Közérdekű
2014. 10. 09. - gyorik agi

20-ra lapot! II.- Gangel Gergely és az Allround Shapes

Aktuális cikksorozatunkban olyan fiatalokkal készítünk interjúkat, akik huszonévesen is mertek kockáztatni. Saját ötleteik alapján kezdték, most pedig egy sikeres vállalkozással a hátuk mögött osztanak meg néhány “műhelytitkot”. A sorozat második epizódjában olvashatunk Gangel Gergely önmegvalósítása érdekében tett lépéseiről és az ahhoz tartozó nehézségekről.

Hol dolgoztál azelőtt, hogy elindítottad saját vállalkozásod?

A jelenlegi vállalkozásom előtt két helyen dolgoztam. Társtulajdonosként, valamint ügyvezetőként becsatlakoztam egy számítástechnikai termékeket forgalmazó cégbe, ahol körülbelül egy évet töltöttem, majd egy grafikai stúdióhoz mentem, náluk projektvezetőként dolgoztam fél évig. A két munka és az ott betöltött poszt rengeteget segített abban, hogy kipróbáljam és megismerjem magam mint vállalkozó, hogy szembesüljek az előnyeimmel és hátrányaimmal egyaránt. Nagyon intenzív időszak volt és rengeteg tapasztalatot sikerült szereznem, melyek most nagy hasznomra válnak és segítenek abban, hogy jobb döntéseket hozzak. Ennek ellenére most is rengeteget hibázok és tanulok, de ezt nem érzem kudarcnak. Ebből lehet tapasztalatot gyűjteni és fejlődni, ami szerintem egy vállalkozónak rendkívül fontos a pályája során.

ars_ujweb_fb

Miért határoztál úgy, hogy önállósodsz?

Nem töltöttem sok időt se iskolában, se munkahelyen. Egy közgazdasági gimnáziumban tettem le az érettségit, majd egy OKJ-s szakképzőn tanultam grafikát, amit nem fejeztem be. Eléggé szabad szellemű ember vagyok, nem bírom a korlátokat. Ha visszagondolok, már fiatalkoromban sem tudtam elképzelni, hogy mit és hogyan fogok majd dolgozni, ami sokáig nagyon frusztrált és aggasztott. Mindig nagy volt bennem a megfelelési kényszer és otthon is sokat vártak el tőlem.

A középiskola után tudtam csak elkezdeni ebből kitörni és a saját fejemet követni, így kezdtem el a rajz és a grafika iránt is érdeklődni és ezen a területen továbbtanulni. Akkoriban ebben leltem a legtöbb örömömet és sikeremet. Volt egy másik elfoglaltságom is: állandóan üzleteltem. Középiskolában videojátékokkal, aztán iPoddal és egyéb olyan dolgokkal, amik érdekeltek vagy vágytam rájuk. Az ilyen jellegű holmikat ritkán nyomták a szüleim a kezembe, úgyhogy megtanultam megszerezni magamnak, amire úgy éreztem, szükségem van. Persze némi segítséget mindig kaptam hozzá. Az OKJ-s tanulmányaim alatt olyan szintre fejlődött az üzleti tevékenységem, hogy gyakorlatilag havi fix keresetem volt belőle. Mivel a grafikában akkor még nem láttam sok pénzszerzési lehetőséget, ez meg csuklóból ment, némi hezitálás után úgy döntöttem ebből csinálok vállalkozást, és háttérbe szorítom a rajzot. Viszonylag gyorsan sikerült összehoznom. Pár hónap után már jóval a hazai átlagfizetés fölött kerestem. Ez rengeteg önbizalmat adott és lehetőséget, hogy önálló életet kezdjek.

Szépen működött és fejlődött is a dolog, majd egy nem várt esemény után úgy döntöttem nem folytatom tovább. Ez elég nagy pofon volt akkor és még most sem sikerült teljesen felállni. A vállalkozó kedvem mindenesetre megmaradt, sikerült is egy kis tartalékot felhalmoznom. Adódott egy lehetőség, hogy egy grafikai stúdiónál dolgozhatnék vezető beosztásban, amibe persze bele is vágtam, ugyanis új vállalkozási lehetőség nem volt kilátásban, pénzt kellett keresni, ráadásul a szakmámba vágott, végre grafikai témában dolgozhattam, viszont nagy felelősség terhelt és mindennel el kellett számolnom a főnökömnek. Ettől függetlenül nem panaszkodtam, sok dolgot tanultam, fix fizetésem volt és viszonylag rugalmas időbeosztásom.

Ahogy teltek a hónapok ez kezdett kevés lenni. Nem igazán találtam benne kreativitást és önmegvalósítási lehetőséget, másrészt nagyon sok minden nem úgy működött vezetési szinten, ahogy szerintem kellett volna, ez pedig sokszor rajtam csattant, vagy én idegeskedtem miatta, a döntéshozásaim pedig a projektekre voltak korlátozva, szóval nem tehettem semmit. Úgy gondoltam, ha saját grafikai stúdióm lenne, akkor is ugyanezt csinálnám, de a saját elképzeléseim és szabályaim szerint. Nekem ez nagyon fontos, így fél év után felmondtam és elhatároztam, hogy megcsinálom a saját grafikai műhelyem. Most ezen dolgozok.

Mi motivált vagy motivál, hogy a nehézségek ellenére is folytasd, amit elkezdtél?

