BGE
2020. 02. 02. - Tamara Csontos

A kínai ,,csendes gyilkos”

Alig egy hónapja, hogy átléptünk 2020-ba, de lássuk be: eléggé eseménydús januárt hagyhatunk magunk mögött. Szinte időnk sem volt felfogni a történteket, hiszen meghökkentő hírek fölözték egymást. Egy ideje már pusztít az Ausztrál tűzvész, de nagy hangot kapott Meghan és Harry botránya az Egyesült Királyságban. Vasárnap óta gyászba borult a világ a híres Kobe Bean Bryant olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó és kislánya tragikus halála miatt. Ha mindez nem lenne ,,elég” a Kínából kiindult koronavírus veszélye már a magyarokat is fenyegeti.

Sokunkat megrémiszt ez a tény, hiszen köztudott, hogy az újfajta vírus okozta tüdőgyulladásos járványnak még nem ismerik az ellenszerét. A legújabb tervek szerint a kiindulópont, tehát Vuhan tartománya köré karantént terveznek húzni, ám sokak szerint ez már inkább csak árt, mint használ. Az viszont biztos, hogy a vírus rohamosan terjed. Habár Európában eddig csak 3 francia embernél jelentkezett a súlyos tüdőbetegség, a fertőzés már beigazolódott az alábbi helyeken mint például Thaiföld, Vietnám, Malajzia, Dél-Korea, Tajvan, Japán, Nepál, Makaó, Hongkong, Szingapúr, Kambodzsa, Ausztrália és az USA. Idáig csaknem 2886 ember kapta el a fertőzést, 81 személy pedig már áldozatul esett. Ezzel szemben 59 kínai állampolgárnak sikerült felépülnie a betegségből.

A világ minden pontján törekednek a lehető legjobban felkészülni erre a váratlan egészségügyi katasztrófára. Sok helyen már politikai viszályokat is kiváltott. A legtöbben próbálnak mindig friss információt begyűjteni, hogy az aktuális helyzet szerint tudjanak cselekedni. Egy Baltimore-i egyetem hőtérképet készített, amelyen keresztül minden jelenlegi állapotot követni lehet. Az új típusú koronavírusról még egyelőre nem tudni, hogy melyik állatról került át az emberre, de sokan a kígyókat ,,gyanúsítják” . Azt már megállapították, hogy  7-8 nap a lappangási ideje, majd egy megfázás, náthás betegséghez hasonló tüneteket produkál. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a kisebb gyermekeket megkíméli, hiszen a legfiatalabb fertőzött 15 éves volt, az áldozatok pedig jóval idősebb korosztályból kerültek ki.

A kudarcok ellenére Kína hatalmas jelentőséget tulajdonít a katasztrófának, és napról napra készíti magát arra, hogy lakosságát biztonságban és épségben tudja, így folyamatosan küzdenek a vírus ellen. Rendkívüli ülést tartottak, ahol a WHO képviselete is megjelent. A tárgyalás után úgy fogalmaztak, hogy: ,, biztosak abban, hogy Kína képes megfékezni a járvány terjedését. Bízzunk abban, hogy a közös együttműködésük és Kína kitartó ereje meghozza majd az eredményt! Vitatott kérdés, hogy miféle módon terjed maga a vírus, vagy éppen az, hogy hogyan lett beteg az a német férfi, aki nem is járt Kínában. Eddigi állítások szerint a nem kínai megbetegedéseket az eredményezte, hogy a vuhani betegek különböző országokba utaztak. Talán ezért is volt szerencsés lezárni az ottani fertőzött területet. Emellett megemlítették, hogy a vírus emberről emberre egyelőre nehezen terjed. Habár ez valamilyen szinten ,,jó hír” a nagy káoszban , mégsem dőlhetünk nyugodtan hátra.

Országunkban is rengetegen rohamozták meg a gyógyszertárakat, hiszen hamar terjedt a hír, miszerint két embert is koronavírus gyanújával szállítottak kivizsgálásra. Szerencsére a feltételezés téves volt, de Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere tájékoztatást adott arról, hogy Magyarország fel van készülve az esetleges fertőzött betegek ellátására, illetve elhelyezésükre is. Ettől függetlenül nem csoda, hogy a lehető legtöbben megteszik az óvintézkedéseket. Így alakult az a helyzet, hogy a gödi Samsung-gyár Kínából érkező dolgozóit karanténba zárják, emellett kizárnak minden olyan lehetőséget, amely helyet adna a vírus elterjedésére.

Habár túl sok információ még nincs a birtokunkban, nem árt óvatosnak lenni. Remélhetőleg a fertőzés nem terjed idáig, és nem követel magyar áldozatokat. Fontos, hogy ugyanúgy gondoskodjunk egészségünk állapotáról, sőt ebben az időszakban fokozott figyelmet érdemel. Ha többet akarnál megtudni vagy esetleg érdekel személyes tapasztalat akkor ne félj rákeresni a témára, hiszen sosem árt, ha tájékozott vagy!

További cikkek
Top