BGE
2020. 04. 01. - Bonnyai Kitti

50 forintos orvosi kellékből 5000 forintos dizájnerkiegészítő

Ritka az olyan téma hazánkban – a politikai témákon kívül – amely úgy megosztaná az országot, mint a koronavírus járvány idején a szájmaszk viselésének kérdése. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan is lett egy átlagosan 50 forintos, egyszer használatos orvosi szájmaszkból, később 500 forintos textildarabból 5000 forintos dizájnerkiegészítő.

Amint híre ment annak, hogy a Covid-19 vírust csak a 0,023, illetve 0,02 mikronig szűrő FFP3 és p100-as szájmaszkok szűrik ki, elég hamar hiánycikké váltak ezek a fajta termékek. A különböző munkagépeket, munkaruhákat árusító, illetve különböző maszkokat tartó kiskereskedőktől olyan ütemben vitték el a készítményeket, hogy néhány helyen még az árusoknak sem maradt. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen sajnos pár hónappal ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy hasznos lehet, hogyha hentereg otthon néhány ehhez hasonló darab.

Érdemes viselnünk a maszkot?

A kereslet a szűrő típusú maszkokra olyan szinten megnőtt, hogy a világ számos pontján egyáltalán nem kapható, az import akadozik és szinte lehetetlen megfelelő mennyiségben eljuttatni a maszkokat a szükséges helyekre. Ebből adódóan az átlag embereknek, sőt sajnos már az egészségügyben dolgozóknak is marad a klasszikus, háromrétegű, eldobható maszk, amelyeket a sebészek használnak.

 Igaz, hogy ezek a fajta maszkok kifejezetten nem szűrik ki a vírust, azonban a Magyar Orvosi Kamara is támogatja a viselésüket, mert a maszk „gátolja a vírus átadását tünetmentes fertőzötteknél is, ezzel hozzájárul a járvány terjedésének akadályozásához”. Ennek azért van nagyon fontos jelentősége, mert az emberek körülbelül 15,5 – 20,2 százaléka tünetmentesen hordozza a vírust, valamint a maszk segít abban, hogy ne nyúljunk a szánkhoz, ezzel is csökkentve a fertőzésveszély nagyságát.

Használatukhoz nem mindenki áll pozitívan, felsorakoztattak több érvet is ezen maszkok viselete ellen. A textilen könnyedén felhalmozódnak a kórokozók, ezért gyakran mosni vagy cserélni kell a maszkokat, hiszen senki nem akarja növelni a fertőzés veszélyét. Észben kell azt is tartanunk, hogy ezek a maszkok nem szűrnek, a javasolt 1,5 méteres távolságot így is meg kell tartanunk. Egyesek szerint pedig elképzelhető, hogy egy egészségügyi dolgozó elől vesszük el a maszkot, akinek nagyobb szüksége lenne rá.

Kereslet-kínálat

Függetlenül attól, hogy ki hogyan vélekedik a maszkok viseléséről, tény, hogy ezekre a textilmaszkokra is hatalmas a kereslet világszerte. A kereslet megnövekedésével a szemfüles weboldalak, illetve kereskedelmi egységek már jóval a vírus hazai megjelenése előtt felfigyeltek a potenciális bevételnövelés lehetőségére.

Vegyük példának a szajmaszkok.hu oldalt, amely már februárban ráállt a piacra, a weboldalnak gyakorlatilag minden terméke el is fogyott. A háromrétegű, egyszer használatos orvosi maszkokat 125 forint/darab áron adták, ami ha megfigyeljük, már több mint a duplája az alapárnak, amely 50 forint/darab volt. Nem is beszélve a tényleges szűrőmaszkok árairól, amelyek igencsak megugrottak, 1290-2498 forint között lehetett megvásárolni őket.

Más hasonló weboldalak is korán ráeszméltek a lehetőségekre, például az FFP”-es maszkokat 4490, illetve 3900 forintos áron adták, míg a sebészeti maszkokat 490-es darabáron forgalmazták. Ezekről az online felületekről nevesítés nélkül is elmondható, hogy többségüknél a weboldal címe mögött álló cég neve sem derült ki, de ami a nagyobb probléma, hogy félreinformálták vevőiket a maszkok vírus elleni hatékonyságáról is.

Magyarországon a védekezés fontosságára akkor döbbentek rá a legtöbben, amikor március 11-én korlátozó intézkedések bevezetését hirdette ki a kormány. Már ekkor sokan ráálltak az otthoni maszkkészítésre, ki magáncélra, ki adományozásra, ki pedig értékesítési céllal kezdte gyártani a maszkokat. Az otthon készült textileket 500-1100 forintos darabáron lehet megvásárolni. Ugyanezek a maszkok sem védenek a vírus ellen, mivel nem szűrnek, de legalább moshatók, így talán mondhatni, hogy jobban megérik az egyébként horror árukat, mint az egyszer használható orvosi maszkok.

Szájmaszk, mint luxuscikk

A nemzetközi luxus divatmárkák február végén dobták piacra maszkjaikat, a magyar divattervezők pedig március közepére vették fel a ritmust és kapcsolódtak be a versenybe. Megint csak konkrét példát említve a Nubu, Garam Judit márkája március 21-én kezdte hirdetni kétrétegű poliészter anyagból készült dizájnermaszkjait, egyenként 4490 forintért. Tomácsnyi Dóra online maszkrendelési opciója is ezen a héten indult el, a divattervező vidám, színes darabjait hármasával csomagolva lehet megrendelni, csomagonként az ára 10998 forint, a szállítás pedig külföldre is történik. Azonban fontos kiemelni, hogy az igényesebb márkák legalább mind felhívják a figyelmet arra, hogy termékeik közvetlenül nem védenek a vírustól.

Hol a határ?

Az eredetileg 50 forintot érő háromrétegű sebészmaszkok most eredeti áruk tízszeresén érhetőek el jelenleg, már ahol még találunk belőlük. Az FFP3-as maszkok továbbra is hiánycikkek Magyarországon a kereskedelmi forgalomban, hasonló a helyzet az FFP2-es maszkokkal is, amelyek korlátozottan elérhetőek, de az árukon is meglátszik jelenleg 1290 és 4490 forint között mozognak. A Facebook piactéren is megjelentek a maszkok, különböző árakkal találkozhatunk itt is, az átlagár 500 forint és igényesebb kinézet esetén 1200 forint körül mozog.

Megemlíthetünk azonban egy pozitív példát is. Az Amazon, amely március elején korlátozta a maszkokra vonatkozó árait és az azokat árusító profilokat, 1 dollár alatti darabáron vásárolhatunk akár kétezer darabot tartalmazó szettet is.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján naponta informál arról, hogy az egyszerű maszkok nem védenek a fertőzéstől, sőt akár káros hatásuk is lehetnek, ennek eredményeként pedig az árak megállni látszanak. Levonva azonban a következtetést, akik időben észrevették ennek a szomorú helyzetnek a közeledtét jócskán megszedhették magukat.

További cikkek
Top