Suli
2014. 03. 13. - cseni

5 dolog, amit nem (biztos), hogy tudtál a Külkerről

 

Budapesti Gazdasági Főiskola, Diósy Lajos u. 22-24, gödöllői HÉV, 45-ös busz, gazdmatek, számvitel, stat, őrült gólyatáborok… Nagyjából ezek ugranak be először, ha a Külkerre gondolunk, ezen kívül azonban sokak számára érdekes dolgokat rejteget még. Tudod például, hogy miért nem jó a térerő és a mobilnet a suli egyes pontjain? És hogy miről híres az (?) emeleti wc? Most megtudhattok 5 kulisszatitkot kedvenc főiskolánkról!

1. A suli rejtélyes története, avagy miért nem jó a mobilnet, amikor az éppen kezdődő órád helyszínét csekkolnád.

Az épület először az ötvenes években még katonaiskolának épült, azonban 1956-ban Erzsébetliget szovjet fennhatóság alá került. Az épületben rendezték be a Varsói Szerződés katonai szervezetének Déli Hadseregcsoport Főparancsnokságát. Az épület történetének szomorú epizódja, hogy 1956 novemberében itt tartották fogva Nagy Imrét és társait, mielőtt elszállították volna őket Romániába.

A forradalom után is az épületben maradt a szovjet katonai főparancsnokság, egészen a megszálló csapatok kivonulásáig. Mivel a biztonság és az erő nagyon fontos volt azokban az időkben, nem lepődünk meg, hogy iskolánkat is egy masszív épületnek építették meg. Ekkor még nem sejthették, hogy 50 évvel később sok nehézséget okoznak a fiataloknak, akik az E.II.6-os előadóban izzadva könyörögnek egy kis internetért.

suli

2. Híres külkeresek, akiknek végül nem a közgazdász diploma hozta meg a sikert

Sok hírességet tudhatunk magunkénak, akik néhány évvel ezelőtt ugyanezekben a termekben koptatták a padokat. Tudtad például, hogy Gönczi Gábor, Kiss Ádám és Fábián Juli is a Külkerre járt? Sőt – ahogy március eleji cikkünkben olvashattátok – ide járt Rajnai Péter Benjámin, a Yakira márka létrehozója is! A paletta igen színes: műsorvezető, humorista, énekes… bármi lehet belőled, a lényeg, hogy most van itt az ideje, hogy megtaláld önmagad! Ha még nem tudod, hogy mit szeretnél kezdeni az életeddel, esetleg nem vagy biztos benne, hogy a közgazdász pályát teremtették neked, akkor sincs semmi baj. Ezer lehetőség áll még előtted.

stripper-lrg

 

 

3. Hiába megy az agyadra, szidod, utálod a Neptun rendszert, volt ennél rosszabb is!

Ülsz a géped előtt, nyomkodod a frissítés gombot, de semmi. A rendszer lefagy, a gép meghal, a Neptun kidob, te pedig vörös fejjel ülsz, azon gondolkodsz, hogy a földhöz vágod a monitort. Hiszen csak a jegyedet próbálod megnézni, esetleg felvenni az új tárgyaidat, de hiába próbálkozol, a Neptun nem engedelmeskedik. Bosszantó, tudom, de higgyétek el, jól jártatok ezzel. Korábban vérre menő harcot vívott 200 helyért az egyszerre bejutni akaró, néhány ezer külkeres diák. Sőt, idősebbek közül van, aki még emlékszik a papíralapú index rendszerre és a tanárok utáni kajtatásra… Csakúgy, mint vizsgákból, itt is megadtak 3-4 időpontot, amikor a hallgatók felmehettek a tanszékre aláíratni. Azonban sokszor 50-60 fős tömeg alakult ki, és ezt bizony akár 10-12 alkalommal is el kellett játszani egy félévben. A legtöbben az uv-k miatt az utolsó megadott időpontra mentek, főleg a módszertanit jellemezte az effajta káosz…

Ezek után az aláírás megszerzése már nem is tűnik olyan bonyolultnak, igaz?

neptun_logo

 

 

4. Egy csendes zug az E.II.6 árnyékában

Otthonunkon kívül (nagyon) kellemetlen meglepetésként érhet minket egy-egy nagyobb teendőnk elvégzése, s az sem túl szerencsés, ha másnaposság, vagy hirtelen előtörő betegség miatt vagyunk kénytelenek meglátogatni a mellékhelyiséget. A szünetekben hallgatók tucatjai rohamozzák meg a forgalmasabb csomópontok illemhelyeit, s ilyenkor alig 1 perc alatt kell (illik) elvégezni folyó ügyeinket. Ez viszont csak a mesékben működik így, s a szükség bizony olykor nagyobb úr, mint gondolnánk. Azonban nem kell megijedned akkor sem, ha épp a reggeli tejeskávé után véletlenül narancsot reggeliztél, vagy a Fogasban még az utolsó 5-10 forintosaidból kapartál össze a sokadik Külker Menüre. Létezik egy hely, amely ideális, ha elbújnánk a világ elől, főleg gyomor- és emésztési bántalmaink heves jelentkezésekor. Az E.II.6 felé ugyanis maga a Mosdók Kánaánja tárja ki ajtaját az arra tévedő (rohanó) külkeres előtt. Hogy pontosan hol? A hely varázsát megőrizve, ezt a felfedezést neked kell megtenned… Esetleg írj is nekünk, ha megvan (az ott szerzett élményeket pedig csak simán nyugtázd magadban, reméljük segítettünk!).

cica

 

 

5. Elsősök! Hallottatok már a külkeres tavasz első hírmondójáról?

Azaz a MÁKONY-ról. Mátyásföldi. Kollégiumi. Napok. De miért MÁKONY??? Az Y akár utalhatna a fesztivál célközönségére is, ránk, az Y generációra. Valójában a betű jelentése mögött lelkesedésünk húzódik meg (YEAH), a tény, hogy mennyire várjuk már az április 1-2-3-án lezajló csoportos kiszabadulást az E.II.6 falai közül. Erre a három napra elfeledjük a módszertani tárgyak minden aljas kis buktatóját, bedobjuk a fiókba a VAPA könyvet és búcsút intünk a hétköznap esti semmittevéseknek (Facebook). Az immár 19 éves MÁKONY jó szokásához híven idén is a koli melletti sörsátorral és alkoholban gazdag programokkal várja a legifjabb generáció minden tagját, a rutinosakat, valamint az igazi veteránokat, de tapasztalataink szerint a sörpad hívogató csábításának korábban néhány tanárunk sem tudott ellenállni. A Kollégiumi Bizottság lelkes csapata eddig sem okozott csalódást a szórakozni vágyó fiatalságnak, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a rendezvény még Erasmus-os diákjaink tetszését is évről-évre elnyerte. Ha még mindig nem kaptál kedvet egy laza délutáni megőrüléshez, vagy egy éjszakába nyúló tornatermi banzájhoz, akkor látogass el a MÁKONY hivatalos Facebook oldalára, ahol a korábbi évek ízelítője mellett a legfrissebb információkkal is képbe kerülhetsz!

mákony

 

Kép forrása: https://www.facebook.com/kulkermakony

Írta: Réka és Csenike

További cikkek
Top