Szubjektív
2013. 05. 12. - Juneszko

10 dolog, amitől tudod, hogy másnapos vagy

   Senkinek sem kell bemutatni a másnaposságot. Az előző napi hihetetlen buli és ereszdelahajam után jön a feketeleves. A hangover-nek temérdek negatív hatása van. Nézzük a 10 legjellemzőbbet.

1.      Fejfájás

Man with Headache

Tipikus kelléke a másnapnak. Nyom, hasogat, szúr, szétszakad. Indokolatlan mennyiségű algoflex sem tudja eltüntetni azt a tompa nyomást a fejben. Hideg borogatással és ágyban maradva talán este 8-ra elmúlik. Életképtelenné tesz, egyszerűen enni, vagy wc-re menni is nehéz.

2.      Dehidratáltság

Tipikus tünet kettő. Majd meghalsz egy üveg – nem egy pohár – egy üveg vízért. Hiszen az alkohol elvonja a testedből a vizet, ha ezt pedig nem pótolod, sokkal kellemetlenebb is lehet a napod egy kis fájdalomnál.

3.      Levertség

A levertséged valószínűleg a fizikai tünetek miatt van. Valamint azért, mert elcseszted az egész napod, csak fetrengsz és semmit sem teszel… Nos igen, egy sima másnapos napnál csak az lehet rosszabb,  ha fesztivál utáni állapotban vagy, hiszen 3-4 napot ittál végig masszívan, ezért az egy napos regenerálódás még kevésnek is bizonyulhat.

4.      Érdekes üzenetek, facebook postok

Nos, ha az ember iszik hívogat, sms-eket ír, Facebookra postol, vagy ráír egy olyan emberre, akit a józan esze határozottan ellenez. Írsz az exednek, felhívod azt, aki magasról letojja a fejed, mindegy, csak olyan emberrel beszélj, akivel nem szabadna. Ami pedig megint csak buta gondolat, az az, ha kiírsz valamit, amiből mindenki levágja: Nini ez részeg! A 25 mássalhangzó egymás után például eléggé árulkodó jel, vagy ha 10 írásjelet teszel egymás után…

1348833058-2326

5.      Gyomorbántalmak, esetleg másnapos hányás

Az ugye evidens, hogy a gyomrod táncot jár. De a sok különböző alkoholféle keveréke biztosan arra készteti szegény pocakot, hogy távolítsa el magából a tegnapi pacalpöreszt. Ha lehet, akkor a nap összes szakaszában, többször. Jobban jársz, ha befekszel a laptopoddal a wc mellé és ott osztod meg a kis barátaiddal a tegnap este történéseit.

6.      Érdekes tárgyak a táskában

A korsó, kanál, poháralátét kombó kispályásnak számít. Az ember ugyanis kleptomániássá avanzsálódik egy egy italozós este folyamán. Ilyenkor mindent viszel, ami mozdítható, sőt azt is, ami nem az. A műanyag alma is kisded játéknak számít a kerti törpe, hirdetőtábla, vagy különféle cserepes növények mellett. Az pedig, hogy reggeli ébredés után egy busz útvonala mellett ébredsz, már nem is meglepő.

7.      Üres pénztárca

1325429361.7705-masnapos2-f

A legszomorúbb, legelkeserítőbb tényező. Félve nézel bele a bukszádba, ugyan mégis mennyi maradt? Egy átduhajkodott éjszaka bizony drága mulatság, főleg, hogy minél többet iszol, annál jobban azt hiszed, neked még többre van szükséged. Ilyenkor pedig bármilyen drága helyen is vagy, nem fogod sajnálni azt az ötszázast még egy sörre. Vagy még ötre. Leginkább úgy előzhető meg ez a másnapos nincstelenség, ha csak egy bizonyos összeget viszel magaddal, nem az egész heti kosztpénzed.

8.      Elhagyott tárgyak

Másnap arra kelsz, hogy nem csörög a telefonod, hiszen elhagytad. Nincs meg a diákod, mert a buszon felejtetted. Elhagytad a pénztárcád. Satöbbisatöbbi. Igen, gyakran problémát jelenthet a bemart állapotban elhagyott dolgok száma és értéke. Ha például a nagymamádtól örökölt aranygyűrűd hagyod el az elég para. De ha a 3 napja vásárolt méregdrága okostelefonodról van szó, az is elkeserítő tud lenni. Próbáld meg csak azt magaddal vinni, ami tényleg elengedhetetlen, hiszen így megkíméled magad a kínos másnapi bömböléstől.

9.      Hol vagyok?

Az, ha olyan helyen ébredsz ami ismeretlen, elég kínos magyarázkodáshoz vezethet. Főleg, ha valaki olyan fekszik melletted, akinek a nevét sem tudod. Ha pedig még  emellé szegényt nem áldotta meg a Jóisten kellő szépséggel, akkor még rosszabbul érezheted magad. Ennél már csak az szomorúbb, ha egy padon, vagy fa tövében ébredsz. Esetleg egy olyan helyen, ahol az emlékezeted nem is járt.

10.  Betaggelt képek

Másnap, mikor bekapcsolod a géped, szembejönnek a mindenféle budiban, kocsin, bevásárlókocsiban készült képek, amiről megint csak fogalmad sincs. Csúnya vagy, sőt vállalhatatlan, de ezt minden ismerősöd láthatja. Sőt az összes rokonod is…

A másnaposság tudományosan pedig: az etilalkohol – az antidiuretikus hormon termelésének befolyásolásával – dehidratációt, azaz kiszáradást okoz, ami a szájszárazsághoz, valamint fejfájáshoz vezet. Az etanol a máj alhohol-dehidrogenáz enzimje hatására acetaldehidre bomlik, amit az acetaldehid-dehidrogenáz ecetsavvá alakít. Az acetaldehid mérgező, a főbb tüneteket ez a vegyület okozza. A vér laktát-szintje emelkedett, a laktátacidózis maradandóan károsítja az idegrendszert (főleg csökkent vércukorszint esetén). Kialvatlanság, hangos zene hallgatása, nem kielégítő táplálkozás tovább fokozzák a másnaposság szintjét.

1339585595-173249-454016007-o

Vigyázzatok, mert a pia olyan, mint a szerelem: öl, butít és nyomorba dönt.

További cikkek
Top