Suli
2013. 06. 05. - cseni

10 dolog, amit meg kell tenned Erasmus alatt

Véget ért a (kényelmes) szorgalmi időszak, sátrat vert a vizsgaidőszak láz a Külker falai között. Egyelőre még nem gondolkozunk azon, mi lesz jövőre, – kis túlzással – igyekszünk minden figyelmünket a tanulásra összpontosítani. Azonban az a több mint száz külkeres, akik jelentkeztek az Erasmus ösztöndíjprogramra – főként az őszi félévben kiutazók – lassacskán teljes erőbedobással kezdhetik szervezni külföldi szemeszterüket. Nekik, és mindenkinek, aki el tudná képzelni, hogy egy idegen kultúrában töltsön fél- vagy akár egy egész évet, ajánlom a cikk további olvasását.

Egy Erasmusos félév soha nem arról volt híres, hogy megkímélné az ember pénztárcáját. Főleg, ha olyan népszerű helyen kívánunk tapasztalatot gyűjteni, mint Párizs, Brüsszel, vagy épp Helsinki. Viszont a kint töltött hónapok idővel kifizetődőek lesznek, és meghozzák gyümölcsüket. Hogy milyen formában? Összegyűjtöttünk egy 10-es listát, amiből megtudhatod, mitől lesz megajánlott csillagos 5-ös a kint töltött ösztöndíjas féléved.

1. Elutazni az országod/a környező országok legszebb városaiba

Legyél bárhol Európában, ha egyszer útnak indultál, ne állj meg egyhelyben. Az Erasmus nem a végeláthatatlan tanulásról szól elsősorban, hanem arról, hogyan találd fel magad egy idegen országban. Ennek része az is, hogy egyedül kell megszervezned utazásaidat, és ha társ nélkül teszed mindezt, eleinte kicsit nehézkesebb a dolog. Ne aggódj, rengeteg erasmusos diákkal fogsz megismerkedni, s bennük potenciális partnerre lelhetsz e téren. Ha határmenti városban fogsz lakni, mindenképp látogass át a szomszédokhoz, a németországi Karlsruhe-ból például már csak egy köpés eljutni Strasbourg-ba (Franciaország). Érdemes utazási kedvezmények iránt is érdeklődni, ha több óra alatt érhető el úticélod, a repülés mellett célszerű ilyenkor a vonatot választani. Franciaországban például a diákok igénybe vehetik a Carte 12-25 elnevezésű kártyát, melynek segítsé­gével minimum 25%-os, de akár 60%-os kedvezményt is kaphatnak az utazás során. Hollandiában az „OV Studentenkaart” tulajdonosa 40%-os kedvezményre jogosult a belföldi utazásai árából, s a kártyával utazó személyek (3 fő) is hasonló módon vehetik igénybe a vasutat. Portugáliában szintén kártyás rendszer működik, a kedvezmények itt 5-30%-ig terjednek. Lehetőségeitekről további információkat az alábbi linken találtok.

Abroad

2. Megismerni minél több nemzetiség kultúráját

A partnerintézmények többségében nem egyedül leszel erasmusos hallgató. Van, ahol igazi pezsgő egyetemi élet folyik, mindennaposak a külföldiek által szervezett bulik, befogadóak az emberek, könnyen nyitnak feléd, így sosem érzed majd magányosnak magad. Ázsiai, afrikai, amerika jól megfér az európai fiatalok között, egy ilyen fúzióból garantáltan milliónyi izgalmas élménnyel és tapasztalattal térhetsz majd haza. Akad azonban néhány iskola, ahová a külkeres brigád alig tizede jár, a családiasabb hangulat mellett számolnod kell azzal, hogy nehezebben megy a beilleszkedés, hisz az ilyen helyeken általában nem ,,kivételeznek” az erasmusosokkal.

Multi coloured painted handprints arranged in a circle on white

3. Tökéletesre fejleszteni nyelvtudásod

Elcsépelt állítás, de a nyelvtanulás legkiválóbb, legizgalmasabb, és legkellemesebb módja még mindig a külföldi tartózkodás során elsajátított tapasztalat. Drága tanfolyamok és kötelező szemináriumok helyett itt élesben, kötetlen módon sajátíthatod el az angol, a német, a francia, az olasz, vagy a spanyol nyelv minden csínját-bínját. Az erasmusos diákok általában angolul kommunikálnak egymás közt, így ha te más nyelven vetted fel óráidat, duplán jól jársz, hisz az oktatás nyelve mellett nem felejted el azt az idegen nyelvet sem, ami az internetnek és a különböző kommunikációs csatornáknak köszönhetően mára már nem is igazán számít idegennek. Bár sokunk csupán 4-5 hónapra megy ki, ha korábban már jól beszélted a nyelvet, gond nélkül elő tudod majd hívni, és az oktatás mellett a barátságos társaságnak is köszönni fogod annak tökélyre fejlesztését.

