Kultúra
2016. 02. 04. - Hűvös-Récsi Bence

30 dolog amit tuti nem tudtál, ha átlag Gyűrűk Ura néző vagy!

 

“Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.” Ugye ismerős a mondat? Nem véletlen, hiszen ez az idézet joggal mondható, hogy van olyan híres, mint a mostanában újra reneszánszát élő „Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban” kezdetű klasszikus űreposz első mondata. A Gyűrűk Urát és a Star Warst összehasonlítani viszont felesleges, hisz amíg az egyik egy könnyed mese, addig a másik egy mély mitológiával rendelkező, összetett világ, ami 62 évvel ezelőtt regény formájában lerakta az alapjait az epikus, fantasztikum gazdag fantasyknak. Ezt a világot később díjakban gazdag filmekben is megcsodálhattuk. A mai cikkünk célja pedig olyan tények, érdekességek feltárása erről a világról, amelyekről az átlag néző, vagy olvasó nem feltétlen tudott. Nos, ha esetleg eddig zavarban voltál, mert nem értetted miről beszél neked a Tolkien univerzumot jól ismerő barátod, most végre meglepheted a cikk segítségével.

A regények

1. J. R. R. Tolkien az Oxfordi Egyetem angolszász nyelv professzora több nagy művet is írt Középfölde világáról. Ilyen például A hobbit (1937), amit eredetileg gyermekregénynek szánt, azonban a nagy sikernek köszönhetően felkérték a folytatás megírására (A Gyűrűk Ura). Ez jóval sötétebb lett, így igazítania kellett a A hobbiton is, hogy illeszkedjenek egymáshoz.

2. A nagy trilógia, A Gyűrűk Ura végül 1937 és 1949 között készült el. 1954-es megjelenése óta világszerte több, mint 100 millió példányban kelt el. A három kötetben megjelent regény 6 “könyvből” áll. Ha megnézzük az első részt, A Gyűrű Szövetségét, észrevehetjük, hogy már csak a film hossza miatt is önállóan megállná a helyét az első “könyv”. Ez Frodó ájulásával végződik, amikor a nazgûlokat elsodorja a vízzuhatag.

3. A harmadik kötet A király visszatér címet kapta, azonban ezt Tolkien nem szerette. Szerinte túl sokat árul el a történetből, ezért inkább A Gyűrűháború elnevezést javasolta, azonban ebbe a kiadónál nem egyeztek bele.

4. A könyveket az a Göncz Árpád fordította, aki nem mellesleg 10 évig volt a Magyar Köztársaság elnöke. A műben lévő versfordításokat Tandori Dezső végezte. Itthon 1981-ben adták ki.

5. Tolkien a fő művének A Szilmarilokat (1977) szánta, azonban a kiadója ragaszkodott ahhoz, hogy a folytassa A Hobbitot, aminek ugyancsak egy hobbit központú történetnek kellett lennie. A Szilmarilokban inkább a tündék és az emberek a főszereplők, valamint időben majd 3000 évet ölel fel. A könyvvel többek között azt szerette volna elérni, hogy megírja Anglia mitológiáját, mert úgy érezte, hogy hazájának nincs igazán, leszámítva Arthur király történeteit. A mű az író halála után készült el, a fia fejezte be apja jegyzetei segítségével.

6. Érdekesség továbbá, hogy Tolkien alternatív elképzeléseiben Anglia lett volna Hobbitfalva és Európa maga Középfölde. Kép Kép2

7. Tolkien a könyv mind az 1200 oldalát 2 ujjal gépelte le.

A film trilógia

8Az első film 2001-ben jött ki és a folytatásokkal együtt összesen 17 Oscart gyűjtött be.

9. A nagy költségvetésű folytatásos filmeknek nem jellemzője, hogy a színészek   esélyesek bármilyen díjra, azonban a Gandalfot játszó Ian McKellen-t jelölték 2001-ben Oscarra.

10. A teljes játékidőt nézve -ha a rendezői változatot vesszük a három filmből-  a megtekintés összesen 11 óra 20 percet vesz igénybe. Csak a stáblista 28 perc. Összehasonlításképpen a 6 Star Wars film 13 óra 12 perc, míg az összes Marvel  film 14 óra 30 perc.

11. A stúdió eredetileg egy nagy filmet akart a három helyett, persze később belátták, hogy ez lehetetlenség.

12. Mind a három filmet egyszerre forgatták, a legnagyobb részét Új-Zélandon. Gazdaságilag kimutatható, hogy milyen hatással volt az ország turizmusára a film létrejötte. Már a reptéren láthatjuk, hogy mi vár a látogatókra.

