliratkozói számát. A cég sikere mögött az amerikai iskolák és óvodák bezárása állhat: a streaming-szolgáltatók közül a Disney+ platformján található a legtöbb gyermekbarát tartalom. A Disney-nek egyébként szüksége is van a plusz bevételre, hiszen a járvány miatt a Disney-parkok is zárva tartanak.

Természetesen a hazánkban elérhető streaming-szolgáltatók sem panaszkodhatnak: a Netflix előfizetők száma világszerte 16 millióval bővült az első negyedévben, és az HBO Go felhasználók száma is gyorsan emelkedett az elmúlt időszakban. 

Előfordulhat azonban, hogy a kijárási korlátozások folyamatos lazulásával a streaming-szolgáltatók bevételei azzal a lendülettel esnek vissza, ahogy márciusban felfutottak. Ennek egyik oka, hogy az emberek újra kevesebbet tartózkodnak majd otthon, de a fő ok: a jelenleg is alakuló gazdasági válság, melynek során minden bizonnyal sokan visszafogják majd kiadásaikat.

A maffia

Mialatt cégek ezrei kerülnek a csőd szélére, a maffia tevékenysége virágzik. A Cosa Nostra és a ‘Ndrangheta drogkereskedelemből, online szerencsejátékokból és egyéb (illegális) forrásokból származó pénze könnyen és gyorsan hozzáférhető, ennek köszönhetően a bűnszervezetek már meg is kezdték a beruházásokat: szállodákba, éttermekbe fektetnek, bajbajutottakon segítenek. A maffia így még jobban átszőheti az olasz gazdaságot, új területeken erősítheti meg pozícióját. A bűnszervezetek olyan embereknek ajánlanak segítséget, akiknek az állam nem tudott. Így próbálnak a kormánynál hatékonyabbnak látszani, ezzel sok fiatalt arra ösztönöznek, hogy ők maguk is csatlakozzanak a szervezetekhez. Ha az olasz állam a bűnszervezeteknél lassabban nyújt segítséget, a polgárok úgy érezhetik magukra hagyták őket, így egyre többen fordulnak a maffiához és meginoghat a kormányba vetett bizalmuk.

A Föld

A járvány egyik pozitív hatása lehet a környezetszennyezés jelentős csökkenése. A levegő a legnagyobb városokban is megtisztult: távol-keleti és európai nagyvárosok is a légszennyezettség jelentős csökkenéséről számoltak be, a szmog csökkenése szemmel látható. Velencében kitisztultak a kanálisok, újra látható a vízi élővilág. A tobzoskák számára a túlélést jelentheti a vírus: az állatrend Ázsiában honos fajai közül három súlyosan veszélyeztetett. Ennek oka, hogy az állatokat húsukért és pikkelyeikért illegálisan vadásszák több délkelet-ázsiai országban. A Kínába csempészett tobzoskák egy, a Covid-19-hez nagyon hasonlító vírus hordozói, így azonnal csökkent irántuk a kereslet. A kínai kormány pedig a járvány kitörése óta betiltotta a vadon élő állatok húsának felhasználását országszerte.

Kép forrása: NASA

A kibocsátás csökkenésével bolygónk fellélegezhet egy időre, de ne felejtsük el, hogy a járvány végével az óriásvállalatok a talpra állásra fognak koncentrálni, így a környezetvédelem az utolsó helyre szorul majd a fontossági sorrendben, az Európai Parlament elhalasztja a környezetvédelmi vitáit, a tüntetések is elmaradnak. A recessziók utáni időszakban a kibocsátás is megnő, így könnyen lehet, hogy hosszútávon a vírus a természetet is inkább terheli, mintsem óvja.

További cikkek
Top