Közérdekű
2014. 12. 05. - Kahy

8 tipp, hogyan bankolj okosan

Tranzakciós illeték, bankkártya díj, utalási díj, számlavezetési díj. Az SMS-ek csak jönnek, ezt vonta le a bank, azt vonta le, az egyenleg pedig már megint mínuszjellel kezdődik, és hol van még a fizu?

A bankszámla már régóta a hétköznapi élet szerves részévé vált. Azonban sokan vannak, akik kötelező rosszként tekintenek rá, holott ez nem más, mint a pénztárcánk egy elektronikus darabja. Mivel azonban a fenntartása drágább, mint a bőr társáé, mindenképp érdemes egy kis időt rászánni arra, hogy melyiket is válasszuk. Az alábbiakban összeszedtünk nyolc olyan dolgot, amire érdemes figyelni, ha bankszámlát készülünk nyitni, vagy csak lecserélnénk a jelenlegit.

1. Bankkártya

A legnagyobb díjtétel, amivel találkozni fogunk, viszont csak évente kell fizetni, ezért könnyű megfeledkezni róla. Sok kártya esetében ez az összeg igen jelentős tud lenni, ami nem jön jól, ha épp a hó végi maradék kajapénzt vonja le a bank a számlánkról. Találunk dombornyomott és elektronikus kártyát is a felhozatalban, melyek között a különbség csak külföldi használatkor jelentős, hiszen a dombornyomott kártyánkhoz kapunk utasbiztosítást, illetve bizonyos országokban csak azt tudjuk használni. Ennek persze megvan az ára is, így ha spórolni akarunk, érdemesebb az elektronikus kártyát választani.

Szintén emelheti a díjunkat, ha paypass-es változatot kérünk. Az érintés nélküli fizetés kezd egyre elterjedtebb lenni hazánkban is, így a díjak is szerencsére ehhez mérten csökkennek. A tendencia azt mutatja, hogy pár éven belül már csak olyan bankkártya lesz forgalomban, amely alkalmas erre a fizetési módra. Összefoglalva, a termékpalettán könnyen megtaláljuk a nekünk tetszőt, érdemes tehát foglalkozni vele. Spórolási lehetőség: 6-8 ezer ft/év.

cards

2. Számlavezetési díj

Ezt a díjat havonta vonják tőlünk, tulajdonképpen ez a számlánk fenntartási díja. Sok diákszámlánál szerencsére el szokták engedni ezt a sarcot, ami igencsak megkönnyítheti a választásunkat. A legtöbb számlánál pedig feltételekhez kötik a mennyiségét. Leggyakoribb változat, hogy a számlánkra érkező, rendszeres havi összegtől függ a dolog. Ezt helyettesítheti, ha az egyenlegünk elér egy bizonyos összeget a hónap zárónapján. Érdemes érdeklődni még a számlanyitáskor, hogy pontosan milyen kritériumoknak is kell megfelelni az adott csomag választása esetén, hiszen azok betartásával mentesülhetünk akár a teljes díj alól is. Spórolási lehetőség: 800-1000 ft/hó.

3. Tranzakciós díjak

Mi is számít tranzakciónak? Gyakorlatilag minden, amit a pénzünkkel csinálunk. Utalás, pénzfelvétel automatából, kártyás fizetés, bankfiókban történő be-, kifizetés, stb. Pontosan emiatt az illeték nagysága attól is függ, hogy mennyit használjuk kártyánkat. Ez egyfelől emberfüggő is, hiszen aki például a készpénz híve, a fizetés napján már rohan is kivenni azt a számláról, neki nem igazán kell figyelnie erre a tételre. Aki viszont a bankban szereti tárolni a pénzt, illetve szívesen használja a számláját és kártyáját, mindenképp kifizetődő, ha a későbbi kellemetlen levonások előtt tájékozódik. Sajnos sokszor egy nagyon olcsó számlavezetési díjjal elterelik a gyanútlan ügyfél figyelmét, aki aztán hónap végén döbben rá, hogy amit megspórolt az egyik díjon, kétszeresen fizeti ki a másikon. Legyünk résen, számoljunk, ha tehetjük. Nem mindegy, hogy mennyiért vásároljuk meg a saját pénzünket. Spórolási lehetőség: 1-3 ezer ft/hó.

