BGF
2015. 10. 21. - MGabor

A jövő megérkezett – Isten hozott Marty McFly!


Mindnyájunk fejében megvan az a bizonyos jelenet, amikor Michael J. Fox Marty McFly szerepében, a közeli jövőben, egy lebegő gördeszkán menekül a rosszfiúk elől. A Vissza a jövőbe sorozat második része mára kultuszfilmmé vált, melyben a balhékat mindig megtaláló Marty és Dr. Brown a jövőben találják magukat, mégpedig 2015. október 21-én, azaz a mai napon. A filmet nézve eléggé futurisztikus és még ma is távolinak tűnő világkép tárul elénk. De úgy néz ki, ez a világ már itt kopogtat az ajtónkon, hiszen a film nem csak a nézőkre volt hatással, hanem olyan világcégeket is inspirált, mint a Nike és a Lexus.

Marty, megérkezése után nem sokkal, találkozik az önmagát bekötő cipő csodával, az Air Maggel. A cipő, a Nike legendás tervezője, Tinker Hatfield alkotása, akinek már rengeteg lábbelit köszönhetünk. Hatfield volt a tervezője az Air Max 1-es modelljének és az Air Jordan-széria legnépszerűbb darabjainak is. 2011-ben a Nike már kiadta az Air Maget, de mindössze 3000 pár készült belőle, viszont ez még nem tartalmazta az említett önbekötő funkciót.  Az amerikai sportszergyártó cég azonban bejelentette a cipő idei megjelenését is, ami – meglepő módon – pont október 21-re esik. Az idei kiadás szintén nagyon limitált lesz, viszont ez már tényleg be fogja kötni magát, hogy már lehajolnunk se kelljen egy cipő felvételéhez. Az önbekötő rendszer mechanikáját egy kanadai cég készíti, amiről csak annyit árultak el, hogy a rendszer a cipő használójának testsúlyát alakítja át a cipőbekötéshez szükséges energiává, ami így biztosítja a kellő szorosságot és a megfelelő kényelmet. A skárpi áráról még nincsenek információk, de feltételezések szerint, és az előző kiadás tapasztalatai alapján, 2000-3000 dollár körüli lesz, magyar forintra átszámítva, több mint fél milliós árat várhatnak a gyűjtők.

A Nike mellett a Lexus sem tétlenkedett, és megpróbálta megalkotni a film rajongóinak legnagyobb álmát, a légdeszkát, vagy más nevén a hoverboardot. A japán luxusautó gyár tervezői teljes titoktartásban dolgoztak, majd a semmiből dobták ki videójukat a légdeszkáról. A videó pillanatok alatt bejárta az internetet és mindenki találgatta, hogy mégis hogyan lehetséges ez? A videóban néhány fiatal mutat be különféle trükköket a deszkával, aminek designja is magával ragadó. Pár nappal a videó megjelenését követően azonban kiderült, hogy nem mindent árultak el nekünk. A deszka lebegése egy mágneses technológiának köszönhető, ami csak egy bizonyos anyagból készült pályán lehetséges. A Lexus sajnos nem tervezi a termék tömeggyártását a fent említett prózai okok miatt. Elég költséges lenne a várost behálózó mágnespályák kiépítése…

Számos találmány, amit a filmben láthattunk azonban még ilyen szinten sem tart, például az önszárító kabát, ami gombnyomásra alkalmazkodik viselője testéhez. Az ablakon kitekintve lebegő kocsikkal sem találkozunk; lehet, hogy a Lexusnak inkább erre kellett volna összpontosítania? Az egyik leghasznosabb találmány viszont egyértelműen a Mr. Fusion lenne a hihetetlen projektek sorában, ami bármilyen hulladékból üzemanyagot és energiát képes előállítani (ezzel a nagy olajvállalatok legrosszabb rémálmát valóra váltva).

Jogosan merülhet fel a kérdés: na és mi van az időgéppel? Persze, hogy ez a legeszementebb találmány már önmagában is, ami végtelen lehetőséget kínál a bátor időkontínium kalandoroknak.  Ki ne álmodozott volna arról, hogy megváltoztatja a múltat, vagy saját életét az ötös lottó számainak tudatában, esetleg előretekeri a szalagot és olyan elképzelhetetlen dolgokat tapasztal, amire egy röpke emberöltő nem kínál lehetőséget.

Kíváncsiak voltunk a Ti véleményetekre is a témában:

Úgy néz ki, még ha néhány említésre méltó innováció meg is született, a várva várt áttörés elmaradt és nem azt a 2015-öt éljük, amit a film rendezői 1989-ben megálmodtak. Viszont a technológia hihetetlen iramban fejlődik és pár éven belül lehet, hogy már mi is a saját kis fluxuskondenzátorunkat fogjuk simogatni esti magányunkban.

Írta: Béres Dániel & Molnár Gábor

 

Ha lehetőséged lenne kipróbálni egy időgépet, megtennéd?

Jézusom, naná!
Áh, esélytelen
Nem tudom
Jedinek képzeled magad, hogy itt integetsz nekem?
További cikkek
Top