BGE
2022. 04. 03. - Berill Bujtor

A 94. Oscar-díjátadó

Március utolsó hétvégéje tele volt feszültségekkel és fordulatokkal, de nem csak a motorsport rajongói számára. Március 27-én vasárnap este rendezték meg a 94. Oscar-gálát, ami – akárcsak a szaúd-arábiai futam – kisebb felfordulás, ám annál nagyobb izgalmak között zajlott le. Az évek óta színvonalban és népszerűségben egyre lejjebb süllyedő díjátadót talán most láthattuk botrányaiban legjobban kicsúcsosodni. A mindössze 15 millió nézőt számláló műsor azonban profitálhatott is az est botrányából: lassan egy héttel a díjátadó után még mindig ugyanakkora a felhajtás, és nem úgy tűnik, hogy a közösségi platformok kifogytak volna a mém-gyártásból.

Az est fénypontja kétségtelenül Will Smith és Chris Rock közti nézeteltérés volt: miután Rock egy nem túl tapintatos viccet sütött el Jada Pinkett Smith, Will Smith feleségének rövid hajáról, a színész felugrott a székéből és a színpadra lépve lekevert egy pofont a mit sem sejtő Chris Rocknak, akivel egyébként régóta jóban vannak. Újra helyet foglalva még odakiáltotta a döbbenten álló humoristának, hogy ne vegye a szájára a felesége nevét. Röviddel az eset után Mr. Smith át is vette a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrocskát, a Richard királyban nyújtott alakításáért.

Az eset azóta is két táborra osztja Hollywoodot és a világot, van, aki Rock pártját fogja, és természetesen sokan vannak azok is, akik Smith-nek adnak igazat. A színész egyébként könnyek közt vette át a szobrot, megköszönve az ő „Richárd király családjának”, hogy részt vehetett életük megfilmesítésében, valamint bocsánatot kért az Akadémiától és a többi kategória jelölttől, de Chris Rockot nem említette. Mindezek ellenére álló taps mellett hagyta el a színpadot.

Will Smith később Instagram posztban kért hivatalosan is elnézést, valamint felesége Jada is békítő hangvételű üzenetet írt, de eddig Chris Rock felől csak annyi hangzott el, hogy nem fog vádat emelni, egyébként nem szólalt meg az este óta hivatalosan. 

Az Akadémia egy Twitter-posztban közölte, hogy nem tűrnek semmiféle erőszakot vagy hatalommal való visszaélést, referálva a még 2017-ben közzétett magatartási normájukra. Will Smith később megtagadta amikor távozásra szólították fel az Oscar eseményéről, valamint az LAPD közölte, hogy mivel feljelentés nem volt, nem fogják letartóztatni a színészt, de készenlétben vannak, ha Chris Rock mégis másképp döntene. Az Akadémia szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy vizsgálatot indít Mr. Smith ellen, ami akár az Akadémiáról való kizárást vagy felfüggesztést is jelentheti, de Whoopi Goldberg, a Filmakadémia kormányzói testületének tagja leszögezte, hogy a színész Oscar-díját nem fogják elvenni.

Smith első Oscar-díját egyébként a Richard Williamsként alakított szerepéért kapta, aki a teniszbajnok testvérpár, Venus és Serena Williams apja. Ezelőtt kétszer jelölték a legjobb férfi főszereplőnek, 2002-ben az ‘Ali’ című filmben és 2007-ben ‘A boldogság nyomában’ című filmben alakított szerepléséért, de egészen eddig nem tudta hazavinni a szobrot.

Az eseményen több említésre méltó győzelem is történt, többek között az alig 20 éves Billie Eilish és bátyja, Finneas zsebelhették be első Oscar-díjukat a ‘No Time to Die’ című Bond-dalukkal a legjobb film betétdal kategóriában. Az eredetileg 12 kategóriában jelölt ‘A kutya karmai közt’ című film végül csak egy, a legjobb rendezőnek adható díjat nyerte el, amit Jane Campion kapott, aki egyébként már a visszavonuláson gondolkodott, amikor kezébe akadt a film alapjául vett könyv és egyből tudta, hogy ez filmadaptációért kiált. Emellett eddig ő az Akadémia életében a harmadik nő, akit legjobb rendezői díjjal illettek.

Ami talán meglepetésként érhette a nézőket, hogy a csak 2019-ben alapított Apple TV+ által készített ‘CODA’ nyerte el a legjobb filmért adható Oscar-díjat. A streaming szolgáltató a „minőség a mennyiség fölött” szemléletével sokkal kevesebb, de minőségben jobb filmeket készít, mint versenytársai a piacon, akik eddig nem is tudták bezsebelni a legjobb filmnek adható díjat. A film egy siket család egyedüli halló tagjának az életét mutatja be. 

Jessica Chastain pedig megkapta a neki járó jutalmat, a ‘Tammy Faye szemei’-ben alakított szerepléséért a legjobb női főszereplőnek adható díjjal jutalmazták, amit Sir Anthony Hopkins adott át neki. Hopkins egyébként a legidősebb színész, aki Oscar-díjat kapott. Tavaly ‘Az Apa’ című filmben alakított szerepléséért 83 évesen kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrot.

Az est egyértelmű nyertese a ‘Dűne’ lett, ami 10 jelölésből hatot vitt haza, köztük a legjobb látványtervezésért adható díjat, amit Patrice Vermette látványtervező és Sipos Zsuzsanna díszletberendező kapott, ezzel magyar nyertese is lett az idei gálának. Legjobb eredeti filmzenéért járó szobrot Hans Zimmer kapta meg, ami a ’94-es ‘Oroszlánkirály’ eredeti zenéje után a második Oscar-díja a zeneszerzőnek.

a Dűne sztárjai győzelmeiket ünnepelve

Összességében egy izgalmas, sűrű és nem utolsósorban emlékezetes díjátadót tudhatunk magunk mögött, Will Smith és a Filmakadémia hadakozása pedig még tartogat izgalmas pillanatokat a következő hetekre is.

További cikkek
Top