BGF
2014. 11. 18. - gyorik agi

20-ra lapot! IV. – American School Bus

Aktuális cikksorozatunkban olyan fiatalokkal készítünk interjúkat, akik huszonévesen is mertek kockáztatni. Saját ötleteik alapján kezdték, most pedig egy sikeres vállalkozással a hátuk mögött osztanak meg néhány “műhelytitkot”. Az interjúsorozat utolsó részében ismerjetek meg egy olyan BGF-es hallgatót Szimics Ádámot –, aki sok kaland és nehézség után sem adta fel törekvéseit.

Honnan jött az ötlet az amerikai iskolabusz-étteremhez?

Ez nem egy egyszerű kérdés, azt hiszem. Üzlettársammal, Simon Zolival már ezt megelőzően is volt egy vállalkozásötletünk: hagyományos, magyar ételeket árultunk volna, gyorséttermi verzióban, ehhez kerestük a megfelelő helyet. Már itt felmerültek komoly problémák, mert ebben az időben jöttek létre a nemzeti dohányboltok is, így nem nagyon találtunk bérelhető üzlethelyiséget, ha valamelyik mégis felkeltette volna az érdeklődésünket, általában túl drágának bizonyult. A Bartók Béla úton volt egy megfelelőnek tűnő hely, de végül bizonytalanok voltunk a bérlésében. Folyamatosan jöttek a nem várt költségek, mint a kéményépítés a szagok elvezetésére, ami körülbelül egymillió forintot jelentett, és mivel csak bérelni akartunk egy helyet, ráadásul az üzlet beindulása is kérdéses volt, nem érte meg egy ilyenre beruházni, amit otthagytunk volna a tulajdonosnak. Jött egy ötlet, hogy olyan dolgot kellene csinálni, ami csak a sajátunk, és a miénk is marad. Először nagy általánosságban lakókocsikban gondolkoztunk, később egy tipikus, krómszínű amerikai lakókocsiban. Felvetődött, mi lenne, ha amerikai iskolabuszt alakítanánk át étteremmé, ahol igazi amerikai/dél-amerikai ételeket szolgálnánk fel. Az elképzelés megvalósítása akkor kezdődött el, amikor több baráttól is pozitív visszajelzést kaptunk.

10521174_868016416555108_5702990440752187691_n

Hogy sikerült beszereznetek egy ilyen járművet?

Tavaly júliusban kezdtünk utánajárni, hogy mennyibe kerül, és hol lehet beszerezni egy ilyen buszt. Itthon találtunk egyet, amit 8 millió forintért árultak, az interneten rákeresve azonban kiderült, hogy ez Amerikában 2 millió forint körül mozog, úgy gondoltuk, jobban megérné inkább behozatni. Szállítmányozó cégek után kezdünk el kutatni, viszont sajnos megint nem jártunk sikerrel: több hasznot húztak volna le, mint amennyit az nekünk megért. Arra jutottunk, hogy magunknak kell megoldani a szállítás lebonyolítását. Repülőjegyet vettem Miamiba, és amikor kimentem, arról szólt minden napom, hogy jártam a városokat eladó iskolabusz és szállítmányozó cég után. Egész Floridát bejártam. Mivel azon a részen, ahol vándoroltam, az emberek nagy része spanyolajkú, az angol csak a második nyelvük, így nem mindig volt könnyű dolgom.

A buszt két hét alatt találtam meg, igaz, a szerencsén is múlott. Egy szomszédos város általános iskolájának volt egy eladó darabja, amit 1500 $-ért vettem meg. Szállítmányozó céget is találtam, akik harmadannyiért vitték el Amszterdamig, mintha magyar  vállalkozással hozattuk volna. Úgy intéztem, hogy a gépem és a hajó is egy időben érkezzen meg. Sajnos a számításaim nem jöttek be, a hajó több mint egy hetet késett. A busz megérkezése után jött a következő akadály: német ideiglenes rendszámot akartunk intézni, de amerikai járműre nem lehetett, így még egy hétvégét várni kellett, amíg postai úton megérkezett a magyar ideiglenes rendszám. Ha nem is könnyen, de végül csak eljutott a busz Balassagyarmatra, a “saját lábán”, egy bérelt csarnokba, ahol megkezdődhettek az átalakítási munkálatok.

bgz

Milyen átalakításokat végeztetek/végeztek rajta?

Ahhoz, hogy étteremként működhessen, be kellett szerelnünk víz- és szennyvíztartályt. Szükséges volt az áram és a gázrendszer kiépítése, engedélyeztetése is. Egyszóval teljes közművesítést kellett elvégezni. Mivel alacsony volt a busz belmagassága, levágtuk a tetejét, és 40 cm-t emeltünk rajta, ami miatt valószínűleg nem fogunk még egy ilyen busszal találkozni a vendéglátásban. A körülbelül 2 tonnás tetőt úgy kellett kiemelni, és aztán visszahelyezni a magasított vázszerkezetre, hogy egy millimétert sem mozdulhatott el. Ezután következett az ablakok megtervezése, kialakítása, a jármű stílusjegyeit megtartva. Elmondhatjuk, hogy a világon egyedülálló lett. Sajnos később motort is cserélnünk kellett benne, amit Hong Kongból rendeltünk. Közel egy évig dolgoztunk azon, hogy egy szinte teljesen új járművet építsünk az alapokra, most pedig, úgy néz ki, szerkezetileg készen van.

1622661_868016319888451_3185139520850265261_n

Hogyan építitek fel a designját?

Menet közben találjuk ki, viszont minden apró részletre igyekszünk odafigyelni, ami eléggé megnehezíti a dolgunkat. Jelenleg aktuális kérdés a benti ülések gyártása, hogy milyen legyen a varrásuk, a színük, az árnyalatuk. Sokat segít az arculati tervekben Kósa Tomi barátom, aki most a MOME-ra jár. Igyekszünk olyan designt létrehozni, ami illeszkedik mindenhez. A busz belső terének elrendezését sem volt könnyű kitalálni, ötvöznünk kellett a praktikumot a design-nal. Célunk volt, hogy a konyharész aránylag kis helyen is elférjen, hogy minél nagyobb legyen a vendégtér. Tervezzük, hogy kinti rész kialakítására is legyen lehetőség, ebben egy enteriőrtervező segít nekünk.

10552383_686584298089812_8562943754989667781_n

Milyen amerikai ételekben, italokban gondolkodtatok?

Nem csak a designban szeretnénk, hogy minden tökéletes legyen, hanem az ételekben is a prémium minőségre törekszünk. Elsősorban burgert és tortillát fogunk árusítani, de italokban is inkább a különlegességet próbáljuk majd elhozni. Hogy pár példát említsek: lesz levendula-fröccs, Root Beer, ami egy igazi amerikai gyömbéres üdítő, Dr. Pepper, de persze a hagyományos üdítőkből is fog kerülni a polcra.

Tavasszal szeretnétek nyitni. Hol lesztek megtalálhatóak?

Korai még erről beszélni. Tervezzük, hogy fesztiválokon jelenünk meg, de elsősorban budapesti helyszínekben gondolkodunk. A Facebook oldalunkon közzéteszünk minden fontos momentumot, így aki elsőként szeretne nálunk ebédelni, annak mindenképpen érdemes lájkolni minket!

A School Bus Burger & Tortilla étterem folyamatos alakulását itt tudjátok szemmel kísérni

10433796_868006903222726_906725037660034512_n

Hol látnád legszívesebben a "mozgó" éttermet?

Blaha Lujza tér környékén
Deák Ferenc tér környékén
Eiffel tér környékén
Batthyány tér környékén

További cikkek
Top