Szubjektív
2015. 03. 01. - balazsreka

90-es évek – időutazás a gyerekkorba

Amikor végignézünk a mai gyerekeken, legtöbben elképedve tapasztaljuk, mekkora változás ment végbe az évek során. Ezek a kölykök az elektronikus kütyük világába születtek bele, a kispárnájuk már egy laptop volt, karácsonyi kívánságlistájukon pedig a kor legbizarrabb találmányai szerepelnek a mai napig. Sokuk életéből kimaradt az a csodálatos világ, amit mi megtapasztaltunk, mi, akik a 90-es években nőttünk fel. Abban az időben nem számított, milyen telefonja van valakinek, vagy hogy milyen számítógépes játékok jöttek ki, ott még az volt a fontos, hogy gyereknek lenni jó, és élvezzük ki, amíg azok lehetünk. Cikkünkben bemutatjuk azokat a dolgokat, amiktől az az évtized örökké megmarad emlékezetünkben, és ami miatt Pán Péterként soha nem akartunk felnőni.

1. Disney
Ebben az évtizedben lett újra hagyománya a rajzfilmeknek, ezek a zenés-animációs filmek, mint Az Oroszlánkirály vagy Szépség és a Szörnyeteg megtanítottak arra, hogy a jó mindig győz, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését, bármi történjen is. Ezek a klasszikussá vált mesék egy jobb világba repítettek el bennünket, ideológiájukkal alátámasztották a kor felfogását, igaz, felnőtt szemmel már kevésbé hisszük ezt el.

2. Kölyökklub
Az RTL Klub indulása óta szerepel a repertoárban, igaz, régen egy kalózos témájú szórakoztató műsor volt, ami alatt különféle meséket adtak, hogy biztos legyen a hétvégi jókedv. Egy fárasztó hét után az oviban felüdülés volt reggel 6-kor leülni a TV elé és nézni, ahogy a sárga és a piros csapat megküzd egymással. Mindenki a részese akart lenni, ezért aki nem került be az adásba otthon felölhette a kendőjét és kicsit úgy érezhette ő is a legénység tagja.

3. Tamagotchi
Ez volt az a játék, amit minden belevaló ovis, kisiskolás megszerzett. Nem volt olyan gyerek, aki ne gondozta volna a kis tojás formájú virtuális állatát, legyen az dinó vagy kiskutya. A japán találmány olyannyira a szívéhez nőtt mindenkinek, hogy az elcsendesedett tamagotchikat sokan el is temették, és így vettek végső búcsút szeretett kedvencüktől.

4. Golyórágó
A gyermekkor meghatározó élménye volt a téli fagyi mellett a színes gömbrágó. Jól emlékezhetünk arra, amikor szüleink beállítottak egy egész sorral, és azt gondoltuk életünk csúcspontjához érkeztünk. A késztetés, hogy az összeset egyszerre betömjük a szánkba nagy volt, ráadásul az érzés, amikor sikerült 8-at egyszerre berakni elfeledtette a tényt, hogy 5 perc múlva semmilyen íze nem maradt.

5. Teletabi
Ez volt az a műsor, ami mai szemmel felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan. A brit filmsorozat 4 színes földönkívüli lényről szólt, akik gondtalanul gügyögtek a mezőkön, nyulak és egy csecsemőfejű Nap társaságában. Táncoltak, énekeltek, játszottak és minden epizódban legalább egyszer egy nagy ölelésre is sor került. Népszerűsége talán az egyszerűségében és a mindig pozitív karakterekben rejlett.

6. Sega
A sárga kazettás csoda. Ki ne emlékezne rá? Gyerekkorunk elmaradhatatlan kelléke, a konzolok ősatyja. Az átsegázott délutánok rengeteg kellemes emléket okoztak nekünk, elég csak a Super Mariot vagy éppen a kacsavadászatot említeni. A grafika közelébe se ért a mai modern high tech konzolokéhoz, viszont legalább annyira élvezhető volt, mint mai változatai. A 90-es évek virtuális kakaós csigájának a közepe.

7. Pokémon
A japán kultúra nem csak a játékokkal jelent meg hazánkban, de egyre több animet is elkezdtek vetíteni a TV-k. A leghíresebb volt Ash és csapata pokémonjaikkal felszerelkezve. Ki ne emlékezne a párbajokra, a Rakéta csapatra és a megannyi kalandra. Nem volt olyan gyerek, akinek ne lett volna hátizsákja, posztere vagy csak kis Pikachus figurája, de mégis a legnagyobb sikere a pokémonos Tazoknak volt, amiket a chipses zacskókban találhattunk meg.

8. Filmek
Olyan kultuszfilmeket termeltek ki a 90-es évek mint a Titanic, a Dumb és Dumber vagy a Reszkessetek betörők, anélkül, hogy bármilyen speciális effektet használtak volna. Szerethetőségük abban rejlett, hogy az alkotók a családi filmezést akarták népszerűsíteni. Az akkor forgatott mozgóképek a mai napig meghatározóak, és jó érzéssel nézzük őket újra meg újra a karácsonyi 3 napos semmittevésben.

9. Furby
A kis bagolyszerű hörcsög igazi must-have-nek számított a 90-es évek végén. A technológia fejlődésével ekkor találkozhattunk gyerekként először. Abban az időben még nagyon kezdetleges volt, a mai változatnak már saját személyisége van, de ez sem tartott vissza senkit attól, hogy legjobb barátjának nevezze a kis szörnyecskét. Családok egészültek ki velük, utazások alkalmával még saját helyet is kaptak a kocsiban.

10. Telefonos játék/Számítógép
Elég meghökkentő lehet egy mai 10 éves számára a Nokia 3210-es vagy az akkori számítógép. Az internet betárcsázó hangja beleégett mindenki emlékezetébe, ahogy a Snake nevű játék is. Ha éppen alkalom adódott rá, biztos mindenki elcsórta a szülei telefonját és megfeszülten próbálta anélkül elkapni a fekete pontot, hogy meg ne haljon. Valljuk be, óvodásként vagy kisiskolásként ez volt életünk talán legnagyobb küzdelme.

Ezek a dolgok részesei voltak életünknek, és még ma is örömmel gondolunk vissza azokra a gondtalan évekre amiket velük töltöttünk. Ezzel Ti is így vagytok, hiába váltotta fel a játékot a közgazdaságtan és a statisztika. Videónkból kiderül, hogyan is éltétek meg azokat a híres 90-es éveket.

 

Az álábbiak közül, melyikre emlékszel a legszívesebben?

Tetris
Nokia 3310
Power Rangers
Walkman
V-Tech Kefír
További cikkek
Top