BGE
2018. 07. 25. - Kahy

10 ok, amiért jó Külkeresnek lenni

 

A Külkerre járni nem mindennapi dolog. Minden bizonnyal lehet találni szebbet, jobbat, és rosszabbat is, azonban most engedjétek meg, hogy 10 olyan dolgot soroljunk fel, ami miatt vétek lenne kihagyni a Külkeres életérzést.

A környezet

A Külkereskedelmi Kar épülete Mátyásföldön, a 16. kerületben található. Kellemes, nyugodt környezetben, madárcsicsergés és hűsítő árnyékot nyújtó fák között. Maga az épület ugyan nem egy építészeti remekmű, azonban van büfé, étterem, könyvtár, edzőterem, számtalan kólaautomata és miegymás. A közlekedés változatos, az Örs vezér teréről szinte bármivel hamar elérhető az iskola.

Diploma

Diplomát minden felsőoktatási intézményben lehet szerezni. Külkereset, azonban csak itt nálunk. Az eddigi visszajelzések alapján a munkáltatók kedvelik az itt végzett hallgatókat. Sokuk talál egyből számára megfelelő munkahelyet, miután legyűrte utolsó vizsgáit is és kézhez kapta méltó, keményborítású jutalmát. Akkor sem kell aggódni, hogyha végül rájössz, hiába lettél közgazdász, nem neked való ez a szakma. A Külkeren tanultak olyan ismert emberek is, mint például Gönczi Gábor, Kiss Ádám, vagy Fábián Juli. Így tehát nyugodt szívvel járhat ide az ember, tudván, a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Külföldi lehetőségek

Ha már Külker, joggal el lehet várni, hogy az iskolának jó kapcsolata legyen más, külföldi intézményekkel is. Ennek az elvárásnak pedig az iskola meg is tud felelni. Nagyon sok külföldi hallgató jár hozzánk, és iskolánkból is sokan jutnak ki tanulni. Legyen szó egy szemeszterről, vagy akár hosszabb távú projektről, nálunk megtalálod a neked legmegfelelőbbet. Ráadásul a diákszervezeteken keresztül nagyon sok segítséget is kapsz mindehhez. Nem kell egyedül tévelyegned a bürokrácia útvesztőjében, hiszen mindig lesz, aki tudja a megoldást aktuális kérdésedre. Van itt Erasmus, XchangeAiesec, ősztől mindegyikkel megismerkedhetsz.

Diákszervezetek

Az iskola egyik legnagyobb erőssége a rendkívül aktív hallgatói élet. A diákszervek a hallgatókért vannak. Nekik segítenek ügyeket intézni, boldogulni a tárgyakkal, vizsgákkal. Olyan előadókat hívnak, akiket máshol nem hallani, vagy csak tetemes összegekért. Bulikat, sport és egyéb eseményeket szerveznek, hogy ne csak egy ősztől tavaszig tartó „gimiutánzat” legyen az ittlét, hanem az előadások és gyakorlatok mellé beleférjen a szórakozás, az élet élvezése, csak úgy, hogy jól érezzük magunkat. Van írott és online sajtó, ahol az érdekes és aktuális témákról írt cikkektől kezdve, programajánlókon át, a vizsgaidőszakban életmentő jegyzeteket is megtalálsz. Ráadásul mindezek egy karnyújtásnyira tőled.

Gólyatábor

A hely, ahol megismered bajtársaid, akik az elkövetkezendő években veled örülnek, bánkódnak, statoznak, vészelik túl az alkoholittas estéket és szenvednek veled másnap(os)i előadásokon, mert előadásokra bizony bejárunk, ugye?! A gólyatábor a születő barátságokon túl, az eszeveszett feladatok és még eszelősebb bulik tetthelye. Itt tombolhat, ki meddig lát. Nappal apukáitokkal és anyukáitokkal vonultok állomásról-állomásra, este pedig a sztárfellépők keltette őrülettel kell megbirkóznotok egész reggelig, vagy ameddig bírjátok szusszal. 3 nap tömör gyönyör, a főiskolás éveid egyik mérföldköve.

Egyetemi Napok (Külker Kari Napok reloaded)

Természetesen a Külker sem lenne igazi felsőoktatási intézmény egy saját fesztivál nélkül. A szorgalmi időszak eljöttével nemcsak a hallgatók lepik el a 16. kerületet, de bizony az E épület előtti udvarban is beindul az élet. Legalábbis addig a 3 napig, amíg a Külker Kari Napok tart. Ekkor felhúzzák a sörsátrat, és reggeltől estig elérhető a jó zh eredményeket előidéző hideg csapolt sör. Csapatversenyek sora, beerpong, ember a gáton…., majd este after egy veretős buli kíséretében.

Dunai Regatta

Bár maga az esemény nem kizárólag a Külker sajátja, az összegyetemi hajókázós bajnokság messze leghangosabb és legvállalhatatlanabb szurkolói brigádja bizony a BGE zöld pólós hajósait biztatja, ellenállhatatlanul! A legjobb Duna-parti fesztivál kíséretében minden évben kilátogatunk ide is, hogy letegyük névjegyünket a felsőoktatás egyik legjelentősebb rendezvényén.

Bulik

Ha eddig nem lett volna teljesen kielégítve az igény szórakozás terén, akkor sincs semmi pánik. A gólyatábor-after alap, továbbá ahogy illik, megünneplünk minden nemzeti és nemzetközi ünnepnapot is. Lesznek össznépi BGE Unite bulik, és nem utolsó sorban a Gólyabál, ahol újra felveheted a szalagavatós szettet. Jelentkezhetsz bálkirálynak vagy királynőnek, és az év legstílusosabb bulijában csaphatsz egy rumlis estét.

Legjobb csajok és pasik

Ez persze szubjektív, de a gólyatáboros ízelítő után az első néhány, iskolában eltöltött nap során te is teljesen biztos leszel benne, hogy a Külkerre járnak a legszebb lányok és legjobb palik. Garantáltan forgathatod a fejed és nézelődhetsz, itt biztos megtalálod a neked való párt. Ismerkedni nem tilos, nem egy példa van rá, hogy valaki itt találja meg a boldog párkapcsolatot.

Barátok

Az ember életében a legtöbb barátság talán a középiskolában és egyetem alatt alakul ki. Új arcokkal találkozol, új társaságokba csöppensz bele. Megéltek együtt olyan felejthetetlen pillanatokat, mint például a gólyatábor. Együtt küzditek végig az első zh hetet, együtt veszitek tudomásul az első „Aláírás megtagadva” és „Elégtelen” bejegyzést. Mindez hozzásegít ahhoz, hogy az itt felépített barátságok még nagyon sokáig kitartsanak. Olyan kapcsolatokat építhetsz ki, amelyek a civil szférán túlmutatva, később az üzleti életben is kölcsönösen hasznosnak bizonyulnak majd. Ha pedig beléptek valamelyik diákszervezetbe, a fent leírtak csak hatványozódnak. Annyi kitörölhetetlen, közös élménnyel fogtok gazdagodni, hogy az szavakba nem foglalható.

Persze ez a lista csak a pozitívumokról szólt, nyilván vannak olyan dolgok, amik kevésbé élvezetesek. Például, hogy a fránya vizsgákon csak át kell menni valahogy. De alapvetően a mérleg nyelvét messze lehúzzák a fentiek, így bátran állíthatjuk, hogy kár lenne kihagyni a Külkert!

További cikkek
Top