Szubjektív
2015. 11. 20. - Mesi06

A 007-es titkai

„Vodka-martinit! Rázva nem keverve!” Ha ismerősen cseng ez a mondat, valószínűleg te is Mr. Bond szájából hallottad, miközben a kanapéba ágyazódva, popcornnal az öledben vártad az izgalmakat. De tudtad például, hogy nem is ez James Bond kedvenc itala? Cikkünkben olyan információkat szedtünk össze a 007-es ügynökről, amik eddig kevésbé voltak ismertek a publikum előtt. Az új film, a „Spectre – A fantom visszatér” megjelenése kapcsán fényt derítünk pár titokra, legyen szó nőkről, névválasztásról, vagy reklámról.

Az egyik legkultikusabb sorozat 1962 óta ülteti képernyő elé a nézőket, tehát akárhogy is vesszük, ötvenes éveit tapossa. A James Bond széria nem hiába minden idők legtöbb bevételt hozó franchise-a, a Box Office Mojo számításai szerint még a Harry Pottert és a Csillagok háborúját is felülmúlta. Persze ezen nem kell nagyon meglepődni, hiszen 53 év alatt 24 film készült, ezekből a kritikusok által lehúzott Quantum csendje hozta a legnagyobb bevételt, több mint 575 millió dollárt. Akár elvakult James Bond rajongó vagy, akár „becsatlakozó”, lesz mire rácsodálkoznod a következő tíz pontból.

Rázva, nem keverve!

Akárhányszor Bond betér egy bárba, máris kapja az emblematikus koktélját. Azonban az eredeti verzióban, vagyis Ian Fleming regényeiben a főhős a whisky-szódát preferálja, de szívesen legurít egy-egy Mojitot is. Vagy akár egy korsó Heinekent… Ez itt már a reklám helye, hiszen az utóbbi italmárka súlyos összegeket fizetett azért, hogy Bond szokása ellenére a Skyfall-ban sörre cserélje kedvenc koktélját, a látványos korsóemelgetés pedig felháborodást vont maga után. A könyvben Bond az itala mellé cigarettát is szív: nagyjából napi 70 szálat, nem kímélve tüdejét sem.

Miért pont James Bond?

Ian Fleming, a sorozat írója egy teljesen semleges nevet szeretett volna adni karakterének, ezért a választása véletlenszerű volt. Egy ornitológiai szakkönyv gerincére pillantva látta meg először ezt a nevet, így annak írójáról nevezte el főhősét.

A 007-es szám rejtélye

Hasonlóan a névadáshoz, itt sem kell nagyszabású történetre gondolni: Flaming a 007-es busszal ingázott London és Canterbury között, azért eshetett erre a választás. A többi duplanullás ügynökről vagy nincs említés se, vagy végeztek velük valamelyik filmben.

Nők

John H. Hillman alapos kutatómunkája alapján a 007-es ügynök a Skyfallig összesen 52 nőt bolondított magába, azóta pedig ismét akadtak olyanok, akik nem tudtak ellenállni sármjának. Persze az éremnek két oldala van, hiszen a légyott után, vagy azt megelőzően az elcsábítottak kétharmada az életére tört.

Bond-lányok

Ha már a nőknél tartunk: Ursula Andress a Dr. No-ban magasra tette a lécet az azóta kultikussá vált fehér bikinijében, de Halle Berry-nek sincs oka panaszra. Bond-lánynak lenni mindig is hatalmas megtiszteltetés volt, a legutolsó filmben Monica Belluccira esett a rendező választása. A gyönyörű színésznő azért is emelkedik ki a sorból, mert 50 évével ő az eddigi legidősebb Bond-lány, vagy ahogy ő szeret fogalmazni: Bond-nő.

Reklám

A fentebb említett Heineken reklám még semmi nem volt ahhoz képest, amit a Halj meg máskorban tapasztalhattunk. A filmben annyira látványos volt a termékmegjelenítés, a hatalmas méretű szponzorációnak köszönhetően, hogy kritikusok egyszerűen csak „Buy another day” néven emlegették azt.

A leghíresebb Bond

Talán Sean Connery volt minden idők legikonikusabb Bondja, ő összesen hat filmben szerepelt. 1971-ben azt mondta soha többé nem bújik újra a 007-es bőrébe, ám meggondolta magát. Ezen kijelentésének hatására lett a soron következő filmjének címe Soha ne mondd, hogy soha.

Itthon

Az A kém, aki szeretett engem volt az első Bond-film, amit hazánkban is bemutattak, bár az eredeti megjelenéshez képest tíz évet kellett várni erre.

Akik nemet mondtak

Kevésbé ismeretes, hogy Liam Neeson is lehetett volna 007-es ügynök, azonban nemet mondott, mert nem akart akciófilmben játszani. Burt Reynolds és Clint Eastwood amerikai származásuk miatt nem vállalták, ugyanis szerintük Bond olyan karakter, amit kizárólag tősgyökeres brit alakíthat.

Bond nem lehetne ügynök

A brit MI6 szerint Bond nem menne át a szűrőn, hiszen nem egyéni akciókra van szükség, hanem összehangolt csapatmunkára. Egy meg nem nevezett brit titkosszolgálati forrás szerint „nem a mai valóságot reprezentálja, és valószínűleg megbukna a felvételin”. Akárhogy is legyen ez, a film előzetese meghozta a kedvünket még a 24. részhez is.

Ha titkosügynök lennél melyik kütyüt választanád?

Altatólövedékes cipő
Falon átlátó szemüveg
Jet pack
Láthatatlanná tévő köpönyeg

További cikkek
Top