14. Aragorn szerepére Nicolas Cage is esélyes volt, míg Gandalf szerepére Sean Connery, Frodóéra pedig Jake Gyllenhaal.

15. Connery a film bevételéből 15%-ot kapott volna, ha elvállalja a szerepet. A színész egyéb elfoglaltságok miatt elutasította a felkérést, valamint nem értette a forgatókönyvet, mivel nem olvasta a könyveket. A szerződés létrejöttével összesen 400 millió dollárt keresett volna.

16. A trilógia teljes bevétele közel 3 milliárd dollár.

17. A 60-as években a Beatles is meg szerette volna filmesíteni Gyűrűk Urát, azonban ezt az író megakadályozta.

18. Christopher Lee -aki Szarumánt alakította- volt az egyetlen a színészek közül aki találkozott élőben Tolkiennel. Találkozásuk teljesen véletlen volt, ugyanis egy bárban futottak össze. Az író neki szánta Gandalf szerepét, de a stúdió máshogy gondolta. Amikor évekkel később megtudta, hogy más fogja játszani, elmondása szerint felért egy hátba szúrással.

19. Tolkien szerint a trilógia igazi főhőse nem Frodó, hanem Samu.

20. A helm-szurdoki csata felvétele 4 hónapot vett igénybe és csak éjszaka forgatták.

21. A film harci koreográfusa szerint az Aragornt alakító Viggo Mortensen volt a legjobb tanítványa.

22. Az Aragornt játszó színésznek több megpróbáltatással is szembe kellett néznie a forgatások alatt. Eltörte 2 lábujját, máskor pedig fogorvoshoz kellett szállítani egy elrontott harci jelenet után. A törött lábujjakat egyébként egy ork sisakja okozta, ami Mortensen játékába (ordításába)  is belejátszhatott. A rendező szerint ez még hitelesebb alakítást eredményezett.

23. A rendező, Peter Jackson többször is feltűnik kisebb cameo szerepekben a film folyamán, ahogy a kislánya is.

24. A film egyik jelenetében, mikor Gandalf megérkezik Szarumánhoz Vasudvardba, szinkron hiba hallható. Az idézet így hangzik: “Füst száll felfelé a Végzet hegyéből, késő estére jár és szürke Gandalf Vasudvardba lovagol”. – a filmben azonban nappal van.

25. A filmben szerepel magyar származású színész is, méghozzá Celeborn szerepében Marton Csokas. kép

Egyéb érdekességek

26. Aragorn númenori vérének köszönhetően A Gyűrűk Ura eseményei közben több, mint 80 éves volt. Több néven is ismerték: Estel (Remény: utalva arra, hogy ő örökli a trónt), Vándor, illetve miután elfoglalta a trónt Elessar Telcontar-nak hívták, ami Tündekő Vándort jelent.

27. Középfölde világában összesen öt mágus tevékenykedett. Az öt mágus egy többé-kevésbé hierarchikus rendet alkotott, ez az Istarok Rendje (Mágusok Rendje). Minden mágusnak megvan a maga sajátos hatalma és ereje, melyet egy-egy szín jelképez. A Rend fejének színe fehér.

28. A mágusok (köztük Szürke Gandalf is) valójában nem emberek, hanem szellemi lények, halhatatlanok. Öregember formájában küldték őket nyugatról Középföldére, hogy el tudjanak vegyülni, és segítsék a népeket a Szauron elleni harcban. Földi testük azonban sebezhető.

29. Sokszor megkapják a készítők a kritikát, miszerint Legolas akrobatikus képessége túlzó. Pedig a tündék valóban rendelkeznek efféle különleges képességekkel, többek között immúnisak a betegségekre, nem fáznak, nem alszanak, kiváló a szemük és a hallásuk, illetve a gravitáció is másként hat rájuk. A képen jól látható, hogy ő még a hóba se süllyed bele.

30. A film végén látható az a jelenet, amikor Frodóék elhajóznak. Nos, ez történelmi jelentőségű a mű világában, ugyanis Bilbóval ők az első hobbitok, akik abban a kegyben részesültek, hogy életüket a halhatatlanok földjén éljék le. Ezt a jutalmat később Gimli is -mint első törp- megkapja cserébe azért, amiért segítette elpusztítani az Egy Gyűrűt. Természetesen jó barátja Legolas is vele tart.

Végezetül két videó, az egyik Gandalf megformálójától, aki híressé tette Tolkien regényének egy mondatát, illetve egy troll mű.

 

Láttad A Gyűrűk Urát?

Igen, imádom
Nem, hidegen hagy
Nem, de a paródiát igen
#barinap
További cikkek
Top