Gazdaság
2020. 03. 08. - Viktor Nagy

A koronavírus hatásai a gazdaságra

Mostanra már bizonyára mindannyian követitek a koronavírussal kapcsolatos híreket és tájékozódtatok az éppen aktuális helyzetről. Először is a legfontosabb, hogy itthon jelenleg továbbra sem tudnak a hatóságok fertőzött személyről, szóval semmi ok a pánikra. Ezért a különböző hipermarketek kifosztása helyett inkább azt javasolnánk, hogy a következő néhány sorban nézzük meg, eddig milyen hatásai voltak a vírusnak a gazdaságra.

A globális ellátási lánc

Kínában a vírus terjedését megakadályozandó több várost és tartományt karantén alá vonták és korlátozták a közlekedést, aminek hatására rengeteg gyár kénytelen volt leállítani a termelését. Számos vállalat vis majorra hivatkozva lemondta szállításai teljesítését. Ugyan a legfrissebb hírek szerint sikerült megfékezni a vírus további terjedését Kínában és már a gyárak újra indításán dolgoznak, azonban ezt a folyamatot nehezítheti majd a vírus miatti munkaerő hiány, illetve az újabb egészségügyi intézkedések, amelyeknek a gyáraknak meg kell majd felelniük.

A kínai ipar méretét tekintve nem meglepő, hogy az itt tapasztalt gyártás szüneteltetése tovább gyűrűzött más országok iparára is, pl. az autóipari szektorban, ami egyes szakértők szerint az egyik legnagyobb vesztese lehet a koronavírusnak: már Dél-Koreában és Japánban is történtek gyárleállások az egyes alkatrészek beszerzésének a nehézségei miatt. A Fiat-Chrysler is bejelentette, hogy heteken belül kénytelen lesz leállítani az egyik európai gyárát. A legoptimistább becslések szerint ha sikerül megfékezni világszinten a járványt, leghamarabb áprilisra állhat vissza a rend a globális ellátási láncban.

A turizmus

A turisztikai ágazat lehet az autóipar mellett a másik nagy vesztese a járványnak. Az utazási korlátozásoknak köszönhetően a naponta Kínában megforduló járatok száma 15.072-ről egészen 2.004-re csökkent. Számokkal kifejezve ez becslések szerint 105-115 milliárd dolláros árbevétel kiesést jelent a délkelet-ázsiai régió turizmusának. A kínai turisták hiánya az európai piacokat is megviselik: Franciaországban jelenleg 40-%-kal esett vissza a számuk, itthon pedig Varga Mihály pénzügyminiszter az ő távolmaradásukat jelölte meg az egyik okként, amiért az idei növekedési várakozást 4%-ról 3,5-re csökkentette a Pénzügyminisztérium. Az európai turizmusnak további csapás, hogy a vírus észak-olaszországi megjelenésének köszönhetően azonnal megszakították a Velencei karnevált, lemondták a Barcelonai Mobil Világkongresszust és a Genfi Autószalon is elmarad idén. Továbbá ha nem sikerül megfékezni a vírust időben, akkor veszélybe kerülhetnek olyan sport események is, mint a labdarúgó BL hátralévő mérkőzései, ami befolyásolná a nyári labdarúgó Európa Bajnokságot is, illetve ha kedvezőtlenül alakulnak a dolgok, akár a nyári Tokiói Olimpia is veszélybe kerülhet.

A tőzsdék

Ugyan a cikk elején leírtuk, hogy semmi ok a pánikra, jelenleg a tőzsdéken más a helyzet. A koronavírus negatív hatása miatt aggódó befektetőknek köszönhetően rég nem látott eladási hullám söpört végig a világ tőzsdéin. A vezető amerikai részvényindexek közül az S&P 500 a héten 12%-ot csökkent, amivel a 2008-as válság óta a legrosszabb hetét zárta. A világ többi részén is esés figyelhető meg a fontosabb részvények között: a londoni FTSE100 több mint 3, a németországi DAX több mint 4, a japán Nikkei 225 pedig majdnem 4%-os eséssel zárta a napot. A magyar tőzsde szintén nem zárt jó hetet: a Bux 12,7, a Mol 12,3, a Magyar Telekom pedig 10,8%-os mínusszal zárta a hetet. A mostanában egyébként sem az erősségéről híres forint pedig az euróval szemben elérte az újabb történelmi mélypontot 340,6-os árfolyammal.

Azt, hogy pontosan mekkora hatással lesz a járvány a világ gazdaságára, jelenleg még nehéz pontosan megállapítani, ugyanis ez nagy mértékben fog attól függeni, hogy mikor sikerül a járvány terjedését megfékezni és ez alatt az idő alatt milyen intézkedésekre lesz szükség. Ami bizakodásra adhat okot, az az, hogy eddig a trópusi területeket elkerülte a vírus. Ezért a szakértők abban reménykednek, hogy a közelgő tavasz segíteni fog a járvány megállításában, ám ezt sem tudják biztosra, szóval addig is nem tehetünk mást, mint kerüljük a pánikot és megteszünk minden lehetséges óvintézkedést az egészségünk megőrzésének az érdekében.

További cikkek
Top