4. Készpénz felvét, ATM hálózat

Valamelyest az előző ponthoz kapcsolódik az is, hogy hányszor vehetünk fel ingyen készpénzt egy hónapban. Különböző számlák nagyon eltérő kínálattal rendelkeznek, azonban jó, ha tudjuk, hogy a legújabb törvények alapján jogunk van két ingyen felvételhez, bármilyen bankhoz tartozó ATM-ből. Azonban nyilatkoznunk kell, hogy mi ezen jogunkra igenis igényt tartunk. A legtöbb bank ezt a netbank felületén teszi lehetővé az ügyfélnek, ahol pár kattintással készen is vagyunk vele.

Ha azonban aktív felhasználók vagyunk, például sokszor járunk úgy, hogy buli közben elfogy a kp, és szaladunk az első automatához kivenni még, egyre fokozódó szomjunk oltására, nem árt felmérni a bankunk ATM hálózatát, különösen azokon a környékeken, ahol rendszeresen járunk. Fontos szempont lehet még a bankunk fiókhálózata. Különös tekintettel a tovább nyitva tartó fiókokra, hiszen ha óráink vannak, vagy éppen dolgozunk, nem kell munkaidőben elkéredzkednünk. Spórolási lehetőség: 5-600 ft/hó.

ATM

5. Net-, mobilbank

Ideális esetben ma már ingyen hozzájuthatunk mindkét szolgáltatáshoz, ezért a fő szempont a kezelhetőség, átláthatóság. Több bank honlapján is található demó verziójú netbank, ahol kipróbálhatjuk, hogy mennyire tudunk boldogulni vele. A mobilbank szintén hasznos, hiszen azonnal, akár utazás közben is lecsekkolhatjuk, mennyi pénz van még a számlánkon, vagy utalhatunk át sürgős pénzeket. Különösen jól tud jönni, ha törni kell a fejünket, vajon ér-e kellemetlen meglepetés az áruház kasszájánál.

Hasznos még az SMS értesítés is, de sokszor nem kis díja van. Gondoljuk végig, hogy milyen esetekben van tényleg szükségünk rá. Mindenképp fontos, ha a kifizetésekről igénylünk értesítést, hiszen, ha bármi visszaélés történne a számlánkon, így egyből értesülünk róla és tudunk intézkedni a kártyánk letiltásáról.

sms

6. Online vásárlás

Egyre több szolgáltató kínál online, azonnali fizetési módot. Azonban ez hordoz magával bizonyos szintű kockázatot is. Sajnos az internetes bűnözés már régóta képes arra, hogy a nem megfelelően levédett oldalakról ellopja az online fizetési adatokat. Kétféle módszerrel tudunk ez ellen védekezni. Az egyik megoldás, ha SMS jelszót kérünk az online fizetéseinkre. Így kizárólag akkor lesz érvényes a tranzakció, ha beírjuk az üzenetben kapott kódot. A másik megoldás egy netszámla létrehozása. Ez egy olyan virtuális számla, ahova mindig csak a vásárlásunknak megfelelő összeget töltjük át a rendes számlánkról, így csak annyit tudnak levonni róla, amennyibe valóban kerül a termék.

7. Befektetési lehetőségek

Tény, hogy főiskola mellett ritkán tud az átlag hallgató még félre is tenni, de azért – akár már a jövőre tekintve – nem árt utánajárni a kínálatnak. Számlánk mellé nyithatunk egy kiegészítő megtakarítási számlát is, ahol kedvünk szerint le tudunk kötni bizonyos pénzösszegeket. Az ilyen típusú számlára félretett pénzhez nem tudunk kártyáról hozzáférni, így kiküszöbölve azt a veszélyt, hogy mindig lenullázzuk a számlánkat.

8. Folyamatos monitorozás

Diákként különösen jó konstrukciókat lehet találni, amit szintén érdemes kihasználni. Zárszóként pedig fontos megemlíteni, hogy egy bankszámla nem egy életre szól. Nyugodtan lecserélhetjük, következmények nélkül. Nem árt bizonyos rendszerességgel körülnézni a piacon, hátha találunk újabb, jobb konstrukciójú számlakínálatot. Ezzel egyrészt további díjakat spórolhatunk meg, másfelől pedig lépést tudunk tartani a legújabb fejlesztésekkel, szolgáltatásokkal és egyre biztonságosabbá tehetjük az elektronikus pénztárcánkat.

Mennyire sűrűn használod a bankkártyádat?

Naponta
Hetente
Havonta
Soha

További cikkek
Top