BGE
2019. 01. 17. - Koleszár Emese

2019 kerek évfordulói

 

2018 mindenki számára sok emléket és élményt hozott, melyre szívesen gondolna vissza az ember, de ideje az új évre fókuszálni. 2019 biztosan sokak számára különleges év lesz, jobb, mint az előző vagy akár bármelyik eddigi. Mielőtt még elkezdődnének a dolgos hétköznapok, tekintsük meg, hogy milyen jeles dolgok/események ünnepelnek kerek évfordulót 2019-ben, hiszen ezzel egyszerre nosztalgiázunk és előre is tekintünk. Tehát kiválasztottunk pár dolgot, lássuk ezeket a teljesség igénye nélkül.

Kezdjük a felsorolást pár híres filmmel.

Harry Potter és a félvér herceg

A sokak által kedvelt Harry Potter filmek 6. része idén 10 éves lesz. A fiú és Albus Dumbledore feltárják Voldemort múltját, hogy mindent megtudjanak a Sötét Nagyúr horcruxairól. Eközben Harry, az új bájitaltan-tanár, Horatius Lumpsluck figyelmének központjába is kerül, mivel bájitaltan könyvének előző tulajdonosa, a rejtélyes Félvér Herceg tanácsokkal látta el őt, aminek köszönhetően a professzor Harry-t az egyik legtehetségesebb tanítványának tartja.

Múmia

A múmia című film egy tipikus kalandfilm, amit valószínűleg mindenki látott már élete során, 20 évvel ezelőtt került a filmvászonra. Néhány elszánt kincsvadász akaratuk ellenére kiszabadítja Imoteph főpap szellemét, ezzel szörnyű átkot szórva az emberiségre.

Csillagok háborúja

Csillagok háborúja IV: Egy új remény, az eredeti trilógia első részét 40 éve játszották először hazánkban. Egy örök klasszikus, amely kortalanságnak örvend és még sokáig töretlen népszerűségben lesz szerencséje.

Ismert emberek

Kazinczy Ferenc

Sokunk érettségi tételében szerepelt a híres magyar költő, író és nyelvújító, aki idén töltené születése 260. évfordulóját. Egyértelműen rengeteget tett a magyar nyelvért, ezúton emlékezzünk most rá.

Charles Darwin

210 éve született az evolúcióelmélet kidolgozója, már biztosan mindenki hallott róla, illetve a nevét viselő “kitüntetés”, amelyet azoknak az embereknek ítélhetnek meg, akik valami különösen buta módszerrel próbáltak valamit elérni, ami sajnos az életükbe került.

Carlo Pedersoli 

Ismertebb nevén Bud Spencer, az olasz származású úszó és színész idén lenne 90 éves. A Piedone filmekből, valamint a Terence Hill-el való közös munkásságukról ismerhetjük. Az eladhatóság kedvéért választott művésznevet, a “Bud” kedvenc sör márkájára, a “Spencer” pedig kedvenc színészére utal. Magyarországon a halála óta is egyre növekszik a személyi kultusza, már szobrot is kapott Budapesten, amit a rajongók megtekinthetnek, ezáltal is emlékezve példaképükre.

Érdekesebb események

Talán már páran láttatok 50 filléres érmét, aminek 20 évvel ezelőtti kivonásával lezárult a fillér korszaka. Számlákon és csekkeken a mai napig láthatunk filléres kerekítést, de a mindennapi életben már nem használjuk.

“Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Ezzel az ismert mondattal lépett az első ember, Neil Armstrong a Holdra 50 évvel ezelőtt.

A berlini fal leomlása alapjaiban változtatta meg az akkori világképet, a történtek előtt elképzelhetetlen volt, hogy mindez valaha be fog következni. Maga az esemény az akkori Európát, így köztük Magyarországot is gyökeresen megváltoztatta, átformálta. Innentől számít a modern, ma is ismert Európa létrejötte. Mindez idén ünnepli a 30. éves jubileumát, ami miatt jelentős megemlékezések lesznek Németországban.

Tehát összességében elmondható, hogy a 2019-es év is egy mozgalmas év lesz, szeretnénk ismét Mindenkinek  boldog új esztendőt és sok kitartást kívánni a kitűzött célok eléréséhez.

További cikkek
Top