BGF
2014. 05. 22. - cseni

10 pozíció, ahol tárt karokkal várnak külkeresként

 

A szakmai gyakorlat gondolata már nem csak, hogy foglalkoztat minket, de lassacskán testközelből is megtapasztalhatjuk, mi fán terem a Külkeren megszerzett tudás hasznosítása a gyakorlatban.

Nálunk, a Külkeren négy alapszak kínál gazdasági valamint társadalomtudományi képzést, valamint ezekkel járó, remélhetőleg értékes diplomát. A gazdasági szférában elhelyezkedni kívánók a nemzetközi gazdálkodás és a kereskedelem marketing alapszakok közül választhatnak. Előbbi angol, valamint francia nyelven is indul, a “kermark” idegen nyelvű oktatása pedig a KVIK-en folyik. A kommunikáció és médiatudomány elnevezéssel bíró szak a társadalomtudományok sokszínű világába vezet be, akárcsak a nemzetközi tanulmányok alapszak.

Valószínűleg nincs szükség mélyrehatóbban bemutatni a fentebb említett Külkeres szakokat, hisz ha már szakmai gyakorlat előtt állsz, jó eséllyel megtapasztaltad annak minden szépségét és buktatóját. Kommédiásoknak és nemzetközi tanulmányosoknak belső szakmai gyakorlat teljesítése kötelező a 4. félév után, NG-n és kermarkon jobb esetben a 6. félév végeztével lehet belépni a nagybetűs ÉLET munkaerőpiacára.

Art Cinemagraph animated GIF

A szakmai gyakorlat menetéről, a legfontosabb tudnivalókról itt tájékozódhatsz!

Az alábbiakban összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szakmai gyakorlati helyet, ahová külkeresként jó eséllyel bekerülhetsz. Járj nyitott szemmel és ragadd meg a lehetőségeket minél hamarabb, például ezeken a helyeken:

1. Controlling

Bár sokunk szívébe nem lopta be magát a kontrolling tantárgy, azért ne higgyük, hogy egy életre megfeledkezhetünk róla. Ugyanis a pénzügyi szféra egyik meghatározó ágazatáról van szó, amely komoly szakmai ismereteket és felkészülést igényel… itt jönnek képbe a BGF-esek! Noha nem a PSZF-ről csöppenünk a munkaerőpiacra, de –kellő önszorgalommal- nálunk is komoly pénzügyi-számviteli tudást sajátítanak el NG-s hallgatóink. Így –gyaníthatóan- nem okozhat gondot számukra hazai és nemzetközi vállalatoknál a pénzügyi információs rendszerek kezelése és ellenőrzése, a pénzügyi műveletek rendszeres és ad hoc riportálása és minden, ami a vezetői (pénzügyi) döntések elősegítéséhez kell! Felelősségteljes melónak hangzik, ugye?

2. HR

Nincs emberi erőforrás szakunk, de van annál több kiváló HR-es öregdiákunk! Hogy lehet ez? A tanszék felkészült és lelkes oktatóinak köszönhetően a human resources világában is megtalálhatjuk önmagunkat, ráadásul korunk egyik legjövedelmezőbb és legkeresettebb szakmájaként jegyezhetjük a ,,fejvadász” bizniszt. Ha érzel magadban affinitást munkaerő toborzás területén és úgy érzed, hogy nem csak állásinterjúkat, de nagyobb volumenű céges rendezvényeket is képes vagy megszervezni, szívesen vagy a személyzet szócsöve és a vezetők döntés-előkészítő asszisztense, de nem ijedsz meg olyan kifejezésektől sem, hogy SAP vagy projektmunka, akkor valószínűleg HR-esnek teremtett az Isten is!

3. Logisztika

Raktározás, szállítmányozás, tárgyalás a beszállítókkal, fuvarlevelek, riportok készítése… nem hangzik túl csábítóan, ám ennél jóval több izgalmat rejt egy logisztikus gyakornok élete. Egy igen kemény, ám annál jövedelmezőbb területről van szó, amelyre a Külker népszerű logisztikai szakiránya kellőképp fel is készít. A bejövő és kimenő áru nyomon követésén túl a későbbiekben mennyiségi- és árajánlatokat is készíthetsz, s munkáddal nem csak a saját részleged, hanem a vállalat többi szegmensének válláról is nagy terhet veszel majd le.

4. Online marketing

A web 2.0 megszületésével robbanásszerű változások mentek végbe a kommunikációban. A digitális forradalom megköveteli számos új eszköz használatát is, így az integrált kommunikáció részeként egyre nagyobb és nagyobb szerepe van az online marketingnek. A szakma szépsége a kreativitásban, az egyéni ötletekben és az önálló projektekben rejlik. Az internet nyújtotta lehetőségek, főként a közösségi média ma már egy hatalmas fegyver a vállalatok kezében, azonban a Facebook világa nem csak a folyamatos innovációk miatt igényel szakmai tudást. A marketingkommunikáció szakirányon betekintést lehet nyerni az online kampányok lebonyolításába, grafikus-marketinges beállítottsággal és kellő önképzéssel pedig bárki elmélyülhet a szakma nyújtotta izgalmakban!