Elsősorban az önmegvalósítás, a kreativitásom kiélése és a szakmai siker kivívása, illetve az, hogy az ügyfeleim, akiket kiszolgálok, elégedettek legyenek. Nagyon zavar, hogy rengeteg helyen át akarják vágni az embereket. Nem tudom, hogy ez itthon van csak így, vagy külföldön is, de általános, hétköznapi problémának látom. Ezen kívül ott van a saját egzisztenciám kialakítása és persze a pénz. Fontosnak tartom ezt is, hiszen pénzből lehet csak megélni és sok pénzből pedig jóval könnyebb.

ars_kiasrc_mockup2_zsuzsmuvek

Milyen nehézségek merülnek fel? Hogyan birkózol meg velük?

Nagy nehézség a korom, sokszor emiatt nem vesznek komolyan. Aztán a pénz, mivel sajnos nincs több milliós tőkém, amivel indulhatnék és fedezhetném a vállalkozásomat. A felelősség és a munkába fektetett idő is megterhelő, ezek miatt sok minden háttérbe szorul, sokszor önmagam is. Nem mondom, hogy mindegyikkel meg tudok birkózni, de minden nap törekszem rá, hogy leküzdjem a nehézségeimet és harmóniába kerüljek önmagammal, hogy nyerjek egy kis szabadidőt, hogy foglalkozhassak azokkal, akik számomra kedvesek. Igyekszem minél többet tanulni, olvasni és informálódni. Folyamatosan bővítem a tudásom minden irányban és fejlesztem a képességeimet. A hibákból tanulok, próbálok tapasztalatot gyűjteni, ami úgy gondolom megfizethetetlen, és a valós hétköznapokon kívül sehol nem tanítják.

Kapsz valakitől támogatást?

Elsősorban a szüleim igyekeznek segíteni anyagilag, bár mindig csak addig és annyit fogadok el, amennyit feltétlenül szükséges. Ezen kívül amit a vállalkozásból profitálok, annak a nagy részét vissza is forgatom rögtön, hogy minél kevesebb anyagi jellegű támogatásra szoruljak. Szeretem saját magam megteremteni, amire szükségem van. Persze ezen kívül akadnak vészmegoldások is, de szerencsére még egyszer sem kellett ilyet igénybe vennem. Érzelmileg a barátnőm az első számú támogatóm, ezen felül az üzlettársak, barátok, családtagok drukkolnak és biztatnak minden nap, ami nagyon sokat segít.

interju_kep2

Mi a célod ezzel a vállalkozással? 

A célom elsősorban az, hogy megvalósítsam önmagam és kiéljem a kreatív énem. Üzleti lehetőségek adódnak bőven, amikben lehetne potenciál és pénzszerzési lehetőség, de ilyen szempontból válogatós vagyok.

Igyekszem hű maradni az elképzeléseimhez. A hosszú távú tervem az, hogy olyan ügyfeleknek dolgozhassak, akik vevők a minőségre és tisztában vannak a kreatív szolgáltatások által létrehozott dolgok értékével. Én bízom benne, hogy ez itthon is megvalósítható. A másik, amit szeretnék elérni és kivívni az a szakmai elismerés és a siker. Nyilván a kettő össze is függ valamennyire és hatványozhatja is egymást. Korában már említettem, hogy nem szeretem, ha csőbe húzzák az embereket, amit vállalkozásom során első számú elvként kezelek. Nagyon sok helyen azt látom és szinte minden nap találkozok olyan vállalkozásokkal, ahol a céget vagy a tulajt a mindennapi profiton kívül nem igazán érdekli, hogy az ügyfele hogyan távozik tőle.

Néhány kivételt leszámítva nem látom azt, hogy a cégek vállalnák a felelősséget a termékük vagy szolgáltatásuk iránt. Mivel ez engem nagyon zavar, mindig is nagy hangsúlyt fektettem az ügyfélközpontúságra. Van, hogy ezért többet kell dolgoznom, vagy anyagilag rosszabbul jövök ki, de végül beigazolódik, hogy ha elégedettek az ügyfeleim, azzal csak jól járhatok. Szóval ahelyett, hogy csatlakoznék az itthoni sztenderdhez, inkább a másik tábor oldalára állok. És hogy hogy teszem mindezt?

Magára a szolgáltatásra, amit nyújtunk, alapból négy különböző garanciát biztosítunk, mely egyedülálló az egész hazai kreatív piacon. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektetünk az ügyféllel való kommunikációra. Nálunk nem kell több napot várni egy e-mail-re vagy árajánlatra. Igyekszünk pár órán belül reagálni mindenre.

Munkáinkat tekintve inkább nemzetközi irányokba próbálunk húzni és fejlődni, valamint ennek megfelelő minőségű szolgáltatást kínálni, mely az itthoni vállalkozásoknak nagy előnyt jelenthet a piacon való érvényesülésben. Továbbá fontos még megemlíteni, hogy rengeteg problémára tudunk megoldást kínálni kiegészítő szolgáltatásként, legyen szó online marketingről, nyomdai kivitelezésről, webfejlesztésről vagy esetleg márkaépítésről. Ami ebben lényeges, hogy ezeket nem házon belül hegesztjük egy-két emberrel, hanem profi, kifejezetten az adott feladatra szakosodott partnereinkkel kooperálva végezzük el. Így garantált a sikeres és minőségi eredmény, és lehetővé válik, hogy mi is maximálisan arra koncentrálhassunk, amiben a legjobbak vagyunk, anélkül, hogy nemet kéne mondanunk egy-egy speciálisabb kérésnek.

SAMSUNG CSC

Facebook oldala

Weboldala

Ha belekezdhetnél egy saját vállalkozásba, milyen területen tennéd?

Pénzügyi
Marketing
Informatikai
Kommunikációs
Nyitnék egy oroszlán farmot

További cikkek
Top