BGE
2020. 05. 21. - Tamara Csontos

6 dolog, amivel a karantén után se hagyj fel

Biztosan Te is nagyon vártad már, hogy egy ilyen hosszú és szokatlan időszak után minden visszatérjen a normális kerékvágásba. Ha egyszerre talán nem is, de lépésről lépésre próbálják feloldani azokat a korlátozásokat, amelyek az otthonmaradásra köteleztek minket. Mivel a probléma még nem múlt el teljesen, továbbra is ügyelnünk kell azokra a dolgokra, amelyek betartásával kevésbé vagyunk kitéve a veszélynek. Ilyen például a rendszeres kézfertőtlenítés, a szájmaszk viselése és a megfelelő távolság tartása.

Ha azonban jobban belegondolunk az elmúlt 3 hónapba, akkor feltűnhet, hogy a karantén ideje alatt elég sok minden átértékelődött bennünk, ezekről pedig kár lenne megfeledkezni. Íme pár tipp arról a 6 tevékenységről,  amit érdemes a karantén után is megtartani.

1.Figyelj a megfelelő higiéniára!

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a helyzetünktől függetlenül is rengeteg betegséggel vagyunk körülvéve, amit legtöbbször általában hanyagság miatt kapunk el. Nagyon rossz szokásunk, hogy sokszor elfelejtünk kezet mosni étkezés előtt, vagy gyakran hajlamosak vagyunk koszos kézzel piszkálni az arcunkat, szánkat. Ezek sajnos mind oda vezetnek, hogy még könnyebben megbetegedjünk. Ezért érdemes továbbra is odafigyelni az alapos kézmosásra, a megvásárolt termékek fertőtlenítésére, és az sem árt, ha mindig tartunk magunknál nedves törlőkendőt vagy kézfertőtlenítőt.

2.Szánj időt magadra!

Az elmúlt hónapokban sokszor már azt sem tudtuk, hogy mit kezdjünk magunkkal ebben a sok szabadságban. A hirtelen nyakunkba szakadt felesleges idő most lehetőséget adott arra, hogy olyan dolgokat tegyünk meg, amelyeket már régóta halogatunk. Most szinte mindenkinek volt ideje kiolvasni a kedvenc könyvét, vagy megnézni egy új sorozatot. Biztosan volt lehetőségetek új hobbit találni, akár mozgás vagy főzés formájában. Habár alapjáraton ez így lenne természetes, a rohanó világban sokszor még csak gondolni sem merünk rá. Éppen ezért itt az ideje, hogy ezt a jó szokásodat is megtartsd és legalább heti egyszer szánj tartalmas időt magadra. Legyen az aktív vagy passzív pihenés, az biztos, hogy neked is szükséged van egy kis #énidő-re!

3.Gondoskodj a családról!

Tudva azt, hogy az idősekre és a tartós alapbetegséggel rendelkezőkre még nagyobb veszélyt jelent a vírus, igyekeztünk minél több segítséget nyújtani nekik. Ugyanakkor fontos azt is szem előtt tartani, hogy nekik nem csak ebben az időszakban, hanem szinte bármikor szükségük lehet a támogatásunkra. Forduljunk ezentúl is figyelemmel feléjük, és ne feledkezzünk meg gondoskodásukról sem. Lehet, hogy ez éppen „csak” egy bevásárlást jelent, de ha ennyivel is hozzá tudunk járulni a biztonságukhoz, akkor mindenféleképpen tegyük meg!

4.Becsüld meg a kapcsolataidat!

A kijárási korlátozás előtt már megszokott volt, hogy a hétvégét bulizással és barátokkal töltöd, az utóbbi időszakban viszont csak a videochat-es koccintás maradt? A hirtelen változás miatt megszűntek a személyes találkozók, ezért pedig mindannyiunk képes lett volna bármit megadni „csak” egy közös kávézásért is. Ilyenkor jövünk rá arra, hogy a barátaink milyen fontos szerepet töltenek be a mindennapjainkban, és mennyire tudnak hiányozni amikor nem lehetünk velük. Éppen ezért ne csak a hétvégi buli legyen állandó program, hanem a hétköznapi telefonálás is!

5.Tervezz előre!

Bizonyára legtöbbünk családjában akadt olyan, aki elveszítette a munkáját egy kis időre, vagy éppen részmunkaidőt kapott. Ezáltal nagyon sokan jelentős bevételi forrástól estünk el. Fontos, hogy ezek után bármikor fel legyünk készülve ilyen megpróbáltató helyzetekre és ne érjen minket meglepetésként, ha alaposabban meg kell tervezni a kiadásainkat. Érdemes ezentúl egy kis mértékben spórolni vagy félretenni, így nem kell kétségbeesetten kapkodnunk, ha hasonló szituációba keverednénk.

6.Értékeld a jó szándékot!

Az utóbbi időszakban többször kényszerültünk olyan szolgáltatásokat igénybe venni, amelyeket eddig nélkülözni tudtunk. Most viszont megbizonyosodtunk róla, hogy ezek nélkül sokszor nehéz helyzetben lennénk. Éppen ezért ne csak ilyenkor legyünk hálásak azoknak az embereknek, akik ezekben az időkben is a segítségünkre voltak. Értékeljük őket akkor is, amikor tevékenységük számunkra egyértelműnek és természetesnek tűnik, hiszen olyankor is értünk végzik a munkájukat!

A negatív hatások ellenére a kényszerhelyzet nyújtott számunkra néhány előnyt is, amelyeket kihasználva továbbra is cselekedhetünk pozitívan!

További cikkek
Top