Közérdekű
2014. 10. 02. - gyorik agi

20-ra lapot! I. – Náray E. Tamás és az Ahoy!


Aktuális cikksorozatunkban olyan fiatalokkal készítünk interjúkat, akik huszonévesen is mertek kockáztatni. Saját ötleteik alapján, sikeres vállalkozással a hátuk mögött osztanak meg néhány “műhelytitkot”. Első körben Náray E. Tamás avatott be minket történetébe.

Mit jelent az Ahoy?

A régi, angol tengerészetből jön, az „a hoy”, egy csónak a láthatáron, köszöntésként használták egymás között a matrózok. Mint utólag kiderült, csehszlovákul is egy köszönési forma, ami annyit tesz: „szia” vagy „hello”. Számomra is hasonlót jelent. Pontosabban egy nyitott köszöntést az életre, hogy minden rendben van. Ugye az Ahoy, egy limonádé és csokoládé bár, Pest szívében és célom, hogy egy laza és fiatalos légkört teremtsek mindenki számára, aki ide betér.

Mondtad, hogy régi álmod volt létrehozni egy ilyen helyet. Hogyan tudtad megvalósítani?

Ez a hely korábban egy jó barátomé volt, aki szintén hasonló kávézóként üzemeltette, viszont más célokat tűzött ki maga elé, így kapva az alkalmon átvettem tőle az üzletet. Az egész váratlanul és gyorsan hullott az ölembe. Nem sok időm volt átgondolni, kevesebb, mint két hét alatt kellett döntenem, hogy folytatom-e, amit a barátom elkezdett vagy sem.

Azt látom, hogy lassan kezd népszerűvé válni az Ahoy. Gondolom, minden figyelmedet most az üzletre irányítod, főleg, hogy sok újítást is behoztál. Hogyan tudsz így a tanulmányaidra is koncentrálni?

Egy évig tanultam kommunikációt a Corvinuson, de nem igazán tetszett. Közben már dolgoztam grafikai és design területen. Weblapfejlesztéssel foglalkoztam, egy saját magam alapította cégben, ahol hatan dolgoztunk együtt. Ez a tapasztalat sokat segített a későbbiekben, amikor elkezdtem a kávézót felépíteni. Azt ugye tudni kell, hogy a gimnáziumot művészeti iskolában végeztem. Az Ahoy itallapját is például én terveztem. De a Bár logóját és a falakon látható posztereket kedves barátom, Turai Barna, tervezte, készítette. Közben félbehagytam a tanulmányaimat, végül Gazdálkodás Menedzsment szakon fejeztem be. Igaz, még van néhány tantárgyam és hátra van a szakdolgozat megírása is, de már a végső lépéseknél tartok. Még nem tudom idén visszamegyek-e, hogy befejezzem, de most nem egy prioritás az egyetem számomra.  Nem azért, mert olyan nagy sikerem lenne az Ahoy-jal, csak úgy érzem az eddigi boldogulásomhoz magára a papírra nem kimondottan volt szükségem. Amit megtanultam az egyetemen, úgy érzem hasznosítani tudom már most is az életemben. Mindenképpen hasznos volt, hogy ott tanulhattam. De amíg nem érzem túl nagy szükségét, addig nem gondolom, hogy sürgetni fogom a diploma megszerzését.

10401420_1505988712956546_7171280871894970288_n (1)

 

Milyen kihívásokkal kell szembenézned és hogyan oldod meg?

Ma Magyarországon nem könnyű vállalkozást indítani. De ugye minden kezdet nehéz és nyilvánvalóan az ember nem tudja, a hely be fog-e futni vagy sem és van egy pénzügyi kerete is, amivel kalkulálnia kell. Ezen kívül folyamatos küzdelem folyik azért is, hogy a kávézóban elromlott dolgok megjavításra kerüljenek vagy a hiányt pótolni lehessen és sajnos ez a lista folyamatosan csak bővül, ha ki is húzhatok valamit jön a helyére egy másik megoldandó probléma. Mint például szeretnék egy nagyobb menüt kiírni a falra, jó lenne az itallapot is frissíteni. Tűnhetnek apró dolgoknak is, de ezekből van általában a legtöbb. Az ember fél a kudarctól. Én igyekszem hitben látni ezt a dolgot, próbálok előre nézni és nem aggódni sokat.

