Suli
2013. 01. 11. - Taylor

A 3 (-4-5-6-7…) éves főiskola

Még mindig főiskolás vagy? Miért nem tudod befejezni időben? Nem szégyelled magad? Nem. Kismilló oka van a csúszásnak, aminek nagy része olyan, amiből a hallgató kifejezetten profitálhat. Ne félj kihasználni a lehetőségeket, amiket eléd sodor a főiskolás élet, még ha ez azzal is jár, hogy kitolod a tanulmányaid. Íme néhány tipp és ok, amiért sokáig külkeres a külkeres.

Amit a csúszásról tudni kell

Az állam tizenkét-tizennégy félévet finanszíroz. A szabály, hogy legfeljebb két félévvel lehet kinyújtani az államilag finanszírozott időszakot, mint amennyinek a képzésnek eredetileg lennie kellene. Például a Külkeren az NG szak 7 féléves, tehát az állam maximum 9 félévet fizet nekünk, utána automatikusan költségtérítésesre kerülünk.
További fontos tudnivaló, hogy hallgatói jogviszonyod megőrzéséhez összesen kettő félévet passziváltathatsz. Igyekezz tehát a dolgaid úgy intézni, hogy ebből az időszakból semmiképp ne csússz ki, ha szeretnél egyszer diplomát kapni.
Kérdezz, kérdezz és kérdezz! Itt van a Külker Online érted, ne félj fórumot nyitni a kérdésednek, ne azon csússz el, hogy tájékozatlan vagy!

Munkalehetőség

Az első a sorban, ami miatt már sokan passzívon kezdik a tanulmányaikat. Sokszor a nyári munka válik be annyira, hogy hosszabbítást kérnek, de akad, hogy a suli mellett diákmunka komolyodik meg. Ha főmunkaidőssé válsz, ráadásul az iskola rovására, számolnod kell azzal, hogy harcba kell szállnod a szüleiddel és, hogy lemaradsz azoktól a barátaidtól, akikkel együtt kezdted az iskolát. Azonban a diplomáddal a kezedben, álláskeresőként, csak profitálhatsz a fél vagy egy éves tapasztalatból, hiszen ez az a kritikus pont, amin a legtöbben megbuknak vagy 0 Forintos állás mellett kell dönteniük.

Módszertan

Gazdmat, Gazdinfó, Alkszámtech, Stat 1 és 2… A sor még hosszan folytatható, ahogy a buktatók száma is. Pedig a recept egyszerű: ne kallódj el a szorgalmi időszakban. Amúgy is számos zh-t állítanak elénk, hogy próbáljunk ne mindent az utolsó pillanatra hagyni. Főleg, ha tudjuk, hogy nem az erősségünk az adott tárgy, fordítsunk rá több időt. Elég, ha minden óra után, legalább heti egyszer, egy órát azzal töltesz, hogy megcsinálod a feladott házikat, átnézed, mit, hogy kell, és legfőképp: addig nem állsz fel az asztaltól, amíg nem érted. Nem sok tárggyal kell ennyit szenvedni, de erre ne sajnáljátok az időt.

Egymásra épülés

Bár aki az ötödik félévébe lép már profiként kapkodja fel a tárgyait, de fontos figyelembe venni, hogy az utolsó két félév indul el. Érdemes átfutni rajta, mik azok a tárgyak, amik csak az őszi vagy a tavaszi félévben indulnak illetve egymásra épülnek. Szakirányválasztás előtt, a harmadik félévben is hasonló a helyzet, igyekezz, hogy minden tárgyad meg legyen, mielőtt a nagy döntés elé érsz. A böngészésben a segítségedre lesz az oldalról is bármikor letölthető tanrendi tájékoztató.

Nyelvvizsgák

Km-en egy szakmai közép-, Kommédián egy közép-, Ng-n két szakmai közép-, Nt-n pedig két középfokú nyelvvizsga szükséges. Bár a BGF azok közé a főiskolák közé tartozik, amelyek akkor sem veszik el a diplomádat, ha egy bizonyos ideig nem teljesíted a szakodhoz szükséges nyelvvizsga feltételeket, azonban érdemes ezen minél korábban átesni. Amíg van időd, használd ki a Külker nyújtotta lehetőségeket: ÖTB, nyelvórák, diákként olcsóbban elérhető tanfolyamok, és külkeresként egyszerűen megszerezhető kapcsolatok egy jó tanárért.

Külföldi utazás és ottragadás

A három évbe zsúfolt oktatás igyekszik egyetemi szintre törni. Persze, ez nagyon szép és jó, és értékesebb képzést kapunk, de ugyanakkor nem sok idő és támogatás marad arra, hogy fél évet külföldön is tudjunk tanulni. A Külker szinte az egyetlen iskola, ami elvárja, hogy a tanulmányaidat akkor is ugyanolyan erőbedobással folytasd itthon is, amikor épp nem is vagy az országban. Ezen a – szinte lehetetlen – feladaton sokan fennakadnak, de ne ijedj meg, ha ezen csúsznál. Gondolkodj el egy következő fél éves külföldi munkavállalás mellett, hogy időpocsékolás nélkül később ott folytathasd a Külkeren, ahol előtte abbahagytad.

Az utazás előtt pedig külön ügyelj arra, hogy minden papírt a learning agreement-től kezdve, az egyéni beszámolási kérelmeken át, készíts el és hagyj belőle néhány példányt valakinél, egy meghatalmazás kíséretében. Jobb a legrosszabbra felkészülni.

További cikkek
Top