speaking languages

4. Megkóstolni a helyi különlegességeket

Egy jó olasz pasta all’arrabbiata a paradicsom szerelmeseinek, isteni, bacon-ös lotaringiai quiche, ínycsiklandó fahéjas churros Spanyolországból. Ugye neked is összefutott a nyál a szádban? Nem kell már sokáig várnod, hogy megkóstolhasd fogadó országod tradícionális, hamisítatlan ízeit. A gourmand-oknak az Erasmus nem csupán tanulmányi, de egy komplett gasztronómiai körút is, főleg, ha az ember a fent említett országok valamelyikében tölti el a szemesztert. Egyszer élünk alapon érkezéskor érdemes végigenni az országok konyháinak minden fogását, ez az, amire nem szabad sajnálni a pénzt (ilyenkor általában még van is). Később valószínűleg szorosabbra kell venni  nadrágszíjat, és mérlegelni, hogy vacsorát, vagy inkább bort vásároljunk magunknak az esti bulira…

belgianwaffles

5. Vendégül látni szeretteidet/barátaidat

A félév minden bizonnyal szempillantás alatt elröppen, ám számolnunk kell azzal, hogy néhanapján ránk tör a leküzdhetetlen honvágy. Ha nem szeretnénk (nem tudunk) hazautazni szeretteinkhez, optimális megoldás, ha őket hívjuk magunkhoz. Ha nem okoz gondot hajlékot nyújtani számukra, kössük össze a kellemest a hasznossal, és – ha csak rövid időre is – legyenek részesei kinti életünknek, és nyerjenek bepillantást abba a miliőbe, amelyben fél évig kell helyt állnunk. Bevállalós nagymama, nagypapa garantáltan megkönnyezné unokája külhoni sikereit és boldogságát. A (nagy)szüleiden és a testvéreken kívül a vállalkozó szellemű baráti körödet is érdemes meginvitálni, biztos, hogy életre szóló élmény lesz az a pár nap, amit egy idegen országban, új emberek között tapasztalnak meg. A borsos árak ellenére is jó bulikat lehet összehozni külföldön, az erasmusos diákok rengeteg party-t szerveznek kollégiumokban, külön termekben, szórakozóhelyeken, hogy pénztárcabarát lehetőséget biztosítsanak a gond nélküli arconpörgéshez.

friends

6. Fényképezni, fényképezni, és fényképezni

Elengedhetetlen kellék a hétköznapokban, az iskolában, az éjszakában, a túrákon, a múzeumokban, egyszóval mindenhol. Mindig nálad kell, hogy legyen. Digitálisan rögzített pillanatai erasmusos létednek, amelyek egész életedben emlékeztetni fognak arra, mi is történt azalatt a bizonyos félév alatt. Megpöckölöd az Eiffel-torony csúcsát, megtartod az eldőlő pisai ferdetornyot, alkoholmámorban vigyorogsz tíz ismeretlen külföldivel, bepózolsz minden egyes szökőkút és templom előtt. Ilyenkor nem gáz elárasztani az idővonalad fényképekkel, tükörben csücsörítés helyett végre élsz, és ott vagy, ahol mindig is szerettél volna! Eddig csak irigykedve nézted mások posztjait, de most végre Te vagy a képeken, Te írod szerelmed nevét szívbe a tengerparton, Te úszol nyakig csokis gofriban a brüsszeli utcákon, és Te fotózkodsz le minden egyes jött-menttel az éjszakában. Akik ezen túl is éreznek magukban kreativitást, azoknak javaslom a blog írását – nem csak szívet melengető később visszaolvasni, hanem nagyon sok áhítozó fiatal meríthet belőle motivációt!