Cubicle Monitor animated GIF

 5. PR

Píár…nem, péer! A jobb érzésű Külkeres nevén nevezi a dolgokat és nem dobálózik angol kifejezésekkel, noha ízlés kérdése, hogy ki minek hívja röviden a public relations-t. Nálunk szakirány is született a szakma elsajátítására, de marketingesként is bátran bevállalhatsz egy pörgős PR karriert. Ha úgy érzed, hogy a hírlevelek és sajtóanyagok szerkesztésen túl is van élet, valamint nem idegen a rendezvényszervezés és a CSR fogalma, akkor érdemes belekóstolnod a belső és külső PR minél több területébe. Itt is fontos a kreativitás, a jó kommunikációs készség (hisz a PR-es a kapocs a vállalat és a ,,nagyközönség” között), de az egyéni ötleteid is sikerre vihetnek a marketingstratégia kialakításában. Legyen szó ügynökségről, vagy multiról, a PR még mindig az egyik legfontosabb és legpozitívabb megítélésű BTL eszköz!

6. Projektmenedzsment

Projektek minden cég életében voltak, vannak és lesznek is. Általános megfogalmazás, de ebből is leszűrhető, hogy milyen súlyuk van a gazdasági szféra vállalatainak életében. A projektek minden egyes szakaszát menedzselni, irányítani és ellenőrizni kell. Ha határidő-érzékeny vagy –na jó, éjfél előtt max. 1 perccel már feltöltöd a házit- és kiváló beszélőkével áldottak meg odafentről, de a konfliktuskezeléssel sem állsz hadilábon -ezt a Külkeren elég jól meg lehet tanulni-, akkor valószínűleg bátran kacsintgathatsz egy projektmenedzseri pálya felé, ahol nyomon követheted egész projektek folyamatát és a koordinálás mellett bele is szólhatsz a tervezésbe, a megvalósításba, ráadásul jelentést is készíthetsz mindezekről a vezetőség és az ügyfelek részére (utóbbiak miatt különösen érdemes villogni a konfliktuskezelésben…)

cat animated GIF


7. Sales

Mondhatnánk, hogy a marketingeseké a világ, azonban az értékesítésben több rejlik egy egyszerű adatbázis-kezelésnél és a személyes illetve telefonos „rábeszélésnél”. A sales tervek és kampányok fejlesztése és végrehajtása mellett betekintést nyerhetsz a vállalat egész piacának működésébe, megismerheted a trendeket és ügyfeleidet, kapcsolatba léphetsz kereskedelmi láncokkal és nagy multikkal, valódi nemzetközi környezetbe csöppenve.

8. (Szak)diplomácia

Európa kapui megnyílnak előtted, ha a gazdaságdiplomácia szakterületén szeretnél elhelyezkedni, hisz a Külkeres NG képzés nemzetközi pályára (is) felkészíti a szakirányon végzetteket. Gyakorlatilag bármilyen nemzetközi intézménynél vagy hazai közigazgatási, önkormányzati és kulturális szervnél végezhetsz pénzügyi elemzői, HR-es, politikai és az EU-világgazdasággal és integrációval kapcsolatos munkát. Diplomataként változatos feladatok elé fognak állítani, viszont a sokrétű tevékenység megköveteli a felelősségteljes és igen csak rugalmas attitűdöt, ami -valljuk be- szintén nem nagy kihívás egy Külkeren edződött gyakornoknak.

Cheezburger animated GIF

9. Újságíró/riporter/hírszerkesztő

Nem elég írásban jól kommunikálnod, a kimondott szavak mesterének is kell lenned, ha a sajtó és a televízió, vagy a média bármely más szegmensében szeretnél gyakornokként tevékenykedni. Az angol nyelv itt is annyira alap, hogy szinte zárójelben kell csak megjegyeznünk, a kultúra iránti fogékonyság pedig alapvető követelmény minden újságíró és riporter padavan számára. A cikkírás, a műsorvezetés és a hírszerkesztés mellett számos sajtótájékoztatón és kommunikációs rendezvényen is részt vehetsz, olyan helyeken fordulhatsz meg, ahová csak az „elitnek” van bejárása és szemtanúja, sőt mi több, része lehetsz egy hírműsor vezető híreinek összeállításában, vagy a fárasztó munka után a lapzártát ünnepelheted valamelyik folyóiratnál. Izgalmasan hangzik, nemde?

10. És egy ráadás: Külföldi szakmai gyakorlat

Végül, de nem utolsó sorban listánk egy rendhagyó pontjaként rántsuk le a leplet egy fantasztikus lehetőségről, a külföldi szakmai gyakorlatról. A bevállalósabbak az Erasmuson felül megmérettethetik magukat a munka világában egy idegen országban is, természetesen egy tök idegen nyelven, ami a szakmai berkekben hatalmas kihívást jelent. Ezek tudatában minden tisztelet azoké, akik a határon túl próbálnak szerencsét Külkeres éveik méltó lezárásaként.

cat animated GIF

Kétféle módon is lehetséges külföldre jutni gyakornokként. Az egyik az Erasmus+ keretein belül történik, a másik az AIESEC diákszervezet segítségével.

Ha világot látnál vagy csak fejlesztenéd az amúgy is magabiztos nyelv- és szakmai tudásod, akkor kattints ide, vagy tudj meg többet az AIESEC-féle lehetőségekről itt!

További cikkek
Top