BGE
2020. 03. 18. - Zircher Ági

A koronavírus hatásai a mindennapjainkra

Hazánkban is megjelent az új koronavírus, amely komoly következményeket von maga után. A magyar kormány operatív törzset hozott létre a vírussal szembeni küzdelem érdekében. Ez azonban azzal jár, hogy a magyar emberek mindennapi rutinja teljesen átalakul és fenekestül felfordulnak hétköznapjaink. Kezdjük azzal, hogy a tanulók nem járhatnak iskolába, számos ember pedig nem mehet be a munkahelyére, helyette távoktatásban vagy pedig home office-ban végzik mindennapos teendőiket.

Jelenleg Magyarországon 58 fertőzött van, 2 gyógyult, 1 elhunyt és 122 ember van karanténban. Mivel a vírus gyorsan terjed, ezért a kormány drasztikus lépésekkel próbálja visszaszorítani. A mi mindennapjainkat érintő intézkedéseket 2020.03.12-én jelentették be, 12 pontban. A változások a következők voltak: határellenőrzés ideiglenes visszaállítása, beutazási tilalom Kínából, Dél-Koreából és Iránból, hatósági házi karantén, a lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek, tilos a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása, rendkívüli szünet a köznevelési intézményekben (iskolákban, óvodákban), tilos olyan rendezvények megtartása, amelyeken zárt helyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél többen vennének részt, a középiskolásoknak meghirdetett Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik, a külföldi iskolai kirándulás tilos, kiutasítják és kitoloncolják azt a nem magyar állampolgárt, aki a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegi, nem utazhatnak ki külföldre a közalkalmazottak, a Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során. A kollégiumokat is el kellett hagynia minden hallgatónak, 2020.03.16-ig minden cuccukkal együtt haza kellett költözzenek a járványra való tekintettel.

2020.03.16-án pedig még súlyosabb korlátozások kerültek bevezetésre. A kormány szigorúbb intézkedéseket vezetett be a vírus terjedésével fokozatosan, és folyamatosan egy magasabb szintre lépünk. Március 16-án az alábbi intézkedéseket hirdette meg a kormány:

 • az egyetemeket határozatlan időre felfüggesztette
 • betiltotta az iskolalátogatást a gyerekeknek, az oktatás távúton zajlik 16-ától
 • megtiltották a 100 főt meghaladó rendezvények megtartását (szabadtéren ez 500 fő)
 • beutazási tilalmat rendelt el a gócpontoknak minősülő országokból
 • visszaállították a határellenőrzést az osztrák-magyar és a szlovén-magyar határon
 • a gócpontokból érkező magyaroknak 14 napos karanténba kell vonulniuk
 • az egészségügyben forrás-átcsoportosítás zajlik, a kormány pedig megtiltotta a védőfelszerelések exportját
 • Az alábbi intézkedéseket pedig az imént jelentette be Orbán Viktor:
 • Magyarország határait lezárják, csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba.
 • A rendezvényeket éjféltől betiltják.
 • A koronavírus-járvány miatt a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el az emberek.
 • Bezárják a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be.
 • A sporteseményeket zárt kapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők
 • Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák.
  (Forrás: Portfolio)

Az új rendeletek tehát a mi oktatásunkra is hatással vannak. A BGE is áttér a tavaszi szünet után a távoktatási formára, melynek keretein belül otthonról, digitális formában igyekeznek mindent megtanítani, amit egyébként az iskolában tennének. A szünet alatt ennek részleteit folyamatosan dolgozzák ki, hogy a szünet után már gondtalanul neki tudjunk állni a félév következő kihívásainak. Javasoljuk, hogy minden tárgy esetében figyeljétek a Coospace felületén a színtereket, hiszen itt fognak tanáraink minket mindenről tájékoztatni a továbbiakban.

Figyeljetek oda magatokra és környezetetekre, most sokkal több támogatásra lehet szükségünk, mint máskor. A megelőzés érdekében pedig fokozottan figyeljetek oda a higéniára, nagyszüleiteket pedig ne látogassátok meg, míg a járvány veszélyt jelent rájuk, és kérjétek meg, hogy maradjanak otthon, amíg a helyzet javulni nem kezd!

További információért és állandó helyzetjelentésért kövessétek a https://koronavirus.gov.hu/ oldalt.

További cikkek
Top