Suli
2012. 09. 03. - Taylor

6+1 kérdés, ami a gólyatábor után felmerül benned

Lassan elmúlik a leégés, visszajön a hangod, anyu elvisz füzeteket venni, beköltözöl a koliba vagy az albiba és elkezdesz aggódni, hogyan tovább. Szorgalmi időszak, nyitóbulik és az iskola belső működése? Rendszerezzük kicsit ismereteid!

1. Neptun pajtás

GT és orientációs hét után a kurzusjelentkezésre kattintva hibaüzenet villog a képernyődön. Ez normális, ne ijedj meg, a tárgyjelentkezés nincs nyitva egész évben. A Neptun azonban továbbra is a barátod marad (mégha az a fajta is, akit csak azért rángatsz magaddal, mert anyukád rád parancsolt…). Ha ilyenkor jössz rá, hogy mégis muszáj vagy felvenni vagy leadni egy tárgyat, a TO 3500 forintért elintézi neked. Azonban ez az összeg tárgyanként értendő, így pénztárca kímélő megoldás, ha előre gondolkodsz.
Olyan nincs, hogy elfelejted a Neptun kódod. Ha álmodból felkelsz is emlékezned kell rá, mivel ez válik majd a második neveddé, ami minden vizsgalapon és okiraton azonosít.
Ha már bent vagy, de tárgyfelvétel híján nincs mit csinálnod, akkor is töltsd hasznosan az időd és néhány naponta csekkold le a következőket:

 – Órarend: nem pakolta át a tanár az óra idejét vagy helyét a tudtod nélkül? Biztosan jól emlékeztél a páros-páratlan órák váltakozásaira? Melyik másik gyakorlaton fogsz pótolni, ha elaludtál vagy ütközésed van?

 – Befizetések: időről időre csekkold le és egyenlítsd ki, ha tartozásod van, mivel se vizsgát, se tárgyat nem tudsz felvenni befizetetlen tételekkel. Azonban ne nyugodj bele, ha meg vagy róla győződve, hogy hibásan írtak ki neked tartozást, be tudsz nyújtani a TO-n egy papírt, ami a tétel kiírásának jogosságát vizsgálja.

2. Amit az Internet nekünk tartogat

Nincs két ugyanolyan tanár. Az iskola sok eltérő oldalt használ kommunikáció, adatbázis céljából, mivel minden tanár másikat preferál. (Ezért is igyekszünk nektek a Külker Online-on mindent összegyűjteni.)

Coospace

Egy néhány évvel korábbi kezdeményezés alapján néhány tanárunk átállt arra, hogy ezen a rendszeren keresztül próbáljon kommunikálni velünk. Van, aki ezen küld üzeneteket, vannak, akik csak beadandók kezelésére használják, és akad, aki a teljes órai anyagot átadja a rendszernek. Év elején lépj be Neptun kódoddal és születési dátumoddal és fusd át, melyik óráknak nyitottak színteret a tanárok. Érdemes feliratkozni az értesítő email-re, így mindig tájékoztatást kapsz, ha valami újdonság történik és elmaradhat a heti becsekk.

Modulo

A BGF elektronikus ügyintézési rendszere. A különböző kérelmeket, hivatalos dokumentumokat ide töltjük fel, mivel a régi, papír alapú rendszer megszüntetésén régóta igyekszik az iskola. Már csak azért is megéri belenézni, hogy tájékozódj, milyen lehetőségeid vannak, ha másik szakirányt vennél fel, másik karon folyatatnád tanulmányaid vagy ha Erasmussal külföldre jutsz.

Sharepoint

A sokat szenvedett rendszer hosszas huza-vona után mégis fennmaradt és adatbázisként szolgál, hogy összegyűjtse, mind a tanszékek dokumentumait, tájékoztatásait, mind a TO, a Nemzetközi Osztály és az iskola többi iratát. Ha nem tudod pontosan, hol keress, a megtalálás nem könnyű, de ha van időd, kincseket találhatsz.

