BGE
2020. 12. 29. - Feke Brigitta

A Beatles-sztori

Lennon, McCartney, Harrison és Starr. A Beatles tagjai, akiknek a nevét és zenéjét az egész világ ismeri. Ők egy olyan kultusz atyjai, mely még több, mint 60 évvel később, a napjainkban is él. A popkultúra egészét nézve nem létezett más, aki népszerűségükhöz, elismertségükhöz és széles körű kulturális hatásukhoz mérhető. De hogyan lett a zenetörténet talán legkimagaslóbb korszakának megalapozója néhány Liverpoolban élő munkásosztálybeli kamasz? Hogyan vált a John Lennon-Paul McCartney kettős a zenetörténelem legmeghatározóbb, új korszakot teremtő szerzőpárosává? Honnan indult a sikertörténet, és hogyan ért véget?

Adott 4 Liverpoolban, szerény körülmények között élő fiatal srác, a rádióban pedig Elvis szól, és ők nagy rajongói, beleértve John Lennont is, aki iskolabandát alapít és 1957-ben egy fellépésen ismerkedik meg Paul McCartneyval, ekkor válik a zene a közös nyelvükké és szenvedélyükké, a hangszertudáson azonban még akad csiszolnivaló. A döcögős kezdést követően csatlakozik George Harrison és gitárja, majd két ideiglenes tag, Stuart Sutcliffe és Pete Best. A banda kezd átalakulni, és az angliai kezdést követően az alkoholtól túlfűtött Hamburgba érkezik meg a Silver Beatles, ahol az odautazó tengerészek és üzletemberek jóvoltából pezsdül fel a popélet, miután az angol fiatalság megismerkedik az amerikai rock and roll és rythm and blues előadókkal és ez szolgál a nagy siker alapjául.

A Beatles tagok Hamburgban a kikötői negyed éjszakai klubjaiban játszanak napi 8-10 órákat, az életet kimerültségtől és drogoktól túlhajszoltan habzsolják, és itt indul be igazán a Beatles karrierje. A hamburgi szereplések után 1962-ben visszatérnek Liverpoolba és az azóta már lebontott Cavern klubban zenélnek, itt fedezi fel őket Brian Epstein, akik a menedzserük lesz. Még ebben az évben az egyik tag, Sutcliffe agytumorban elhalálozik, Pete Best helyére Ringo Starr kerül. Epstein igyekszik lemezszerződéshez juttatni a bandát, és több sikertelen próbálkozás után 1962-ben a Parlophone, valamint George Martin producer lát fantáziát a zenekarban és kikéri őket a hamburgi lemezcégtől, amely könnyű szívvel le is mond a bandáról.

Az igazi Beatlesmánia 1963-ban kezdődik, a londoni Palladiumban tartott koncertet követően, amelyet a tévé is közvetít. A népszerűségük hamarosan az USA-ban is elterjed, mikor először odautaznak, fogalmuk sincs róla mekkora hírnevük van már ott is. Koncertjeiket visongásokkal kísérik az őrült rajongók, így a fellépéseik zömén nem is énekelnek, csak zenélnek, mert semmit nem hallani az ordítozások miatt. A zenekar világméretű szenzációvá válik, sikerüket pedig hatalmas rajongótábor és kritikai támadások fűszerezik meg. 1964-ben a Billboard 100-as slágerlistáján 5 vezető helyet foglalnak el egyszerre, ezt azóta sem sikerült senkinek überelni a zenetörténelemben, a királynőtől a lovagi elismerést is megkapják, ez sokak nem nézik jó szemmel. Így nem is meglepő, hogy elismert előadók kritizálják őket, mint például Frank Sinatra.

A Beatles hírnevét tovább növeli az 1964-es A Hard Day’s Night, illetve az 1965-ös Help film is. Utóbbi évben pedig a zenekar pályafutásában fordulat következik be a Rubber Soul albumnak köszönhetően, melyben egy addig ismeretlen zenei oldaluk jelenik meg, eltávolodva a klasszikus rock and rolltól. A Beatles ki akar törni abból, amivel karrierjük kezdetén el tudták adni magukat. Ennek a zenei korszaknak a kezdete a Revolver album, melyet a banda legjobb albumaként tartanak számon, ekkor nő meg művészi elismertségük is. A pszichedelia, ragarock, Zen és flower-power eszméket és a keleti filozófiát a dalokba olvasztva új korszakot nyitnak a zene történetében.

Persze a sikert a droghasználat kíséri, az LSD-élmények pedig olyan dalokat szülnek, mint a Lucy in the Sky with Diamonds, melyet a drogtól fűtött hangvétel miatt betiltanak. A zenéjük virágzik, több Beatles film is megjelenik, azonban a tagok között egyre több a konfliktus, Brian Epstein halála után a pénzügyi problémák fokozzák a feszültséget, Lennon és McCartney szólólemezeket készítenek. A zenekar népszerűsége és befolyása ekkor elkezd visszaesni, a világ figyelme az amerikai hippi mozgalom és Woodstock felé terelődik. Közös karrierjüket az ikonikus Abbey Road és a Let It Be albumokkal zárják, a Beatles 1970-ben végleg felbomlik, újraegyesítésre nem kerül sor, mindenki szólóban folytatja a zenélést. Az újrakezdés reményének pedig Lennon 1980-ban történt meggyilkolása vet véget. És innestől a Beatles, mint legenda él tovább.

További cikkek
Top