piccs

7. Aktívan részt venni iskolád közösségi életében

Korábban már volt szó erről, de itt nem elsősorban a bulizásra koncentrálnék. Csakúgy, mint nálunk, a külföldi partnerintézményekben is van diákszervi élet, ahol nem csupán az “ereszdelahajamról”, hanem egyéb (iskolai) programokról (közös főzés, színház, fesztiválok) és a pezsgő diákéletről is gondoskodnak. Itthon az X-change felel azért, hogy a hozzánk érkezők könnyedén beilleszkedjenek az iskolai életbe, és változatos programokon, kirándulásokon vehessenek részt. Ha te sem szeretnél elveszett lélekként bolyongani újdonsült intézményed folyosóján, érdemes felkeresni az ottani, erasmusos hallgatókért felelős diákszervezetet, akik akár már megérkezésedkor is fogadnak, kimennek eléd a reptérre/vonatállomásra, és még a beköltözésben is segítenek. Ilyen módon már az első napokban jó kapcsolatokra tehetsz szert, ami elősegíti a további aktív részvételt a sulis eseményeken.

erasmusteam

8. Önállóvá és magabiztosabbá válni

Utolsó három pontunk kissé elvontabb témákat feszeget. Egyedül belevágni a nagyvilágba, boldogulni egy ismeretlen országban, még ismeretlenebb emberek között nem anyuci kicsi fiának való feladat. Ha ilyennek vallod magad, gondold át, miért is jelentkeztél, mert bizony nem lesz egy fáklyás menet az önálló élet. Aki már régóta él albérletben, kollégiumban, távol a családjától, az valamelyest előnnyel indul, ám az ügyintézés kint nem mindig megy olyan egyszerűen. A francia állam például lakhatási támogatást biztosít minden külföldi diáknak, aki az országban tanul, és szállásért fizet. A CAF segítségével akár a lakbér felét is lefaraghatjuk, azonban ez nem kis utánajárás és papírmunka (kinti bankszámlát kell nyitni), érdemes tehát időben elkezdeni felmérni a terepet. Bárhová mész, járj nyitott szemmel, és legyél tisztában lehetőségeiddel! Néha szenvedés lesz, mert üres a hűtő, elromlott a csap, nincs melegvíz, vagy egyszerűen csak hiányzik egy váll, amin kisírhatod magad, de mégis, ez lesz életed legszebb féléve, mikor jobban felnőtté válsz, mint azt valaha hitted volna. Régi, amolyan lerágott csont idézet, de még mindig igaz: What doesn’t kill you, makes you stronger.

I-can-do-it

9. Életreszóló barátságokat kötni

Rengeteg emberrel fogsz találkozni, legtöbbjükre valószínűleg nem is emlékszel majd, de egy, vagy két személyt egész biztosan a szívedbe zársz. Ők lesznek azok, akiknél nem számít majd a távolság, ott lesztek egymásnak, még ha csak Skype-on integettek is a másiknak. Bár fél év (sajnos inkább 4-5 hónap) nagyon rövid idő, mégis, a közös sors, a közös célok összekovácsolnak titeket. Más nyelv, más kultúra, más értékek, egy lélek! Érdekes dolog egy olyan emberrel közelebbi, bizalmas viszonyba kerülni, akihez nem az anyanyelveden tudsz hozzászólni, és először valószínűleg fogalmad sincs, milyen erkölcsöket és nézeteket vall.  Sokkal nehezebb megtalálni az utat egy más nemzetiségűhöz, de ha sikerül, szép barátság várhat rátok. Később utazgathattok egymás hazájába, vagy egész egyszerűen csak mesélhettek élményeitekről a nagyvilágban. Az erasmusos életérzés utánozhatatlan, és csak az értheti meg, aki megtapasztalta! Ezeket a fiatalokat ez köti össze a világ minden pontján.

bestfriends

10. Visszatérni

Aki egyszer beleszeretett egy országba, az többé nem tud szabadulni a hely varázsától. Így vagyok én is Franciaországgal, ahol, bár sok időt töltöttem már, kevés régiót volt alkalmam felfedezni. Csillogó szemmel böngészem az útikönyveket, Párizstól kezdve a gyönyörű hegyvidékeken át egészen a páratlan Côte d’Azur-ig. Nem tudok betelni vele. Biztos, hogy nem utolsó látogatásom lesz ez a félév. Főleg, ha sikerült jó kapcsolatot kialakítani a toulouse-i iskolámmal/társaimmal, és tudom, hogy számomra mindig lesz hely, ahol meghúzhatom magam.

Words2

Használd ki, hogy ilyesmi csak egyszer adódik az életben! Később ebből a “kis hajtásból” hatalmas lombkoronájú fa nőhet! Légy bátor, tedd felejthetetlenné és kredit…ööö élményekben gazdaggá Erasmus féléved!

További cikkek
Top