3. Könyvek, jegyzetek, nem tudok bejárni! – no para

Nem kell aggódnod, ha nincs meg minden tantárgyhoz a könyved, főleg mivel ezt megengedni is lehetetlen. Az sem érdekel senkit, ha nem mész be minden elméletre és nem tökéletes a jegyzeted. Ez nem gimi. Senkit nem érdekel, mit csinálsz a szorgalmi időszakban, milyen könyveid vannak (kivételt képez néhány tárgy!). A lényeg, hogy amikor eljön a vizsga vagy zh-k ideje, legyen valamid, amiből felkészülhetsz. Ezt beszerezheted más szorgos diáktársadtól, a Sharepointról, a könyvtárból és legfőképp a Külker Online jegyzettárából. Csak aztán ne felejtsd el még időben begyűjteni, amire szükséged van.

4. Év közben: ZH-k, beadandók, gyakorlatok

A szorgalmi időszak csúszós talaj, főleg elsőévesként. A suli bővelkedik a bulikban, diákszervi eseményekben, amiken muszáj részt venni. Könnyű elfelejteni, hogy a Külker “Ki nem ugrál, nem Külkeres”-feelingje mellett, első sorban iskolába járunk. Pofonként érhet egy-egy év közbeni kötelezettség, általában beadandó vagy ZH formájában.
Az alapoktól: 2 fajta óra van: elmélet és gyakorlat. Utóbbira kötelező bejárni, mivel az aláírásod múlhat rajta, ami a vizsgalehetőséged alapfeltétele. Ezeken megtudod, mire kell számítanod, mit kell tenned a bűvös aláírásért. Bulizz, ahogy tudsz és ragadj meg minden lehetőséget, de figyelj, hogy ezeket a kötelezettségeket teljesítsd, mert a tárgyad múlhat rajta. A vizsgakurzusok ördögi köréből pedig nehéz kiszállni.

5. Élet a GT után

Remélem nem rettentél még el, hogy hirtelen ennyi tanulásos bullshit szakadt a nyakadba! Azért a Külker életérzés nem hal meg a szorgalmi időszakban, sőt! a java még csak most jön.

Kezdetnek MINDEN hétfőn Mori 2. BGF-eseknek ingyenes a belépés egész este, néha ingyen sörkupont is kapunk mellé, de ha nem, akkor is a 200 Forintos Mori sör olcsó megoldás és persze mindig sok az ismerős arc.

Utána kivehetitek a részeteket a hagyományokból és vár a Külker nyitóbuli, a Gólyabál, a Halloweeni kolibuli, a BGF Unite karegyesítő buli és a tavaszi félév hivatalos, külkeres rendezvényei a Mákony a.k.a. Mátyásföldi Kollégiumi Napok Yeah és a Fin, a Főiskolai Napok. A sor még hosszan folytatható, hiszen minden diákszerv igyekszik érdekes programokkal feldobni a mindennapjaitokat, de ez valami olyan, amit nem érdemes előre elárulni.

6. Diákszervek
Bár sok megosztó dolgot fogsz rólunk hallani, a lényeg egy: a diákszervek a hallgatókért vannak. Egy-egy nagy család, akiket összetart a közös cél, legyen az egy újság, egy weboldal vagy előadások szervezése és működtetése. Diákszervesként mindig van kihez fordulnod, kivel buliznod, hova menned a szünetekben és utána. A gólyatábori barátok és szaktársak a pörgésben elhalványulnak, de a diákszerv egy olyan hely, ahol garantáltan jól fogod magad érezni a következő 3 (-4-5) évben.

+1 Külker Online
Egy diákszerv a sok közül. A www.külker.hu kitalálója, üzemeltetője, lelke. Igyekszünk a felétek zúduló információáradatot rendszerezni, folyamatosan megújulni és feldobni ezzel és programjainkkal mindennapjaitokat. Remélem, mostanra már tudjátok, hogy ránk mindig számíthattok az oldalon vagy az E.I.27-ben.

További cikkek
Top