Szubjektív
2014. 01. 19. - Juneszko

10 dolog, amit visszasírunk a gimiből

Mielőtt felsőoktatásba kerültünk, volt az a 4 év, ami valahogy teljesen más volt, mint a fősuli. Ahol még nem tudtuk, hogy kik is vagyunk, de „komoly” elképzeléseink voltak a világról. Ahol még éjjel-nappal ment a bandázás és az indokolatlan őrjöngés. Noha ez sok embernél nem is változott, nézzük mik azok, amik a legjobban hiányoznak a középsuliból.

1Tz-k, dogák

Fősulis fejjel még az akkori legnehezebb matek-tz is gyerekjátéknak tűnhet, akkor viszont vért izzadtunk. Az óra előtti szünetben latolgattuk az esélyeket és hányingerünk volt az idegtől. Mára ez gyökeresen megváltozott. Egy-egy zh már meg sem kottyan, a vizsgák pedig százszor nehezebbek annál, amitől anno paráztunk.

matektz

2. Szünetek

Az órák közötti szünetekben mehetett a hőbörgés és a szivatások. Minél nagyobb hülyeséget talált ki valaki, annál jobban követte a tömeg. Különféle dolgokkal dobáltuk a másikat és akkor ez viccesnek tűnt (na jó, néha még most is az). Az otthonról hozott szendvicset majszolva minden olyan gondtalannak és vidámnak tűnt.

3. Suli utáni megmozdulások

Ez persze mindenhol más volt, de lényegében ilyenkor eresztettük ki a fáradt gőzt és futkároztunk ilyen-olyan labdák után, vagy pletykáltuk ki kuncogva a srácokat. Bandáztunk a városban, meg a suli környékén és hihetetlen menőnek éreztük magunkat.

 4. Osztálykirándulás

Nem véletlen, hogy mindenkinek van egy olyan mondata, ami „A gimis osztálykiránduláson egyszer…”-rel kezdődik, hiszen itt aztán mentek az állatkodások. Első komolyabb találkozások az alkohollal, esetleg a másik nemmel és máris felejthetetlennek hittük azt a pár napot. Persze más volt ez 12-ben, mint 9-ben, de az, hogy kiszakadtunk pár napra a szülői tekintetek alól és jobb esetben egy engedékenyebb osztályfőnök volt csak a gardedám, mindenképpen arra késztetett minket, hogy megvaduljunk és bizony sok esetben ez így is történt.

Ikarus 1

5. Menza

Mindenki szidta, hogy mekkora moslék a menzakaja, de titokban imádtuk. A menza feledhetetlen. A tejbegríz azóta is kísért, az az agyonklopfolt rántott hús pedig még mindig gyakran előjön álmainkban. És persze ott is a társaság volt az egyik mozgatórugó, hiszen bármilyen szörnyű is volt a kaja, mégis órákig röhögtünk valamelyik sarokban ahelyett, hogy siettünk volna haza, házit írni.

kepregeny-menza

 6. Rendszeresség

Mindenki szidja a koránkelést, de valahol hiányzik, hogy megvolt a napi rutin. Reggel 8-kor már a suliban voltunk és álmosan beszéltük meg a házikat, délután 2-kor pedig vége volt a mókának és lehetett menni indokolatlankodni valamerre.

7. Tesiórák, sportkörök

A gimiben még mindenki életében megjelent a rendszeres sport, amikor tömegsportokkal és testgyakorlatokkal tartottuk karban magunkat. Persze sokszor igyekeztünk igazolással kibújni a kötelesség alól és óra alatt az öltözőben ökörködést választani, de a rendszeres sport mindenkinek jót tett és sokan választottunk valamilyen délutáni mozgást is, legyen az kosár, röpi vagy foci.

tesi

8. Tanárok

Legjobb esetben az osztályfőnök maga volt a második család, akihez bármilyen problémával lehetett fordulni, aki egyengette az utunkat. Sok szaktanárnak szerepe van abban, hogy épp miért és hol tanulunk, milyen irányba indultunk el. Esetenként sokat köszönhetünk nekik abban is, hogy milyen emberek lettünk, hiszen a nap nagy részét velük töltöttük, így a jellemformálás teljesen tudatos volt részükről.

 9. Gimis barátok

Legtöbben még mindig velük lógunk hétvégente. Lehet, hogy kevesebb időnk van rájuk, de életre szóló barátságok köttettek a gimiben, hiszen a második családunk lett az adott osztály, velük voltunk éjjel-nappal, ők ismernek a legjobban. Akkor is jóban voltak velünk és szerettek, amikor még csak nyomi középsulisok voltunk, velük nőttünk fel igazán, a legtöbb hülyeséget velük csináltuk.

10. Első szerelem

14 és 18 éves korunk között már megkörnyékezett az első l’amour is, amikor kézen fogva mentünk még a wc-re is és el nem engedtük volna a másikat. Az első szerelem nagyban befolyásolja a további szerelmi életünket is és ebbe beletartozik az első együttlét is. Kicsit még bénán ment ez a szerelem dolog, de ahhoz már kezdtünk elég nagyok lenni, hogy felfogjuk a lényegét. Akárcsak a barátokat, az első szerelmet sem felejti el senki.

elso

Neked mi hiányzik legjobban a gimis évekből?

Rendszeresség
Menza
Az osztályom <3
Az udvari "dühöngés"
Minden egyben
Az ég világon semmi nem hiányzik
További cikkek
Top