BGF
2013. 09. 11. - Genge

10 dolog, ami miatt a Külker nem csak a tanulásról szól

Javítsatok ki, ha tévednék, de úgy vélem, mikor az ember a felsőoktatásba lép, nem csak azért teszi, hogy a könyvek által kínált számtalan hasznos tudást a magáénak tudja. Ugyanis ott vannak még a bulik, a kialakult barátságok, lassan, vagy épp túl gyorsan szövődő szerelmek és sorolhatnám. Lássuk csak, mi mindenért érdemes főiskolásnak lenni!

 1. Bulikák

Elsőként – természetesen – a féktelen bulizást említeném. Kezdődik ez a gólyatáborban, majd végigkísér a fősulis évek alatt. Az indokolatlan, részeg esték folyamán, amikor azért nem minden marad meg, akkor alakulnak ki az ismertségek, amik később iszonyú jól jöhetnek. De persze nem ezért iszik és bulizik az ember, hanem azért, mert szabad és rettentően jól érzi magát. Éljenek a külkeres bulik!

        party

 2. Barátságok

Személyes tapasztalatom alapján, ezen évek folyamán szövődnek igazán mélyre a barátságok. Már vagy annyira felnőtt, hogy ne kezeld idióta módon a kisebb nagyobb konfliktusokat. A közös piázgatások alatt meg főleg megismerkedsz a veled azonos érdeklődésű emberekkel, akikkel később mély lelkizésekbe csaptok át. Már emiatt simán értelmes döntés a felsőoktatás.

3. Szerelmek

Fősulin éli ki magát az ember, hogy később rájöjjön, rohadtul rossz helyen keresgélt. Mindenki fiatal és rettentő önfejű, “tojok a világra” életérzéssel, ami az évek folyamán szerencsére elmúlik.  A mámoros esték gyakran szülnek “szerelmet”, de azért óvatosan, egy ilyen közösségben a falnak is füle van, az egyéb negatív érvek mellett. Az pedig, ha rátalálsz arra az emberre, akivel a jövőben is tervezhetsz… Nos, itt nagyobb az esélye, mint a gimiben, az biztos.

szerelem

4.Szabadság

Jajj, igen! Mindenki kirepül a meleg családi fészekből, és rátalál a mérhetetlen önállóságra. Nem szuttyongat senki, a magad ura vagy, oda mész, ahova akarsz, és azzal, akivel akarsz, satöbbi. De nem szabad megfeledkezni a családról, meg azokról, akik igazán fontosak. Nem ömlengenék tovább, de tudjuk mindig, hol a helyünk, és nem szabad abba a hibába esni, hogy elhanyagolod a családod a bulik és ivászatok miatt. Repülj csak, de tudd, hol az otthonod!

szabadság

5. Fontossági sorrend

Ha eddig a cipők és/vagy az autók voltak a legfontosabbak, meg az, hogy a barátnőd ugyanazt a ruhát vette meg, akkor ez itt gyökeresen változni fog. Mivel az önállósággal az is jegyben jár, hogy nem anyu meg apu fogja intézni az ügyeid, hanem mindent magadnak kell nyélbe ütnöd. Ha talpraesett vagy, szerencséd van, ha pedig nem, akkor most majd rájössz, rég nem a márkás ruhák a fontosak, hanem, hogy mennyire vagy a magad ura, és, hogy mennyire tudsz a dolgok végére járni. Ráeszmélsz majd, hogy csak egy csepp vagy a tengerben, és nem körülötted forog a világ… És ez rettentően jó érzés lesz!

6. Külföldi lehetőségek

Sokatoknak már nem kell bemutatni, hogy ebben a pár évben rengeteg lehetőség nyílik a külföldi utazgatásra, Erasmus, csereprogramok és egyebek formájában. Ha van benned affinitás és kellő elhivatottság, mindenképp próbálj szerencsét külföldön! Mindenki fél a változástól, magánytól, némi kirekesztettség érzésétől, hiszen mégiscsak idegen ország! De a rengeteg élmény, és a nyelvtanulás mellett remek leckét kaphatsz az élettől is, és más fényben láthatod korábbi életed!

erasmus

7. Felnőni…

Nem rossz dolog, bármennyire is annak tűnik. Magam intézem és társai mellett, végre munkát vállalsz suli mellett, eljársz KULTURÁLIS programokra, megismered milyen is egy közösséghez tartozni, és túllendülsz a felszínes badarságokon. Megtanulsz gazdálkodni a pénzeddel, neadjisten főzni, takarítani, mosni. Mire végzel, meglepődsz magadon, és büszke leszel arra, akivé váltál.

felnőni

8. Budapest

Mivel külkeres vagy, Budapesten laksz, albérletben, koliban, rosszabb esetben a híd alatt. De komolyra véve a szót, Budapest remek város, még ha rettegsz is az elején attól, hogyan fogsz eltalálni A-ból B-be, vagy, ha rossz éjszakaira szálltál, hogyan jutsz haza. Érdemes felfedezni és bejárni a várost, nem csak otthon tespedve pizzát zabálni. Rengeteg lehetőség, sokszínű programok, érdekes emberek. Mert Budapest, mi így szeretünk!

budapest

9. Megtalálni önmagad…

Rendkívül mélyreható mondat. De ironizálást mellőzve, valóban ezek lesznek azok az évek, mikor rájössz milyen ember vagy, és mit is akarsz valójában. 18 évesen még minden olyan távolinak tűnik, komolyságmentes, vidám diákévek. Azonban mire befejezed a főiskolát, rádöbbensz, az élet nem csak játék és mese. Negatív és pozitív élmények egyaránt, hello ez az élet. Ha pedig végre rájössz, ki is vagy, minden sokkal egyszerűbb és könnyebb lesz.

10. Bónusz Külker: DIÁKSZERVEK

 online

Íme egy kis promo, hisz a Külker magja, szíve lelke a diákszervekben rejlik. Ha úgy érzed kell egy második család, akivel együtt könnyezhetsz és fetrenghetsz a hányásban, akkor mindenképp csatlakozz! Legszebb éveid csak még boldogabbá és vidámabbá teszi a közös munka, és az együtt töltött idő. Tehát válaszd ki a számodra legszimpatikusabb diákszervezetet és jelentkezz!

Írta: Galló Timi

További cikkek
Top