Kultúra
2017. 03. 24. - Boglárka Kiss

A Föld Órája


Földünkön egyre több a világméretű probléma, mint a túlnépesedés, a szegénység, az éhezés, különböző környezeti gondok, és sorolhatnánk tovább. Azonban ezekre nehéz felhívni a figyelmet, amiből kifolyólag immár tizenegyedik éve megrendezésre kerül egy olyan esemény, amely segít eljuttatni a globális problémák üzenetét az emberekhez, ez pedig nem más, mint a Föld Órája kezdeményezés.

2007-ben kezdődött, a WWF hozta létre, és Ausztráliából indult, méghozzá Sydney-ben kapcsolták le először a díszkivilágításokat azért, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra és a vele járó következményekre. Azóta ez az akció kinőtte magát, ma már a világ egyik legnagyobb nemzetközi önkéntes kezdeményezése.  Számos ország csatlakozott ehhez a programhoz, amit minden év márciusának utolsó, vagy utolsó előtti szombatján tartanak. A második évre több nagyvárosban lekapcsolták a fényeket a nevezetesebb épületekről, építményekről, például az Empire State Buildingről, a Golden Gate hídról, vagy a Colosseumról. Mára már 178 ország csatlakozott a mozgalomhoz, ami azt mutatja, hogy az embereket érdekli az, hogy milyen a környezetünk, mit tehetünk Földünk védelmének érdekében, azért, hogy ne tegyük tönkre.

Az, hogy minden évben lekapcsolják a díszkivilágításokat a városokban nem azt jelenti, hogy egy óra alatt kell minél inkább lecsökkenteni az energiahasználatot, hanem ezzel arra hívják fel a figyelmet, hogy mindennapjainkban túlzásba visszük a fölösleges energiafogyasztást. Ez ellen tehetünk, csökkenthetjük, ha például olyan eszközöket szerzünk be, amelyek kevesebbet használnak fel, vagy ha ahelyett, hogy minden nap autóval járnánk a munkahelyünkre, átváltunk tömegközlekedésre. Ez a 60 perc annak a szimbóluma, hogy Földünket meg kell óvnunk, hiszen a jövőnk, az emberek jövője ezen múlik.

A mozgalomnak a fények lekapcsolása mellett már jelképe is van. A Föld Órájának logóján számmal jelzik a 60-at, ami után egy + jel áll. A 60-as szám arra az egy órára utal, ami alatt a fényeket lekapcsoljuk, a pluszjel pedig csak a kiegészítése, ami pedig arra szeretne rávilágítani, hogy az év további napjaiban is szükség van arra, hogy környezettudatosan, energiatakarékosan éljünk.

Hazánk a 2007-es indulás után már 2008-ban becsatlakozott, igaz, akkor még csak 4 település szállt be az akcióba. Az ezt követő évben ez a szám már megsokszorozódott, már 67 magyar helység vett részt, ekkor tartották az első nagyobb szabású rendezvényeket is. Budapesten a legnagyobb látványosságok borultak sötétbe, például a Lánchíd, Budai Vár vagy a Müpa, azonban vidéken is lekapcsolták a fényeket 20:30-kor a nagyobb városok nevezetességeiről, mint a siófoki Víztoronyról is. Az eseményhez évről évre egyre több település csatlakozik Magyarországról is, akárcsak a világ más országaiból. Ilyenkor a bekapcsolódott városokban programokat is szoktak rendezni, például volt már filmvetítés, tűzzsonglőr produkció is, de még fákat is ültettek, idén azonban a fővárosban egy esti fejlámpás túrát szerveznek a Normafára, ahol együtt fogják lekapcsolni a fényeket az Erzsébet-kilátóból.

Persze nemcsak városok, települések lehetnek részesei, hanem intézmények, vállalatok és magánszemélyek is. Tehát, ha valaki szeretne a mozgalomhoz tartozni, a hivatalos Föld Órája oldalán regisztrálhat, azonban ebben az évben nemcsak az egy órás lekapcsolás a fontos, hanem a feliratkozással egy esküt is megfogadnak, ami a tudatos életmódra ösztönöz.

Az idei évben március 25-én, szombaton 20:30-kor kapcsolják le a fényeket a jó ügy érdekében, és hogy minél több emberhez eljusson az az üzenet, ami rámutat az éghajlatváltozás, a klímaváltozás elleni fellépés fontosságára, valamint az energiafogyasztás csökkentésére. Mi lekapcsoljuk… és Te?

Te lekapcsolod a világítást a Föld óráján?

Igen, jó kezdeményezés
Nem, szerintem nem ér semmit
Fel se kapcsolom, a sötétség gyermeke vagyok

További cikkek
Top