10615436_1562158724006211_7230627544884503107_n

Milyen eszközöket használsz, hogy bővüljön a látogatottsága az Ahoynak?

Talán az első és legszerencsésebb dolog, a „We love Budapest” volt. Ők találtak meg minket. Igazából csak egy top listán voltunk, nem is rólunk szólt az egész cikk, mégis ez sokat segített a Facebook és Instagram ismeretségünkön is. De alapvetően szájhagyomány útján terjed az Ahoy, mondhatnám azt is, ez a stratégiánk. A jó minőségű ital, a jó kiszolgálás és szolgáltatás a legjobb marketing eszköz. Az internetes oldalakon pedig ezt a jó hírt igyekszünk erősíteni.

10534587_1522430891312328_3943036506908102974_n

Mi a története a limonádé és csokoládé specialitásotoknak?

Őszintén szólva sosem dolgoztam vendéglátásban, de mindig is nagyon érdekelt és szerettem, szeretek a konyhában sürögni-forogni. Ettől függetlenül a limonádé és a forró/jeges csokoládé az előző tulajdonos receptjei alapján készül. Az ő jóvoltából használhatjuk a mai napig is. De a sütemény már saját fejlesztés, és azért alakítottunk az itallap felhozatalon is.

10501990_1525022354386515_6472901290146924599_n

Mik a jövőbeni terveid?

Mivel több egyetem is található a közelben, és véleményem szerint a hely kimondottan alkalmas tanulásra is, így téli terveim között szerepel, hogy hosszabb lesz a nyitva tartásunk, és már korán reggel is lehetőség lesz betérni akár egy kávéra. Tervezzük, hogy legyen nyomtatónk, telefontöltőink, kávébérlet, amivel előre meg lehet venni bizonyos mennyiségű kávét, ezáltal kedvezményesebben is lehet majd hozzá jutni.

Kitől kaptál támogatást vagy kinek/kiknek köszönöd, hogy létrejöhetett az Ahoy limonádé és csokoládé bár?

Nagyon sok segítséget kaptam, talán az egyik legnagyobb élményem, hogy nem is gondoltam volna, hogy ennyi barátom van, akik segítenek. A barátságomat is egy teljesen új oldalról fedeztem fel. Ha csak visszagondolok a kávézó átalakítására, a parketta felcsiszolásához kellett hívnom mesterembert, minden mást a barátimmal együtt, közösen terveztünk és csináltunk meg. Visszatérvén a tengerészethez: az embernek igyekeznie kell, hogy jól kormányozza a hajót, de a szelet egy külső hatás irányítja. Sok olyan szerencse ért, amit nem tudok a véletlennek tulajdonítani. Mint például, hogy megtalált minket a We love Budapest. Sokszor volt, hogy nehézségekbe ütköztem, de akkor olyan emberekkel hozott össze a sors, akik szívesen segítettek a problémám megoldásában. Mind ezek tudatában hiszem, hogy a vitorlámba kapott szelet Isten adta.

10414625_1522927127929371_8075074097613733453_n

“Nem léteznek rácsok, a gondolat a rabság.
Légy nyitott a világra, mert szemen szúr a vakság!”

Tegyük fel: Zsebben a diplomád! Hogyan tovább?

Igyekszem elhelyezkedni egy multinál
Fogalmam sincs, sodródom
Beállok villanyt szerelni Mucsiékhoz
Csakis a saját vállalkozás, nem gürizek másért
További cikkek
Top