Szubjektív
2014. 12. 31. - Reka

5 dolog, amit minden újévben megfogadunk


Túl a karácsonyi forgatagon, a bejgli-kómán és a kötelező családi banzájokon, egyből a nyakunkba szakadt a következő ünnepünk. 
A szilveszterhez mindenki máshogy áll, van aki alig várja, van olyan aki elvan vele és bizony akad olyan is, aki szívből rühelli az egész buli-mizériát. Bárhogy, bárhol és bárkivel is ünnepeljük, egy biztos: elkezdünk tervezgetni és megfogalmazzuk a fejünkben az összes olyan klisés fogadalmat, amit a következő évben véghez akarunk vinni. Vannak persze olyanok, akik csak annyit mondanak ilyenkor, hogy “Nem fogadok meg semmit”, hiszen úgyse tartom be, de azért valljuk be: az új év mindig új reményekkel kecsegtet, az előző év valahogy mindig pocsékra sikerül, és szeretnénk, ha a következő nem ilyen lenne.

Nézzük hát a minden évben elmormogott, ’előre tudom, hogy semmi nem lesz belőle’ fogadalmainkat…

1. Jövőre SOKKAL többet fogok tanulni

Jó-jó, idén elcsúsztam egy kicsit, pár kredit kipotyogott a kezeim közül, de semmi baj, ott a következő félév, mindent be tudok pótolni. Ez még csak a második tárgyfelvétel, bőven belefér, ha óráról órára tanulok majd. Ismerős?
A vizsgaidőszak kemény és sajnos a halogatást a külkeres diákok is tökélyre fejlesztették már, amikor pedig azon kapod magad, hogy 3 VK-d van egy napra és ha valamit elszúrsz, csúszol egy félévet, az már kezd rázós lenni.
Arról nem is beszélve, hogy újabban a szülők körében szívrohamot okozó kis ajánlott levelek is rohamosan árasztják el a postaládánkat, jelezve: nem tanul a gyereke!
Talán jobb lenne kihasználni ezt a pár vizsgalehetőséget még januárban a sorozatok zabálása helyett, és megpróbálni megmenteni a félévet, valószínűleg tavasszal se lesz könnyebb a statisztika… Persze reménykedni lehet.

 

2. 2015 az egészséges életmód éve lesz!

Minden évben vékonyabbak, izmosabbak, egészségesebbek akarunk lenni. Idén ugyan nem jött össze, de új év, új kezdet, simán át fogok állni. Nyáron már csak úgy villogok a strandokon, hiszen bomba formában leszek a sok edzéstől és a szuper diétás kajáktól. Zöldség, rizs, hal, paleo diéta,  ezeket tavaly utáltam, de 2015-ben már élvezettel fogom majszolni ezt a sok finomságot, félretéve a gyorskajákat.
Vajon miért gondoljuk, hogy jövőre könnyebb lesz letenni azt a hajnali blahás gyrost és lemenni az edzőterembe futni? Az újévben talán még a súlyzók is könnyebbek lesznek, nem? Sajnos bizonyított, hogy erre semmi esélyünk.
Ez persze nem jelenti azt, hogy inkább meg se próbáld, viszont ha most elhatározod magad, akkor valósítsd is meg! Azért, mert kétszer elmész futni, és a távirányítót is olyan messzire teszed, hogy fel kelljen állnod, még nem biztos, hogy mind a 6 kockád kirajzolódik, szóval kitartás; a jó munkához idő kell.
Na és azokról a tesi pontokról sem kéne megfeledkezni.

3. Jövőre kevesebbet iszom, sőt néha kihagyom a Fogast is

Minden héten többször berúgni, majd szinte elvonási tünetekkel küzdeni nem biztos, hogy normális jelenség. De valahogy olyan üresek azok a hétfők és minden csütörtökön született valaki, pénteken meg vége a hétnek, szombaton pedig vár az otthoni banda.
Sodródunk az árral, senkit sem akarunk megbántani, leginkább saját magunkat nem azzal, hogy otthon ülünk, amíg mások lehet, hogy életük buliját élik át. Vagy nem.
Általában minden Külker Hétfő egykutya és a szórakozóhelyek se nyújtanak már sok újat. Megfogadni, hogy kevesebbet bulizunk elég nagy hülyeség, de lehet, néha mégis ránk férne egy nyugodt hét, hiszen ugye sokkal többet fogunk idén tanulni. Arról nem is beszélve, hogy az alkohol növeszti a fenekünket (a hajnali 3-kor elfogyasztott gyorskaja is amúgy, hiába nem látja senki).

ojxo79fuy9589h4wiw2lk01x

4. Megteszek mindent, amihez eddig nem volt bátorságom

Bungee jumping, vadvízi evezés, sziklamászás. De maradhatunk az egyszerűbb példáknál is: állásinterjúra menni, ki- vagy éppen belépni egy kapcsolatba, minden körülmények között kiállni a magam igaza mellett.
Minden évben bátrabbak akarunk lenni, és kilépni a biztonsági falak mögül, amiket magunk köré építettünk.
Nagyon szép fogadalom, de az első csalódás és rinyálás után a dolgok valahogy mindig elvesznek az éterben. Ha belegondolunk sajnos ez logikus, hiszen, ha eddig beszari voltál, az újév miért változtatna rajta?
Ha valamit el kell intézned, de csak halogatod, ha úgy érzed lépned kell, hát tedd meg, amikor lehetőséged adódik rá. Gyávaságból nem megtenni azt, amire valóban vágysz a legrosszabb döntés.
Munkát kéne vállalnod? Hát szedd össze magad, frissítsd a CV-det, és menj el azokra az állásinterjúkra. Ha csak otthon ülsz egész nap biztos, hogy semmire nem fogod vinni. Sajnos néha kockáztatni kell, és belevágni az olyan dolgokba, amikről még te sem tudhatod, hogy hogyan végződnek. Nem valószínű, hogy az idő előrehaladtával egyenesen arányosan nő a bátorságod is. Maximum elrontod azt is, amit eddig kiharcoltál.

 

5. Azt kívánom, hogy jövőre ne kelljen azt kívánnom, amit tavaly kívántam!

A legőszintébb fogadalom, hogy tényleg betartok mindent és büszke leszek magamra. Szép álom, de általában nem szokott összejönni minden, amit kívánunk. Jövőre nem fog megháromszorozódni a kreditjeid száma, nem adsz le 10 kilót, el fogsz menni azokra a nyamvadt bulikra és még mindig csak gyűjteni fogod a bátorságod a nagy lépéshez. Úgyhogy nem szabad elkeseredni, ha a dolgok nem jönnek úgy össze, ahogy terveztük, ha már megpróbálsz tenni értük valamit, akkor is sikeresebbnek mondhatod az évedet!
10877445_902828296417790_1881901602_n-623x568

Újévi fogadalmakkal hogy állsz?

Nem szoktam semmit megfogadni
Minden évben van egy "things to do" listám
Mindig megfogadok valamit, de sosem teljesítem
Mint a róka

További cikkek
Top