Közérdekű
2022. 05. 12. - Gergely Fábián

A 44 milliárd dolláros üzlet

Valószínűleg már mindenki olvasta, hogy a világ egyik, ha nem a leggazdagabb embere, a Tesla tulajdonosa, Elon Musk minden bizonnyal meg fogja vásárolni a világ egyik legjelentősebb közösségi oldalát, a havi 430 millió aktív felhasználóval rendelkező Twittert. Az ár elképzelhetetlenül magas, körülbelül 44 milliárd dollár és már csak a hatóságokon múlik, mikor is fejeződik be az üzlet véglegesen. De mit is jelent ez a jövőre nézve és mire kell számítanunk? Ebben a cikkben röviden összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat.

A rendkívül ambiciózus terve megvalósításához még Elon Musknak is be kellett vonzani pár befektetőt, hogy ki tudja fizetni ezt a hatalmas összeget. Ő viszont magabiztosan kijelentette partnereinek, hogyha minden jól halad, pár év múlva a befektetett összegük ötszörösét, de akár még tízszeresét is visszakaphatják. 3 év alatt, azaz 2025-re megduplázná a felhasználók számát, ami így becslései szerint elérheti az 500 millió főt is, illetve létrehozna egy előfizetéses rendszert, aminek segítségével megduplázná a Twitter bevételeit. Ez az előfizetéses rendszer megadná a felhasználóknak a reklámmentes verzió használatának lehetőségét és mellé egy kék pipát is kapnának. Egy másik újítás, amit elhintett a Tesla vezérigazgatója, hogy a különböző cégek, illetve kormányok a jövőben egy kisebb díj fejében használhatják majd az oldalt, viszont megerősítette, hogy nekünk, hétköznapi felhasználóknak mindig is ingyenes fog maradni a Twitter.

Musk ezen kívül még a szólásszabadságot is hirdeti, ráadaásul ez volt az egyik fő „ürügye”, hogy ajánlatot tegyen a Twitter megvásárlása céljából. Sokan ezt rendkívül megosztónak tartják, hiszen a Tesla szoros, rendkívül szigorú titoktartási szerződést írat alá minden alkalmazottjával, amik kimondottan tiltják a cég termékeinek, alkalmazottjainak, vezetőinek kritizálását. Ráadásul a cég híres a különböző zaklatási, diszkriminációs ügyeiről, aminek részletezését szintén tiltja a dolgozók szerződése. Ezen kívül a Tesla arra is utasította ügyfeleit, hogy a szenzációnak számító, még fejlesztés alatt álló önvezető rendszerükről se posztoljanak semmiféle tartalmat. Ezt azonban később feloldották. Musk szótárában a sajtószabadság alatt is kissé más definíció szerepel egyesek szerint. Az üzletember a riportok során, amikben ő vagy cégei szerepelnek, rendszerint titoktartási szerződést írat alá, és az ezek anyagaiból létrejövő cikkek és más médiatartalmak csak az ő jóváhagyásával jelenhetnek meg a nagyvilág előtt.

Ezen kívül egy másik célkitűzése a különböző botok és egyéb spam üzenetek végleges eltávolítása. Minden közösségi média platform hosszú évek óta próbál véget vetni ezeknek a jelenségeknek, ám kevés sikerrel teszik mindezt. A Twitter forráskódjának nyilvánosságra hozatala ennek a törekvésnek viszont teljesen keresztbe tenne, hiszen így könnyen ki tudják majd használni a programozásban rejlő kiskapukat a különböző ártalmas botok megalkotói. Egy újabb sokak által megkérdőjelezett újítása az, hogy a felhasználók egy új feltétel mellett regisztrálhatnának csak, mégpedig akkor, hogyha hozzárendelik valamely személyes dokumentumukat vagy igazolványukat a fiókjukhoz. Többek szerint ez az internetes platformok alaptételét venné semmibe, a személytelenséget, mások szerint viszont ez egy jó megoldás lenne az álprofilok, illetve botok kiszűrésében.

A Twitter társalapítója egy interjú során elmondta, hogy véleménye szerint a Twitter egy közjószág, és nem szabadna egy embernek abszolút hatalommal rendelkeznie felette, viszont ha választania kellene, akkor Elon Muskra esne a voksa, hiszen meglátása szerint ő az az ember, aki megoldást tud találni a Twitter problémáira. A valóságban, hogy miként fog a cégre hatni az új vezető érkezése, nem tudjuk, de mindenki kíváncsian várja a jövőt ezzel kapcsolatban.

További cikkek
Top